Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Εξι σενάρια - ανησυχίες για τον αυριανό κόσμο

Απόρρητη μελέτη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Στρατού με σενάρια μακροπρόθεσμων εξελίξεων σε βάθος δύο δεκαετιών δημοσίευσε προχτές το περιοδικό «Spiegel». Η έκθεση 102 σελίδων τιτλοφορείται «Στρατηγική Προοπτική 2040» και δεν περιλαμβάνει προγνώσεις, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αλλά έξι σενάρια - από το πιο αισιόδοξο έως το χειρότερο - για το πώς διεθνείς συγκρούσεις, κοινωνικές διεργασίες και άλλες εξελίξεις, στην ουσία στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (κυρίως μεταξύ Γερμανίας, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας), ενδέχεται να επηρεάσουν την «ασφάλεια» της Γερμανίας. Πρόκειται για σενάρια που επεξεργάζονται όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, σχεδιάζοντας τις κινήσεις τους εντός και εκτός συνόρων.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται σε υπαρκτούς προβληματισμούς της ιμπεριαλιστικής δύναμης, αναλύοντας τις σημερινές παγκόσμιες τάσεις σε διάφορους τομείς (οικονομία, πολιτική, περιβάλλον, Ενοπλες Δυνάμεις). Ενδεικτικά, θεωρείται πιθανό ένα «τέλος της Δύσης» στη σημερινή της μορφή, τις επόμενες δεκαετίες.

Τα «χειρότερα σενάρια»

Στο έκτο - και πιο «καταστροφικό» - σενάριο(«Η ΕΕ σε αποσύνθεση και η Γερμανία σε κατάσταση αντίδρασης»), οι συντάκτες υποθέτουν μια «πολλαπλή αντιπαράθεση». Η διεθνής τάξη διαβρώνεται μετά από «δεκαετίες αστάθειας», τα συστήματα αξίας σε όλο τον κόσμο αποκλίνουν και η παγκοσμιοποίηση σταματά:

«Η διεύρυνση της ΕΕ εμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό και αρκετά κράτη έχουν εγκαταλείψει την Κοινότητα. Η Ευρώπη έχει χάσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της. Ο όλο και πιο ασταθής, μερικές φορές χαοτικός και επιρρεπής σε συγκρούσεις κόσμος αλλάζει δραματικά το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας και της Ευρώπης».

Η ΕΕ καταρρέει και η άλλοτε ηγετική δύναμη, οι ΗΠΑ, αδυνατούν να επιβάλουν την παγκόσμια τάξη. Εμφανίζονται σοβαρά σημάδια οικονομικής παρακμής και απόσυρσης από την παγκόσμια πολιτική.

Στο πέμπτο σενάριο («Δύση εναντίον Ανατολής»), οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απομακρύνονται από την ΕΕ και εντάσσονται στο ανατολικό μπλοκ. Ο κόσμος είναι «διπολικός», δημιουργούνται δύο ανταγωνιστικά μπλοκ, τα οποία έχουν ακόμη εμπορικές σχέσεις, όμως απομακρύνονται ολοένα μεταξύ τους πολιτικά και πολιτισμικά. Το δυτικό μπλοκ αποτελείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το ανατολικό κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός για πρώτες ύλες, όμως οι οικονομικές συναλλαγές εμποδίζονται εξαιτίας στρατιωτικών συγκρούσεων. Επιπλέον, η εξάρτηση σε ορυκτούς πόρους οδηγεί ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες να στραφούν προς τη Ρωσία.

Στο τέταρτο σενάριο («πολυπολικός ανταγωνισμός»), ο εξτρεμισμός στην Ευρώπη είναι σε άνοδο και ορισμένοι εταίροι της ΕΕ αναζητούν έστω και περιστασιακά «μια προσέγγιση στο "κρατικό καπιταλιστικό μοντέλο της Ρωσίας"». Οι ρυθμοί ανάπτυξης καταρρέουν, η παγκοσμιοποίηση ανακόπτεται, οι χώρες περιχαρακώνονται. «Οι ΗΠΑ, σε αυτή την ασταθή παγκόσμια τάξη, δεν μπορούν να ηγηθούν ως παράγοντας σταθεροποίησης (...) Η Κίνα γίνεται πιο ασταθής εσωτερικά και πιο επιθετική εξωτερικά (...) Η Ρωσία, μέσα από τις υψηλές τιμές πρώτων υλών, σταθεροποιείται και ακολουθεί συγκρουσιακή εξωτερική πολιτική».

Τα υπόλοιπα τρία σενάρια περιγράφουν είτε μια αισιόδοξη, χωρίς απρόβλεπτα εξέλιξη του σημερινού κόσμου, είτε διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση δεν παρέχει συγκεκριμένα συμπεράσματα για τον εξοπλισμό και τη στρατιωτική δύναμη των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα επιτελεία επεξεργάζονται ακόμη τις επόμενες κινήσεις τους, αναφέρει το «Spiegel».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ