ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργία των εργαζομένων της «Amazon» σε Ιταλία και Γερμανία

«Μαύρη» Παρασκευή για τα εργασιακά δικαιώματα

Από την απεργία στην «Amazon» στο Βερολίνο. «Να πληρώσει η Amazon - Δεν είμαστε ούτε ρομπότ ούτε δεδομένα, είμαστε άνθρωποι» το χαρακτηριστικό πανό των απεργών
Από την απεργία στην «Amazon» στο Βερολίνο. «Να πληρώσει η Amazon - Δεν είμαστε ούτε ρομπότ ούτε δεδομένα, είμαστε άνθρωποι» το χαρακτηριστικό πανό των απεργών
Εργαζόμενοι της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» στην Ιταλία και τη Γερμανία προχώρησαν χτες σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους, με την ευκαιρία της «Black Friday», της μέρας που τα καταστήματα κάνουν «υπερπροσφορές», με αποτέλεσμα να σημειώνεται ρεκόρ παραγγελιών σε όλο τον κόσμο. Ο εκπρόσωπος του Verdi, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου στον τομέα των υπηρεσιών, Τόμας Φος, δήλωσε για την κινητοποίηση: «Είναι η καλύτερη μέρα για να ακουστούμε και να ασκήσουμε πιέσεις στον εργοδότη μας, που μας αγνοεί εδώ και χρόνια, ενώ τα προβλήματα των υπαλλήλων, κυρίως τα προβλήματα υγείας, επανέρχονται διαρκώς στη Γερμανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο». Το συνδικάτο, αργότερα στη διάρκεια της μέρας, ανακοίνωσε ότι απήργησαν 2.500 εργάτες στις εγκαταστάσεις της «Amazon» στο Μπαντ Χέρσφελντ, τη Λειψία, το Βερολίνο, το Ράινμπεργκ, τη Βέρνε, το Κρόιζερ και το Κόμπλεντς.

Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι του κέντρου διανομής της «Amazon» στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι κατέβηκαν για πρώτη φορά σε απεργία.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και καταγγέλλουν την υπερεντατικοποίηση αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση. Παλιότερα είχε καταγγελθεί ότι η εταιρεία σε ένα παράρτημα στη Γερμανία είχε υποχρεώσει τους εργάτες να φοράνε πατίνια, για να διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα τις παραγγελίες.

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρά παζάρια για τους συμμετέχοντες στην «πολιτική μετάβαση»

Πυρετός διαβουλεύσεων στα επιτελεία όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κόντρες και τα παζάρια για τους ρόλους και τις προτεραιότητες στη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, όπως βέβαια και την «ανοικοδόμηση» της ρημαγμένης χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ενεργειακούς αλλά και άλλους επενδυτικούς ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια.

Μετά την πρόσφατη Σύνοδο που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας οι ηγέτες Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, στρώνοντας το έδαφος για τη διενέργεια «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου», αυξάνεται η «κινητικότητα» σε όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, δεδομένων των εξελίξεων που «τρέχουν» και όλοι θέλουν να ...προλάβουν.

Στη Μόσχα, χτες, αναμενόταν να φτάσει ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που - όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ - θα είχε συζητήσεις με βασικό θέμα την προετοιμασία του «Κογκρέσου» (δηλαδή μιας πλατφόρμας διαλόγου στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε η Μόσχα). Το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει «αποκατασταθεί» ο έλεγχος σε πάνω από το 98% της συριακής επικράτειας που είχε καταλάβει το «Ισλαμικό Κράτος». Επίσης, ο στρατηγός Σεργκέι Κιριλένκο, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία, δήλωσε ότι έγινε «συνάντηση εργασίας» στο κοινό Κέντρο Συντονισμού που έχουν δημιουργήσει Ρωσία - Τουρκία - Ιράν, σχετικά με την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός σε «ζώνες αποκλιμάκωσης» όπως αυτή στο Ιντλίμπ. Τέλος, ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ τόνισε ότι «όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τις αποστολές, τις στρατιωτικές μας αποστολές», η ρωσική στρατιωτική παρουσία θα μειωθεί.

Στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συνάντησε την πολιτική σύμβουλο του Προέδρου της Συρίας Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, αναδεικνύοντας ότι η Κίνα δεν σταματά να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Γι επισήμανε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - ότι για την επίλυση του συριακού ζητήματος «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι η βάση, ο διάλογος είναι η μόνη διέξοδος και η ανοικοδόμηση είναι η εγγύηση». Ενώ πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν», όπως και ότι «μόνο προχωρώντας σθεναρά την ανοικοδόμηση, μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στο λαό και να εγγυηθούμε τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη Συρία». Από τη μεριά της, η Σααμπάν επανέλαβε τη βούληση της σημερινής συριακής κυβέρνησης να λάβει μέρος στην «πολιτική λύση».

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι επρόκειτο μέσα στη μέρα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ώστε «να φέρω ειρήνη στο χαμό που παρέλαβα στη Μέση Ανατολή», εκφράζοντας ετοιμότητα να διαθέσει ό,τι κι αν χρειαστεί, σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Τέλος, στο Ριάντ, όπου προχτές ολοκληρώθηκε νέα διήμερη συνάντηση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε η αποστολή ενιαίας αντιπροσωπείας που θα πάρει μέρος στις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μακελειό σε τέμενος στο βόρειο Σινά

Εκρηξη σημειώθηκε χθες στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, 40 χιλιόμετρα βόρεια του όρους Σινά στην Αίγυπτο, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 235 και τους τραυματίες τους 109, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Η έκρηξη έγινε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ένοπλοι, που πραγματοποίησαν την επίθεση με βομβιστικό μηχανισμό, στη συνέχεια άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Πάντως οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου ανέφεραν ότι καταδίωξαν και σκότωσαν 15 ενόπλους που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση.

Χωρίς να έχει αναληφθεί ευθύνη για το νέο μακελειό στο βόρειο Σινά, οι αρχές θεωρούν πιο πιθανούς δράστες, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που έχουν δυνάμεις στην περιοχή και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κυρίως σε δυνάμεις ασφαλείας αλλά και σε χριστιανικές εκκλησίες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε 3ήμερο πένθος ενώ μηνύματα καταδίκης της επίθεσης έρχονται από όλο τον κόσμο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς διεργασίες αλλά και προκλήσεις

Ενώ ενεργειακοί κολοσσοί απλώνουν τα πλοκάμια τους για να ενισχύσουν τη θέση τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση της Κύπρου, στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με την αστική τάξη της Τουρκίας να ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο πως θα παζαρέψει σκληρά τα συμφέροντά της.

Χτεσινή ανάλυση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» σημείωνε πως «η εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής Κύπρου ήταν μια λαμπρή ιδέα που δυστυχώς κατέρρευσε», ενόψει δε της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις εκλογές του Γενάρη, τόνιζε ότι «οι δύο αντιπροσωπείες θα μπορούσαν να εμφανιστούν με εποικοδομητικές ιδέες, διερευνώντας δομές που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μια ομοσπονδία και μια συνομοσπονδία». Την ίδια ώρα η Τουρκία δε σταματά τις προκλήσεις. Τις τελευταίες μέρες εξακολουθεί να εκδίδει «Navtex» «δεσμεύοντας» περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, ακόμα και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Χτες, αυτό έγινε για περιοχή μόλις 25 χλμ. από το Ακρωτήρι, ενώ μία άλλη αφορά ασκήσεις σε αντίστοιχη απόσταση από την Πάφο.

Μεγάλα μονοπωλιακά σχέδια

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ η Τουρκία επιταχύνει και τα ενεργειακά της σχέδια εστιάζοντας ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, ετοιμάζει και αυτή νέες γεωτρήσεις στην περιοχή), χωρίς φυσικά να είναι η μόνη που το κάνει αυτό.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνάντησε στη Λευκωσία τον εκτελεστικό πρόεδρο του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι. Οπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία θα ξεκινήσει δύο ακόμα γεωτρήσεις στα τέλη του μήνα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμα, στη συνάντηση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο μεταφοράς κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο, μέσω αγωγού που θα κατασκευαστεί και θα φτάνει σε τερματικούς σταθμούς εκεί, από όπου το αέριο μετά θα καταλήγει πιθανώς στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Ντεσκάλζι εξέφρασε αισιοδοξία για ανακάλυψη και άλλων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, εξηγώντας ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 150 εκατομμύρια δολάρια και αυτό «καταδεικνύει την πεποίθηση της εταιρείας ότι υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων». Υποστήριξε ακόμα ότι η γεωλογία της Κύπρου γεννά ελπίδες, αφού βρίσκεται στη μέση ενός ενδιαφέροντος συστήματος και αποτελεί φυσική γέφυρα προς την Ευρώπη.

  • Νέα δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο στα τέλη Γενάρη, εμφανίζει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ (και σημερινό Πρόεδρο), Νίκο Αναστασιάδη, να έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου με 33,7%. Ο ηγέτης του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συγκεντρώνει 22,6%, ενώ ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς 19,6%. Ακολουθούν οι Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών) με 4,1% και Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) με 2,7%.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιθέσεις που αξιοποιούνται για κλιμάκωση των επεμβάσεων και της καταστολής

Σε ανακοίνωσή του για τη νέα επίθεση στην Αίγυπτο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη νέα επίθεση στην Αίγυπτο, που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο λαό της Αιγύπτου. Τέτοιου είδους επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των επεμβάσεων και των πολέμων, για την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ