ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Σφαγείο για τις λαϊκές ανάγκες, πλεονάσματα για τους στόχους του κεφαλαίου

Eurokinissi

Πάνω από το στόχο παρέμεινε το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2017, την ώρα που η διαρκής συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και η ενίσχυση της φοροληστείας αναδεικνύονται σε μόνιμες «σταθερές», ενόψει βέβαια και της εφαρμογής νέων αντιλαϊκών μέτρων από το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ανακοινώθηκαν χτες, στο φετινό 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρη 2017) εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 45,9 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 47,6 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ακόμα και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατακρεουργήθηκε στα 297 εκατ. ευρώ, από 691 εκατ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, με περαιτέρω καρατόμηση ύψους 394 εκατ. (μείωση 57%).

Την ίδια ώρα, όπως άλλωστε προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι μηδενική (από 2,5 δισ. πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 314 εκατ. (από 437 εκατ.), ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 142 εκατ. (από 3,1 δισ.).

Σε αυτό το φόντο, για το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» εκταμιεύτηκαν ποσά ύψους μόλις 485 εκατ. ευρώ, κατά πολύ χαμηλότερα ακόμα και από τον προϋπολογισθέντα στόχο για 747 εκατ. σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής»...

-- Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 47,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε περίπου 11,7 δισ. (από 12,1 δισ. πέρυσι), καθώς παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, εμφανίζονται ρυθμοί «κόπωσης», εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Παράλληλα, η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 23,9 δισ. ευρώ (από 22,55 δισ. πέρυσι), με «υπέρβαση» σε σχέση με το στόχο, καθώς από το Γενάρη του 2017 ξεκίνησαν και μαζικές ανατιμήσεις για μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ.

Αντιλαϊκά μέτρα με «ουρές»

Παράλληλα, θέμα ημερών θεωρείται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την περαιτέρω κατακρεούργηση και για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, το οποίο άρχισε να χορηγείται από την προκάτοχη κυβέρνηση ως «αντιστάθμισμα», όπως από τότε έλεγαν, της φοροληστείας με τη διόγκωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που βέβαια όπως και τα υπόλοιπα μέτρα ήρθαν για να μείνουν ως μόνιμη «παρακαταθήκη».

Λήξεις προθεσμιών

Στο μεταξύ, στις 31/12 λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2018, μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Στα γκισέ των τραπεζών, οι πληρωμές μπορούν να διενεργούνται μέχρι και αύριο Παρασκευή 29/12 και μάλιστα με την «προμήθεια» που χρεώνει η κάθε τράπεζα. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση «καθυστέρησης» προβλέπεται πρόστιμο, ισόποσο με το τέλος που αναλογεί σε κάθε όχημα, δηλαδή το αρχικό ποσό διπλασιάζεται.

Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν για τη δόση από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ καθώς και για το φόρο εισοδήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βιάζεται να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά της 3ης «αξιολόγησης»

Βιασύνη να περάσουν απ' τη Βουλή τα τελευταία αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης» ομολογούν τα σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου να τα φέρει στη Βουλή, στις αρμόδιες επιτροπές, νωρίτερα ακόμα και απ' τις 8 Γενάρη, την ερχόμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται πως έως τις 15 Γενάρη θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα, για να ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων κ.λπ., η οποία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 22 Γενάρη.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει παράλληλα την προσπάθεια απόσπασης ανοχής ή ακόμα και στήριξης του λαού στην πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου με την καμπάνια «επιστροφής στην κανονικότητα», με ισχυρές δόσεις κάλπικης προσμονής, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό εξάλλου ισχυρίστηκε και ο Αλ. Τσίπρας στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του αναφέροντας πως «μέσα σε δυο χρόνια, έχουμε προχωρήσει. Από τον φόβο στην ψυχραιμία. Από την υποτίμηση στην αξιοπρέπεια. Από το ανήθικο στην εντιμότητα. Από την αντάρα στην κανονικότητα. Από το άδειο στο νόημα. Από τη λύπη στη χαρά»! Η μόνη χαρά βέβαια είναι αυτή του κεφαλαίου, που βλέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιεί τη «βρώμικη δουλειά» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η δήλωσή του στην εφημερίδα «Documento», με την οποία επιχειρεί να φιλοτεχνήσει για την κυβέρνησή του το προφίλ της άτεγκτης απέναντι στα «συμφέροντα». Η δήλωση αφορά στη Δικαιοσύνη και ο πρωθυπουργός καταγγέλλει όσους «θέλουν να τη μετατρέψουν σε εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων», να την «εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Real news» επιχειρεί να αμβλύνει τις «οξείες» γωνίες των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως το επιχειρούμενο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, ισχυριζόμενος ότι η ρύθμιση συνιστά «έναν αποδεκτό συμβιβασμό, αν συνυπολογίσει κανείς τι κερδίσαμε στη σχετική διαπραγμάτευση για τα εργασιακά... την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων... το υπερπρονόμιο των εργαζομένων σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης». Ισχυρίζεται μάλιστα πως «επομένως δεν νομίζω ότι ειδικά αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν για άσκηση αντεργατικής πολιτικής»!

Φωνάζει ο κλέφτης...!

Εκεί βέβαια που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ξεπέρασε τον εαυτό του» είναι στις αθλιότητες που διατύπωσε σε βάρος του ΚΚΕ, «κουνώντας το δάχτυλο» και ισχυριζόμενος ότι η στρατηγική του ΚΚΕ «δεν εξυπηρετεί ούτε τους λαϊκούς αγώνες, ούτε τα συμφέροντα των κοινωνικών τάξεων που το ΚΚΕ θέλει να εκπροσωπεί» και ότι το ΚΚΕ «αρνείται στοιχειώδεις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των δικαιωμάτων», μιλώντας για «χρήση αγοραίας ρητορικής και φρασεολογίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον πρωθυπουργό. Είναι κηλίδα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, ο γγ του ΚΚΕ να αντιπαρατίθεται με φράσεις και επιχειρήματα τα οποία είναι σημαία των κάθε λογής ακροδεξιών»!

ΕΕΔΥΕ
Καμπάνια συλλογής υπογραφών για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζοντας τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eedye.gr/syllogi-ipografon-palaistini υπάρχει η πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλες και όλους που προβληματίζονται από τις τελευταίες εξελίξεις, να συμμετάσχουν στην καμπάνια, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την εναντίωσή τους στην κατάπτυστη απόφαση των ΗΠΑ, αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουν συνεχώς μια σειρά από πολιτικές - οικονομικές - στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Μετά τη λήξη της καμπάνιας, οι υπογραφές θα κατατεθούν στην ελληνική Βουλή, απαιτώντας την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στη βάση της απόφασής της το Δεκέμβρη του 2015, στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, ως ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καθώς και στην πρεσβεία του Ισραήλ, εκφράζοντας την αντίθεση του ελληνικού λαού στην ισραηλινή κατοχή που διαιωνίζεται με ευθύνη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Αντί για συκοφαντίες, να απαντήσουν στην κριτική και τις θέσεις του ΚΚΕ

Για τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στη «Real News» ο Γ. Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τζανακόπουλος, αντί να επιδίδεται σε συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, θα ήταν καλύτερο να ακούει και να απαντά στην τεκμηριωμένη κριτική και τις θέσεις του. Για τη δήθεν "αγοραία ρητορική" του ΚΚΕ, που παραπέμπει σε ακροδεξιά, συστήνουμε στον κ. Τζανακόπουλο να μη σνομπάρει όσα λέει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τον ενημερώνουμε ότι, στην πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι δύο που επιτέθηκαν στο ΚΚΕ και μάλιστα με ίδια επιχειρήματα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Τσίπρας ενοχλείται με την κριτική του ΚΚΕ, μπορεί να έρθει στη Βουλή ο ίδιος να αντιπαρατεθεί και όχι να βάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά εκ του ασφαλούς σε συνεντεύξεις.

Τέλος, για τα δικαιώματα που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με το ΚΚΕ, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σχολιάσουμε... γελάνε και οι τάρανδοι του Αη Βασίλη.

Καλές γιορτές και τα υπόλοιπα προσεχώς, όταν η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα της "αξιολόγησης" μαζί και το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ