ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΝΕ
«Επενδυτικές ευκαιρίες» βλέπουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ενέργειας

Νέα επιδείνωση των όρων πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στο αγαθό της Ενέργειας προοιωνίζονται οι επερχόμενες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά Ενέργειας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν/Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ), όπου τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η προσαρμογή της ελληνικής ενεργειακής αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «ενεργειακή ένωση», οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου γύρω από το θέμα της Ενέργειας, οι συνολικότερες αλλαγές που προκύπτουν εξαιτίας της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού, οι σχεδιασμοί για έρευνες υδρογονανθράκων από μεγάλους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την «αποεπένδυση» - την ιδιωτικοποίηση δηλαδή του 40% των λιγνιτικών μονάδων - της ΔΕΗ και πολύ σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Οπως είπε, η ΔΕΗ θα παραμείνει «βασικός πυλώνας» του ενεργειακού συστήματος ηλεκτρισμού, ωστόσο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε «εταιρεία πολλαπλών δραστηριοτήτων» με «ενισχυμένη διεθνή παρουσία». Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για τον τομέα της Ενέργειας, σε πρώτο πλάνο έβαλε για μια ακόμη φορά τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, την υλοποίηση των «φιλόδοξων στόχων» για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τα πιο άμεσα θέματα, την υλοποίηση επενδύσεων σε νέες αιολικές εγκαταστάσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτικός ως προς τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της «μείωσης» των μεριδίων της στην παραγωγή ηλεκτρισμού και στη λιανική αγορά, ήταν ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης. Οπως είπε, οι αλλαγές που συντελούνται με τη μείωση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ μπορεί να έχουν «αναγκαστικό χαρακτήρα», από την άλλη πλευρά ωστόσο αντιμετωπίζονται ως «ευκαιρία» για να στραφεί η επιχείρηση σε πιο επικερδείς δραστηριότητες, με αιχμή του δόρατος τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πάντως, σε σχέση με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω του 50% της λιανικής, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο σημαίνει μεταφορά σχεδόν 4,5 εκατ. καταναλωτών σε άλλους παρόχους, οι οποίοι δεν έχουν προετοιμαστεί για μια τέτοια μετάβαση. Πρόσθεσε ακόμη ότι το 50% των σημερινών πελατών της ΔΕΗ αποτελούνται από κατηγορίες που δύσκολα θα μεταβούν στους «εναλλακτικούς» παρόχους, όπως οι «ευάλωτοι» καταναλωτές και οι βιομηχανικοί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου διανομής, στην κατεύθυνση εγκατάστασης «έξυπνου δικτύου» και αλλαγής των παλιών μετρητών με νέου τύπου ψηφιακούς. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ θα πάψει να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού, ωστόσο θα «παραμείνει ισχυρή» και θα επεκταθεί στις αγορές φυσικού αερίου, ηλεκτροκίνησης αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.

Διαβεβαιώσεις προς τους επενδυτές των ΑΠΕ ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η στήριξή τους και τα επόμενα χρόνια παρείχε ο πρόεδρος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μ. Φιλίππου. Υπογράμμισε ότι επιδιώκεται να υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού της «ταρίφας» που εισπράττουν, δίχως να επιβαρυνθούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής Ενέργειας, προϊδεάζοντας για νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια. Αν και όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (το χαράτσι που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ ΑΠΕ), οι καταναλωτές θα πληρώνουν «κατιτίς παραπάνω» ανά κιλοβατώρα για να «ενισχυθεί το περιβαλλοντικό προϊόν», δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω ΑΠΕ.

«Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου δημιουργεί κινδύνους και ταυτόχρονα ευκαιρίες», επισήμανε στην ομιλία του ο Θ. Ντόκος, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής). Αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Δύσης και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να χαραχτεί ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δίχως συγκατάθεση της Τουρκίας. Επίσης χαρακτήρισε πολύ πιθανή μια «ισχυρή αντίδραση» της Τουρκίας, αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δίχως να έχει προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορός, αφού εξέθεσε το επενδυτικό πλάνο των ΕΛΠΕ, χαρακτήρισε τις έρευνες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου «καθοριστικής σημασίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές» της χώρας, προτρέποντας να υπάρξει διευθέτηση της ΑΟΖ με Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι ιμπεριαλιστές αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια

Με αφορμή την καταδίκη σε ισόβια του Ράτκο Μλάντιτς, Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού, που δικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, με την κατηγορία της «γενοκτονίας» και των «εγκλημάτων πολέμου», τα αστικά επιτελεία και στην Ελλάδα προσπαθούν να «βγάλουν λάδι» τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που σχεδίασαν και συνέδραμαν με κάθε τρόπο το διαμελισμό της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, υποδαύλισαν εθνικισμούς, εξόπλισαν και στήριξαν - για μια δεκαετία σχεδόν - αντίπαλες εθνικιστικές στρατιωτικές ομάδες, άναψαν τη φωτιά του πολέμου και επαναχάραξαν με των λαών το αίμα τα σύνορα στα εύφλεκτα Βαλκάνια. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στη συνέχεια, με διάφορα προσχήματα και αφορμές, επικαλούμενες τα ανθρωπιστικά τους τάχα ιδεώδη (!), οργάνωσαν και εκτέλεσαν απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με προγεφύρωμα και την Ελλάδα, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και δημιούργησαν κράτη - προτεκτοράτα στην περιοχή, ανάβοντας το φιτίλι για νέες εντάσεις και ανταγωνισμούς, όπως αποδεικνύεται και από τις σημερινές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

***

Αξίζει μια ενδεικτική αναφορά στα βασικότερα γεγονότα που αφορούν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι: Ηταν καταρχήν η ανατροπή του σοσιαλισμού που διαμόρφωσε το έδαφος των εθνικιστικών συγκρούσεων. Ηταν όμως οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ.) που υποδαύλισαν τα εθνικιστικά πάθη στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αναγνώρισαν πρώτες την Κροατία και τη Σλοβενία, που αποσπάστηκαν το Δεκέμβρη του 1991 από το ενιαίο κράτος. Στη συνέχεια, υποδαυλίστηκαν με διάφορα μέσα οι συγκρούσεις στην πολυεθνοτική Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ξεκίνησε ο πόλεμος του 1992 - '95, όπου αξιοποιήθηκαν και θρησκευτικές - εθνοτικές ιδιαιτερότητες που αναζωπυρώθηκαν στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το ΝΑΤΟ στήριξε ανοιχτά τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας και ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά των Σέρβων το 1994 και το 1995, αλλάζοντας το συσχετισμό στο πεδίο των μαχών. Ακολούθησαν η Συμφωνία ειρήνης «με το πιστόλι στον κρόταφο» του Ντέιτον (Νοέμβρη '95), που οδήγησε στην καντονοποίηση της περιοχής. Ενα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι (κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι) θέριεψαν τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, που άρχισαν να διεκδικούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία. Τον Ιούνη του 1998 έγινε η ΝΑΤΟική άσκηση «Αποφασιστικό Γεράκι», που ήταν πρόβα τζενεράλε για τη μετέπειτα ΝΑΤΟική επέμβαση.

***

Το Γενάρη του 1999, το ΝΑΤΟ αξιοποίησε μια από τις πολλές προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών για να ξεκινήσει την επιχείρηση «κατά της εθνοκάθαρσης» και της «προστασίας των δικαιωμάτων των Αλβανών». Ακολούθησαν οι «Συμφωνίες ειρήνης» του Ραμπουγιέ και του Παρισιού, που ουσιαστικά οδηγούσαν στην πλήρη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. Η άρνηση αυτού του εκβιασμού από την τότε κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στην αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στις 24/3/1999, όπου για 78 μέρες βομβαρδιζόταν όλη η χώρα. Ρίχτηκαν 500.000 βόμβες, από τις οποίες οι 35.450 ήταν με απεμπλουτισμένο ουράνιο, απαγορευμένες από τις Διεθνείς Συνθήκες, στοχεύοντας κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, καραβάνια άμαχων προσφύγων, γηροκομεία, υποδομές. Το τέλος του πολέμου, τον Ιούνη του ίδιου έτους, βρήκε το ΝΑΤΟ επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Αμερικανοί δημιούργησαν εκεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στο εξωτερικό, την υπερ-βάση Μπόνστιλ, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας. Με την ολοκλήρωση της διάλυσης της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, προωθήθηκε η λεηλασία των Βαλκανίων με το «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Ν/Α Ευρώπη», ενώ στήθηκε και το Διεθνές Δικαστήριο, για το ξέπλυμα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων.

***

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε πεδίο εφαρμογής της παλιάς και δοκιμασμένης τακτικής «διαίρει και βασίλευε», που στη συνέχεια επανέλαβε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία. Η πραγματική αιτία του πολέμου ήταν ο έλεγχος συνολικά των Βαλκανίων, που αποτελούν σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) με τεράστια γεωστρατηγική σημασία για τους δρόμους διακίνησης εμπορευμάτων και των διαδρομών των αγωγών Ενέργειας. Αυτός ο ανταγωνισμός συνεχίζεται και σήμερα (με ενεργό συμμετοχή των αστικών τάξεων στα κράτη που δημιουργήθηκαν από το διαμελισμό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν τα δικά τους ερείσματα και σχεδιασμούς στην περιοχή. Αλλά και μεταξύ των κρατών - μελών σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και όχι ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών αναζωπυρώνονται εθνικισμοί και αντιθέσεις, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, όπως της Τουρκίας, με τα σχέδια για «μεγάλη Αλβανία», τις διεργασίες στην ΠΓΔΜ και αλλού, που δεν μπορούν να ειδωθούν αποκομμένες από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και μυρίζουν κυριολεκτικά μπαρούτι.

***

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που με σταθερότητα κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη συμμετοχή της Ελλάδας, με αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση της ΝΔ, που έδιναν «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ. Αλλά και τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» που πρόβαλλε ο τότε ΣΥΝ, μαζί με άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στις μαζικές αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο. Οι προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους από την επαναχάραξη των συνόρων και την υποδαύλιση των εθνικιστικών παθών, για να υπηρετούνται συμφέροντα ενάντια στους λαούς, επαληθεύτηκαν, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, για την απεμπλοκή της Ελλάδας απ' αυτούς, το κλείσιμο των βάσεων και την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αγώνας που είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, τη συντριβή του σάπιου καπιταλισμού, που γεννάει πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση και προσφυγιά.


Δ. Κ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ