Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Βουλευτικές εκλογές στις 4 Μάρτη

ΡΩΜΗ.--

Εκκληση σε «αίσθημα ευθύνης και ικανότητα» για να διαφυλαχθεί η «σταθερότητα» στη χώρα έκανε, χτες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς χτες το απόγευμα υπογράφτηκε και επίσημα το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής από τον Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, και μετά από απόφαση της κυβέρνησης, αποφασίστηκε ως ημερομηνία των εκλογών η 4η Μάρτη.

Ο Τζεντιλόνι υποστήριξε ότι «η πολιτική αστάθεια δεν είναι αποκλειστικότητα της Ιταλίας», αλλά «είναι ένας κίνδυνος ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με αίσθημα ευθύνης και ικανότητα», συμπληρώνοντας ότι «η αριστερά (σ.σ. με ό,τι εννοούν οι σοσιαλδημοκράτες με τον όρο "αριστερά") που ξέρει να αναλαμβάνει κυβερνητικά καθήκοντα, μπορεί να παίξει ένα ρόλο και στο μέλλον».

Ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος και της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ο Τζεντιλόνι τόνισε πως η Ιταλία κατάφερε να κάνει νέα εκκίνηση «μετά τη χειρότερη μεταπολεμική (οικονομική) κρίση», προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ντόπιας καπιταλιστικής οικονομίας. Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση που το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές - μετά το δημοψήφισμα του περσινού Δεκέμβρη, το οποίο επιτάχυνε πάντως εσωκομματικές ανακατατάξεις στο PD και γενικά στην ιταλική σοσιαλδημοκρατία - και τόνισε: Πρώτο καθήκον της επόμενης κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι η καταστροφή «των προσπαθειών που έγιναν μέχρι τώρα (...) Είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν». Ακόμα, ο Τζεντιλόνι χαιρέτισε και την «ικανότητα» με την οποία η ιταλική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Κομισιόν τη «διάσωση» των ιταλικών τραπεζών.

Πάντως, η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία αναμένεται να καταγράψει και τις πυκνές διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως αποτυπώνονται και στα υψηλά ποσοστά του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος Πέντε Αστέρων», που σε πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πρώτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ