Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς διεργασίες αλλά και προκλήσεις

Ενώ ενεργειακοί κολοσσοί απλώνουν τα πλοκάμια τους για να ενισχύσουν τη θέση τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση της Κύπρου, στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με την αστική τάξη της Τουρκίας να ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο πως θα παζαρέψει σκληρά τα συμφέροντά της.

Χτεσινή ανάλυση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» σημείωνε πως «η εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής Κύπρου ήταν μια λαμπρή ιδέα που δυστυχώς κατέρρευσε», ενόψει δε της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις εκλογές του Γενάρη, τόνιζε ότι «οι δύο αντιπροσωπείες θα μπορούσαν να εμφανιστούν με εποικοδομητικές ιδέες, διερευνώντας δομές που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μια ομοσπονδία και μια συνομοσπονδία». Την ίδια ώρα η Τουρκία δε σταματά τις προκλήσεις. Τις τελευταίες μέρες εξακολουθεί να εκδίδει «Navtex» «δεσμεύοντας» περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, ακόμα και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Χτες, αυτό έγινε για περιοχή μόλις 25 χλμ. από το Ακρωτήρι, ενώ μία άλλη αφορά ασκήσεις σε αντίστοιχη απόσταση από την Πάφο.

Μεγάλα μονοπωλιακά σχέδια

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ η Τουρκία επιταχύνει και τα ενεργειακά της σχέδια εστιάζοντας ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, ετοιμάζει και αυτή νέες γεωτρήσεις στην περιοχή), χωρίς φυσικά να είναι η μόνη που το κάνει αυτό.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνάντησε στη Λευκωσία τον εκτελεστικό πρόεδρο του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι. Οπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία θα ξεκινήσει δύο ακόμα γεωτρήσεις στα τέλη του μήνα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμα, στη συνάντηση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο μεταφοράς κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο, μέσω αγωγού που θα κατασκευαστεί και θα φτάνει σε τερματικούς σταθμούς εκεί, από όπου το αέριο μετά θα καταλήγει πιθανώς στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Ντεσκάλζι εξέφρασε αισιοδοξία για ανακάλυψη και άλλων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, εξηγώντας ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 150 εκατομμύρια δολάρια και αυτό «καταδεικνύει την πεποίθηση της εταιρείας ότι υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων». Υποστήριξε ακόμα ότι η γεωλογία της Κύπρου γεννά ελπίδες, αφού βρίσκεται στη μέση ενός ενδιαφέροντος συστήματος και αποτελεί φυσική γέφυρα προς την Ευρώπη.

  • Νέα δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο στα τέλη Γενάρη, εμφανίζει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ (και σημερινό Πρόεδρο), Νίκο Αναστασιάδη, να έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου με 33,7%. Ο ηγέτης του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συγκεντρώνει 22,6%, ενώ ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς 19,6%. Ακολουθούν οι Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών) με 4,1% και Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) με 2,7%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ