ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Δυσαρεστημένη από τις πρεσβείες ΗΠΑ - Γερμανίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, χαρακτήρισε χτες «ανεύθυνη» την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρεσβείες ΗΠΑ και Γερμανίας στο Πεκίνο, ζητώντας την απελευθέρωση του Γου Γκαν, ενός μπλόγκερ που εμφανίζεται ως ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γου θεωρείται ότι συνδέεται με την ανάδειξη υποθέσεων κατάχρησης εξουσίας - από αυτές που συχνά αποτελούν μέρος και ευρύτερων ενδοαστικών αντιθέσεων - και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «ανατρεπτική δραστηριότητα».

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, η Χούα υποστήριξε ότι οι δύο πρεσβείες αποτελούν διπλωματικές αποστολές και «δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν υποδείξεις για τις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και την κυριαρχία της δικαστικής εξουσίας». Εξέφρασε την προσδοκία οι δύο πρεσβείες «να κατανοήσουν καθαρά τα καθήκοντά τους και να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία, όχι το αντίθετο».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων

Παρότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία με νέες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, και της πρόσφατης λόγω γιορτών, έγινε την Τετάρτη η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Οι παραβιάσεις, λιγότερες από το προηγούμενο διάστημα, από τα Χριστούγεννα έως χτες, έφτασαν τις 4 και σημειώθηκαν από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των διαφόρων ένοπλων εθνικιστικών ταγμάτων με βομβαρδισμούς σε θέσεις που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη Ρωσία). Χτες, χτυπήθηκαν με 11 όλμους τα δυτικά προάστια της πόλης του Ντονέτσκ χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων, 73 κρατούμενοι Ουκρανοί (δεν διευκρινίζεται αν είναι μόνο στρατιώτες ή υπάρχουν και πολίτες) επέστρεψαν στο Κίεβο και 165 και 73, αντίστοιχα, επέστρεψαν σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι υπήρξαν και κρατούμενοι που αν και απελευθερώθηκαν δεν θέλησαν να επιστρέψουν στους χώρους προέλευσής τους.

Την ικανοποίησή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας της τριμερούς ομάδας επαφής εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή δήλωσή τους. Επίσης, ζήτησαν «άμεσα και επαληθεύσιμα βήματα για τη σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ως έκφραση του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», και οι δύο ηγέτες τόνισαν «την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ», χωρίς βεβαίως να επιρρίπτουν ευθύνες σε κάποια πλευρά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι τελευταίες αυξήσεις, κατά 40%, στις τιμές βασικών τροφίμων (π.χ. πτηνοτροφικών προϊόντων και σιτηρών) προκάλεσαν χτες διαδηλώσεις αρκετών χιλιάδων ατόμων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, Μασχάντ, με αποτέλεσμα τις συλλήψεις αρκετών από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σε αθέτηση συμβολαίου που είχε κλείσει η κυβέρνηση με εταιρείες από την Πορτογαλία απέδωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, την έλλειψη χοιρινού κρέατος, που καταναλώνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Λόγω κατάσχεσης των λογαριασμών των πλοίων που το μετέφεραν, δεν έγινε η παράδοση του κρέατος που επιδοτούνταν για να πωληθεί σε οικονομικές τιμές. Το γεγονός αυτό, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε στοιχείο του «εμπορικού πολέμου», προκάλεσε διαμαρτυρίες σε κάποιους δρόμους της πρωτεύουσας.

MΟΣΧΑ.-- Ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου γλυκών «Μενσεβίκ» της Μόσχας, Ιλιά Αβεριάνοφ, ο οποίος την Τετάρτη το πρωί μετά από φραστική διένεξη με τη νέα διεύθυνση άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν φύλακα του εργοστασίου, συνελήφθη και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, ο δράστης ισχυρίζεται ότι βρέθηκε σε «επιτρεπόμενη αυτοάμυνα».

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ο 51χρονος διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής Ζορζ Γουεά κέρδισε χτες στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της δυτικοαφρικανικής χώρας. Με καταμετρημένο το 98,1% των ψηφοδελτίων, ο Γουεά συγκεντρώνει ποσοστό 61,5% και επικρατεί του αντιπάλου του, του αντιπροέδρου της Λιβερίας Τζόζεφ Μποακάι. Ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα στις 22 Γενάρη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των παιδιών και την ολοένα και μεγαλύτερη χρησιμοποίησή τους σε εμπόλεμες ζώνες σε Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και αλλού διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Διαπιστώνει επίσης βιασμούς, εξαναγκαστικούς γάμους, απαγωγές και στρατολόγηση παιδιών από ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, προκειμένου να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Υπολογίζει επίσης ότι πάνω από 27.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μια 73χρονη σκοτώθηκε από την πτώση ενός τεράστιου γερανού εργοταξίου σε πολυκατοικία, εξαιτίας της καταιγίδας και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην παραλιακή πόλη Νιούπορτ στο βορειοδυτικό τμήμα του Βελγίου. Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας τραυματίστηκε σοβαρά και οι τρεις τελευταίοι όροφοι του εννιαώροφου κτιρίου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

ΙΤΑΛΙΑ
Βουλευτικές εκλογές στις 4 Μάρτη

ΡΩΜΗ.--

Εκκληση σε «αίσθημα ευθύνης και ικανότητα» για να διαφυλαχθεί η «σταθερότητα» στη χώρα έκανε, χτες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς χτες το απόγευμα υπογράφτηκε και επίσημα το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής από τον Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, και μετά από απόφαση της κυβέρνησης, αποφασίστηκε ως ημερομηνία των εκλογών η 4η Μάρτη.

Ο Τζεντιλόνι υποστήριξε ότι «η πολιτική αστάθεια δεν είναι αποκλειστικότητα της Ιταλίας», αλλά «είναι ένας κίνδυνος ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με αίσθημα ευθύνης και ικανότητα», συμπληρώνοντας ότι «η αριστερά (σ.σ. με ό,τι εννοούν οι σοσιαλδημοκράτες με τον όρο "αριστερά") που ξέρει να αναλαμβάνει κυβερνητικά καθήκοντα, μπορεί να παίξει ένα ρόλο και στο μέλλον».

Ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος και της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ο Τζεντιλόνι τόνισε πως η Ιταλία κατάφερε να κάνει νέα εκκίνηση «μετά τη χειρότερη μεταπολεμική (οικονομική) κρίση», προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ντόπιας καπιταλιστικής οικονομίας. Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση που το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές - μετά το δημοψήφισμα του περσινού Δεκέμβρη, το οποίο επιτάχυνε πάντως εσωκομματικές ανακατατάξεις στο PD και γενικά στην ιταλική σοσιαλδημοκρατία - και τόνισε: Πρώτο καθήκον της επόμενης κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι η καταστροφή «των προσπαθειών που έγιναν μέχρι τώρα (...) Είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν». Ακόμα, ο Τζεντιλόνι χαιρέτισε και την «ικανότητα» με την οποία η ιταλική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Κομισιόν τη «διάσωση» των ιταλικών τραπεζών.

Πάντως, η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία αναμένεται να καταγράψει και τις πυκνές διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως αποτυπώνονται και στα υψηλά ποσοστά του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος Πέντε Αστέρων», που σε πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πρώτο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χτες στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 41 ατόμων. Στόχος ήταν ένα σιιτικό πολιτιστικό κέντρο, ωστόσο από την επίθεση αυτοκτονίας χτυπήθηκε και το πρακτορείο ειδήσεων «Afghan voice». Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 80, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Στα θύματα περιλαμβάνονταν πολλοί νεαροί σπουδαστές στο κέντρο «Ταμπαγιάν». Την αρχική έκρηξη στο κέντρο ακολούθησαν δύο ακόμα εκρήξεις, που έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος της δυτικής Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε δήλωσή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνήθηκε εμπλοκή τους, ενώ αργότερα την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Τις τελευταίες βδομάδες οι επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν πυκνώσει πάρα πολύ, ενώ η κεντρική Ασία βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, εξαιτίας της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης και του σημαντικού της ενεργειακού πλούτου.

Συνεχίζεται η άνοδος της Ινδίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι ισορροπίες στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα αλλάζουν διαρκώς και οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται αμείωτα, όπως προμηνύουν και αρκετές εκτιμήσεις για την οικονομία της Ινδίας.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών», ενός συμβουλευτικού «οίκου» αστικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ινδία αναμένεται την επόμενη χρονιά να αναδειχθεί πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη (από 7η που είναι σήμερα) και να ξεπεράσει έτσι και δυνάμεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Το ίδιο κέντρο εκτιμά ότι μέχρι το 2032 η Ινδία θα φτάσει και επίσημα στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η συγκεκριμένη έκθεση καταγράφει ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ρυθμοί ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας «έκλεισαν» στο 6,3% και «παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα... η οικονομία κατάφερε να πλησιάσει αυτή της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου». Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η «φτηνή Ενέργεια» και η «ψηφιακή επανάσταση» θα καθορίσουν τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς και στην παγκόσμια ανάπτυξη κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν ασιατικές δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία.

«Τρομοκρατική ενέργεια» η έκρηξη στην Αγ. Πετρούπολη

«Τρομοκρατική ενέργεια» ήταν η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού 200 γραμμαρίων TNT, το απόγευμα της Τετάρτης, σε ένα σούπερ μάρκετ στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη), δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε μέλη του ρωσικού στρατού που υπηρέτησαν στη Συρία, ενώ οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με νέο απολογισμό, οι τραυματίες από την έκρηξη ανέρχονται σε 13.

Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι «πρόσφατα η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας απέτρεψε άλλη μία απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», ενώ η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή ανέφερε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε αφεθεί σε ράφι αποθήκευσης αντικειμένων των πελατών του σούπερ μάρκετ «Περεκρεστόκ».

Εξι άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται με τραύματα από την έκρηξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ