ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάλεσμα συμμετοχής στις Πολιτιστικές Ομάδες της ΚΝΕ

Από την περσινή παράσταση που ετοίμασε και ανέβασε η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ
Από την περσινή παράσταση που ετοίμασε και ανέβασε η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ
Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί νέους που έχουν μεράκι για τη μουσική, το θέατρο και το χορό να συμμετάσχουν και φέτος στη δραστηριότητα των Πολιτιστικών Ομάδων της ΚΝΕ, να «ταξιδέψουν» στα μονοπάτια της Τέχνης και του Πολιτισμού που «δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας», αλλά προβληματίζει, διαπαιδαγωγεί και εμπνέει για την αλλαγή της! Η ΚΝΕ γνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Με «σπίτι» τους το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, που λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 21.00, στην οδό Τροίας 36 στη Βικτώρια, θα φιλοξενηθούν οι εξής ομάδες: Θεατρική Ομάδα, Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, Σύνολα Κλασικής Μουσικής και Ομάδα Χορού.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί επίσης όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Στεκιού.

Ακόμα, θα συνεχιστούν και αυτήν τη χρονιά τα μαθήματα μουσικής στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, με τμήματα κλασικής κιθάρας, φωνητικής και θεωρίας μουσικής. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 25 του Νοέμβρη.

«Η Ωραία Κοιμωμένη» από τη Λυρική

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Με μια νέα παραγωγή ανοίγει η σεζόν του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τις 22 Νοέμβρη και για 11 παραστάσεις, έως τις 31 Δεκέμβρη, «Η Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι έρχεται να μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού, της φύσης και της φαντασίας, μέσα από τη χορογραφία του διακεκριμένου Σουηδού χορογράφου Πόντους Λίντμπεργκ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνουν οι Ανδρέας Τσελίκας και Ηλίας Βουδούρης.

Η χορευτική εκδοχή του διάσημου παραμυθιού του Σαρλ Περρώ, όπως τη μελοποίησε ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε το 1890 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Λυρική Σκηνή, η οποία έχει παρουσιάσει το έργο σε κλασικές χορογραφίες, προτείνει σε αυτή την παραγωγή μια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση που συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο.

Ο Π. Λίντμπεργκ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα για τη νέα παραγωγή της «Ωραίας Κοιμωμένης»: «Η αφήγησή μας ξεδιπλώνεται μέσα από τις τέσσερις εποχές, στις οποίες η πριγκίπισσα Αυγή συμβολίζει την ίδια τη φύση. Το έργο εξερευνά τις βίαιες εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις που κοιμίζουν τη φύση καθώς και την τρυφερότητα και τη ζεστασιά που την ξυπνούν».

Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Θαλασσινός και Σκουλάς μαζί στο «Kremlino»

Ο Βασίλης Σκουλάς συναντά τον Παντελή Θαλασσινό στις 17, 18, 24 και 25 Νοέμβρη στη μουσική σκηνή «Kremlino» στον Πειραιά.

Μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία και με μεγαλύτερη άνεση χρόνου αυτή τη φορά, που προσφέρει ένας χώρος φτιαγμένος για ζωντανές εμφανίσεις, θα έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν για 4 βραδιές, να περάσουν καλά, να μην περιοριστούν μόνο στα αναμενόμενα, αλλά να τραγουδήσουν και άλλα πολλά τραγούδια από την κοινή τους δισκογραφία, και τις επιτυχίες τους.

Μαζί τους: Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Λευτέρης Χαβουτσάς (κλασική κιθάρα), Φίλιππος (Πάκο) Λευκαδίτης (τύμπανα - κρουστά), Γιάννης Σπαχής (λαούτο), Μιχάλης Κονταξάκης (μαντολίνο).

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Μαθητές Λυκείου πήγαν στο «Τελευταίο Σημείωμα»

Την Τετάρτη 15 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα», για τους μαθητές των Λυκείων της Καισαριανής, τόπου εκτέλεσης κατά την Κατοχή χιλιάδων αγωνιστών, ανάμεσά τους και οι 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944, θέμα που πραγματεύεται η ταινία.

Οι 700 περίπου μαθητές από τα Λύκεια του δήμου Καισαριανής, συνοδεία των διευθυντών των Λυκείων και των καθηγητών τους, παρουσία του δημάρχου της πόλης Ηλία Σταμέλου και της αντιδημάρχου Παιδείας Κανέλλας Γεωργοπούλου, δημιούργησαν μια διαφορετικής δυναμικής ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα, με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους. Παρόντες στην προβολή ήταν και συντελεστές της ταινίας, ανάμεσά τους και ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη, με την οποία συνυπογράφει το σενάριο.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοέμβρη, στο δήμο Χαϊδαρίου και στον κινηματογράφο «Ανοιξη» θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα», αυτήν τη φορά για τους μαθητές Λυκείου του Χαϊδαρίου, μια πρωτοβουλία που οργανώνεται σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τα Λύκεια της πόλης.

Εκδήλωση για τον Μάνο Λοΐζο στην Καρδίτσα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη, στη μουσική σκηνή «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ», η αφιερωματική εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και το ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 44 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου.

Στην ομιλία του ο Αποστόλης Σκούφης, μέλος του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, προϊόν της οποίας υπήρξε και η στρατιωτική δικτατορία».

Στη συνέχεια διαβάστηκαν κείμενα που έκαναν αναφορά στην πολιτική και καλλιτεχνική πορεία του Μάνου Λοΐζου, ενώ η εκδήλωση περιλάμβανε επιλεγμένα τραγούδια του δημιουργού, που αποδόθηκαν από το μουσικό σχήμα «ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ».

Μουσική παράσταση «Συνδέσεις»

Συνεχίζονται οι εμφανίσεις της Αγγελικής Τουμπανάκη στο «Passport Κεραμεικός - Upstairs» (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, Αθήνα). Ολες τις Πέμπτες του Νοέμβρη παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Συνδέσεις».

Η Αγγ. Τουμπανάκη, με την ιδιαίτερα αισθαντική φωνή της, πραγματοποιεί μια περιπλάνηση στη σύγχρονη ελληνική σκηνή και στην παράδοση των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Μια παράσταση με μουσικές που συνδέονται βιωματικά και αποτυπώνονται με το σύγχρονο και πλέον διακριτό ερμηνευτικό και ενορχηστρωτικό στίγμα της.

Μαζί με τους εκλεκτούς μουσικούς Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα, Στάθη Αννινο στο πιάνο, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο και τον Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα και με προσκεκλημένες το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Terra Voce», δομούν ένα πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ