Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια

ΡΑΜΠΑΤ.--

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες στη βορειοανατολική πόλη Τζαράντα του Μαρόκου πολλές χιλιάδες νέοι. Αφορμή για την κινητοποίηση των νέων έδωσε το δυστύχημα, που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, σε κλειστό (εδώ και χρόνια) ανθρακωρυχείο της πόλης στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο αδέλφια 23 και 30 ετών, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν μεροκάματο, περίπου εννιά ευρώ, στις υπόγειες στοές.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν αντιμετώπιση της ανεργίας, απαίτησαν χαμηλότερους λογαριασμούς στις υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής απραξίας, που προκαλεί εδώ και χρόνια την περιθωριοποίηση των νέων εργαζομένων.

Το ανθρακωρυχείο στη Τζαράντα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, απασχολούσε μέχρι τη δεκαετία του '90 περίπου 9.000 ανθρώπους. Το κλείσιμο του ορυχείου προκάλεσε μαζική μετανάστευση, ενώ μέχρι σήμερα εκατοντάδες νεαροί συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά εξορύσσοντας άνθρακα παράνομα, τον οποίο πωλούν πάμφθηνα σε εταιρείες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ