ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αναμένεται ένταση και διπλωματικών διεργασιών

Ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ενταση των διεργασιών και σε διπλωματικό επίπεδο προμηνύει η επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν στη Βόρεια Κορέα, όπου έχουν προγραμματιστεί επαφές του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Οπως μετέδωσαν διεθνή και ασιατικά ΜΜΕ, ο Φέλτμαν θα μείνει στην Πιονγιάνγκ για τέσσερις μέρες. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γγ του Οργανισμού Στέφαν Ντουζάριτς, ο Φέλτμαν αναμένεται να συζητήσει «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας» με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ-χο, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Πακ Μιονγκ-γκουκ και άλλα στελέχη της βορειοκορεατικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα μετά από έξι χρόνια και γίνεται μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει η Πιονγιάνγκ το Σεπτέμβρη, προκειμένου να προχωρήσει «πολιτικός διάλογος».

Τη Δευτέρα, ο Φέλτμαν ήταν στο Πεκίνο, όπου συνάντησε τον Κινέζο αναπληρωτή ΥΠΕΞ Λι Μπαοντόνγκ, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται μέχρι μεθαύριο οι νέες, ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, με τον κωδικό «Αγρυπνος Ασος» («Vigilant Ace»). Οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 140 πολεμικά αεροπλάνα, διαφόρων τύπων, ενώ συνολικά, μαζί με τη Νότια Κορέα, έχουν κινητοποιήσει στρατιωτική δύναμη 12.000 ατόμων, από Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και το Σώμα των Πεζοναυτών.

Σε ανάλυσή του, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις ασκήσεις «δοκιμή χτυπήματος μεγάλης ακρίβειας, μεγάλης έντασης, όπως σε έναν αληθινό πόλεμο, με επίκεντρο την "εξόντωση" της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας και των κεντρικών υποδομών της», υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζονται πλήγματα ενάντια σε τουλάχιστον 700 «στόχους», στη βορειοκορεατική επικράτεια. «Εξαιτίας της εξαιρετικά απρόσεκτης πολεμικής υστερίας των πολεμοκάπηλων Αμερικανών ιμπεριαλιστών, δημιουργείται μια σοβαρή κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κίνας - Ιαπωνίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Για «κόλπα που παίζει η Ιαπωνία» μίλησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ, σχολιάζοντας πρόταση για μετονομασία ενός δήμου στο νησί Ισιγκάκι, που ανήκει σε ένα σύμπλεγμα για το οποίο διαφιλονικούν Κίνα - Ιαπωνία. Η αντίδραση προκλήθηκε μετά από σχέδιο του δημάρχου στην περιοχή Τονοσίρο του νησιού Ισιγκάκι, Γιοσιτάκα Νακαγιάμα, να καταθέσει πρόταση για να μετονομαστεί η περιοχή από Τονοσίρο σε Τονοσίρο - Σενκάκου. Το Ισιγκάκι περιλαμβάνεται στις νησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαογιού (στα κινεζικά), τα οποία διεκδικεί η Κίνα εδώ και πολλές δεκαετίες, με ιδιαίτερη έμφαση όμως μετά την ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών αποθεμάτων στη γύρω περιοχή.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέντε νησιών με μικρό πληθυσμό και κάποιων βραχονησίδων, σε μια περιοχή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία (σημαντικό εμπορικό και ενεργειακό πέρασμα), στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, για την οποία πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι «φιλοξενεί» σημαντικές ποσότητες πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου.

«Το (συγκεκριμένο) νησί από τα Ντιαογιού και τα γειτονικά του αποτελούσαν πάντα αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και η Κίνα έχει αδιατάρακτη θέληση να προστατεύσει την κυριαρχία της», είπε ο Γκενγκ. «Ο,τι κόλπα παίζει η Ιαπωνία, δεν θα αλλάξει το ότι τα Ντιαογιού ανήκουν στην Κίνα» υπογράμμισε και κάλεσε την ιαπωνική πλευρά «να αντιμετωπίσει την ιστορία και την πραγματικότητα, να πάψει να ανασύρει το πρόβλημα και να μη βλάπτει τη βελτίωση των διμερών δεσμών».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα αντιπαράθεση με τον Σαακασβίλι

Το «σίριαλ» της σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία συνεχίζεται, με πιο χαρακτηριστική τη σύγκρουση του μεγαλοκαπιταλιστή Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, με τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας (2004 - 2013), πρώην διοικητή της επαρχίας της Οδησσού (διορισμένου από τον Ποροσένκο το 2015, ο οποίος του έδωσε την ουκρανική υπηκοότητα και στη συνέχεια του την αφαίρεσε και τα «έσπασαν»).

Χτες, με την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με εγκληματική ομάδα για την ανατροπή του Ποροσένκο, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν σε κατοικία που διατηρούσε ο Σαακασβίλι στο Κίεβο (μετά την παράνομη είσοδό του στη χώρα όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ) για να τον συλλάβουν. Με τη βοήθεια οπαδών κατάφερε να διαφύγει και για λίγο ανέβηκε στην ταράτσα απειλώντας ότι θα πέσει. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν αλλά τελικά απελευθερώθηκε από τους οπαδούς και ακολούθησε πορεία προς το ουκρανικό Κοινοβούλιο, όπου υπήρξε κάλεσμα να παρθεί πρωτοβουλία από βουλευτές «για να αποπεμφθούν ο Ποροσένκο και η κλίκα του». Ταυτόχρονα, οπαδοί του έστησαν ένα οδόφραγμα κοντά στις αστυνομικές δυνάμεις, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις, και στη συνέχεια καλούσαν το λαό, τους αστυνομικούς και το στρατό να στραφούν κατά του «διεφθαρμένου Ποροσένκο».

Ο Ουκρανός εισαγγελέας κατηγορεί τον Σαακασβίλι ότι χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μέσω του επιχειρηματία, που έχει επίσης διαφύγει στη Ρωσία, Σέρχι Κουρτσένκο, με ποσό 500.000 δολαρίων και επί της ουσίας είναι «πράκτορας της Ρωσίας».

Ο Σαακασβίλι, με σπουδές και άμεσους δεσμούς με τις ΗΠΑ, είχε διαφύγει από τη Γεωργία διωκόμενος για σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ενώ επανεμφανίστηκε ως διώκτης της διαφθοράς στη διοίκηση της Οδησσού, από όπου παραιτήθηκε το Νοέμβρη του 2016 ισχυριζόμενος ότι «αντιμετώπισε δυσκολίες στο να προχωρήσει το έργο καταπολέμησής της». Στη συνέχεια ίδρυσε δικό του κόμμα, το «Κίνημα Νέων Δυνάμεων», με εξαγγελίες περί «αλλαγής της πολιτικής τάξης στην Ουκρανία». Πάντως, από την αρχή έχει τη στήριξη της αστής πολιτικού Γιούλια Τιμοσένκο (της γνωστής ως «βασίλισσας του αερίου», που πρωτοστάτησε στην καταλήστευση του τομέα του φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έγινε Πρόεδρος της χώρας και στη συνέχεια διώχτηκε για σκάνδαλα). Και η Τιμοσένκο είχε συγκρουστεί με τον Ποροσένκο και είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό το Φλεβάρη του 2016.

Αυτό που επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι ότι οι λόγοι της σύγκρουσης εδώ και μια 5ετία με το αιματοκύλισμα στις ανατολικές επαρχίες είναι πάντα παρόντες. Πρόκειται για ενδοαστική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου που οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η σύγκρουση αφορά τον έλεγχο αγορών, του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, των αγωγών μεταφοράς του και σφαίρες επιρροής. Σε αυτήν τη λογική κινούνται και οι αυτοονομαζόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που είναι αστικά καθεστώτα τα οποία προσβλέπουν στη σύνδεση με τη Ρωσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Προέδρου Τραμπ και της οικογένειάς του ζήτησε από τη γερμανική τράπεζα Ντόιτσε Μπανκ ο ανεξάρτητος ερευνητής Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα του Μιούλερ έφτασε στην Ντόιτσε Μπανκ πριν λίγες βδομάδες και πως παραδόθηκαν «έγγραφα - κλειδιά».

ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ.-- Τις έντονες αντιδράσεις ιθαγενών Ινδιάνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε χτες η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να διατάξει τη συρρίκνωση κατά 85% των δύο σημαντικών μνημείων φυσικής ομορφιάς, Μπέαρς Ιαρς και Γκραντ Στέρκεϊς Εσκαλάντε, στο νότιο τμήμα της πολιτείας Γιούτα, προωθώντας τα συμφέροντα πετρελαϊκών μονοπωλίων και «επενδυτικών» ομίλων που αναμένεται να επωφεληθούν από αυτήν την εξέλιξη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε χτες «έγκλημα κατά του σερβικού λαού» τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 και δήλωσε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι, όπως ο τότε γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι ανακάλεσε χτες και επίσημα την παραίτησή του, λέγοντας πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης συμφώνησαν «να αποσυνδεθούν από όλες τις συγκρούσεις, τις διενέξεις, τους πολέμους ή τις εσωτερικές υποθέσεις αδελφών αραβικών κρατών προκειμένου να διαφυλάξουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις του Λιβάνου».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίσκεψη στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ πραγματοποίησε χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Χαλίντ ελ Φάλιχ, διαπιστώνοντας «σταθερή βελτίωση» των διμερών σχέσεων και εκφράζοντας την επιθυμία για αύξηση «επενδυτικών σχεδίων» της Σ. Αραβίας στο Ιράκ στους τομείς της Ενέργειας, της μεταποίησης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε στο Πεκίνο τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση του συντονισμού ΗΠΑ - Κίνας. Ο Ομπάμα βρέθηκε στην Κίνα για να μιλήσει σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σαγκάη (με το αζημίωτο), με θέμα μια «Παγκόσμια Συμμαχία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απέσυρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουιτζντεμόντ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε χτες ότι απέσυρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει εις βάρος του αποπεμφθέντος Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι όλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ισπανία, ωστόσο ισχύει το ένταλμα σύλληψης για την Ισπανία. Οι πέντε Καταλανοί πολιτικοί διέφυγαν στο Βέλγιο μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας στις 27 Οκτώβρη από την καταλανική Βουλή, που οδήγησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος και την παρέμβαση του ισπανικού κράτους. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συμβαδίζει με την προσπάθεια συμβιβασμού που είναι σε εξέλιξη για ένα καλύτερο παζάρι των αυτονομιστικών δυνάμεων με την ισπανική κυβέρνηση μετά τις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκέμβρη, πιθανόν και με ενεργοποίηση μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα διευρύνει τις αρμοδιότητες στην Καταλονία. Αυτός άλλωστε ήταν από την αρχή ο στόχος ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης της συγκεκριμένης πλούσιας ισπανικής επαρχίας, που εκφράστηκε με το λεγόμενο «κίνημα της ανεξαρτησίας». Σε αυτόν το στόχο, που τίποτε δεν πρόκειται να ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα, έγινε η αντιπαράθεση μεταξύ καπιταλιστών προτάσσοντας και τον καταλανικό ή τον ισπανικό εθνικισμό.

ΒΑΛΟΝΙΑ
Τριήμερη απεργία ενάντια σε αντιαπεργιακό νομοσχέδιο

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βαλονίας στο Βέλγιο ενέκρινε σχέδιο διατάγματος για τις μεταφορές, στο οποίο περιλαμβάνεται και η απαράδεκτη διάταξη που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες (TEC), ορίζοντας ότι πρέπει η προειδοποίηση για την απεργία να γίνεται τουλάχιστον 8 μέρες πριν από το συνδικάτο, η δήλωση συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία τουλάχιστον 4 μέρες πριν και να απαγορευτεί το μπλοκάρισμα της επιχείρησης τη μέρα της απεργίας. Με πρόσχημα το λεγόμενο «service minimum» (ελάχιστες υπηρεσίες), δηλαδή την εξασφάλιση υποτίθεται της λειτουργίας γραμμών της δημόσιας συγκοινωνίας με εργαζόμενους που δεν απεργούν για να εξυπηρετούνται νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ., στην πραγματικότητα επιδιώκεται να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία, να αρθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και των περιφερειακών κυβερνήσεων του Βελγίου και της ΕΕ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σημειώνεται επίσης ότι ανάμεσα σε άλλα το απαράδεκτο νομοσχέδιο προβλέπει οικονομικές κυρώσεις σε εργαζόμενους που τη μέρα της απεργίας συμμετέχουν στο μπλοκάρισμα της επιχείρησης ή σε άλλες παρόμοιες ενέργειες.

Το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων (CGSP) έχει ήδη προκηρύξει τριήμερη απεργία στις 20, 21, 22 Δεκέμβρη ενάντια στο «service minimum», ενώ μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων ενάντια στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ