Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικά «επινίκια» και επιπλήξεις προς ΗΠΑ και Τουρκία

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Κρεμλίνο
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Κρεμλίνο
ΜΟΣΧΑ.--

Την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στη Συρία και την «αποφασιστική» συνεισφορά του στην ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία εξήρε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «έκαναν τη διαφορά» καταφέρνοντας την «αποφασιστική ήττα της εγκληματικής οργάνωσης που προκάλεσε ολόκληρο τον πολιτισμό μας». Οι δηλώσεις έγιναν σε ειδική τελετή για στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην επέμβαση στη Συρία, που μπορεί να εμφανίζεται ως «απελευθερωτική» αλλά έγινε για την υπεράσπιση των ρωσικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Ωρες μετά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επανέλαβε το αίτημα για «πλήρη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, επισημαίνοντας ότι η παρουσία και δράση τους στην περιοχή δεν δικαιολογείται επειδή δεν υπάρχει ούτε σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ούτε πρόσκληση από τη συριακή κυβέρνηση. Εξέφρασε δε την κατάπληξή του για την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα παραμείνουν στη Συρία μέχρι να «νικήσουν» το «Ισλαμικό Κράτος». Οπως είπε ο Λαβρόφ, «μία τέτοια δήλωση σημαίνει πως οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται του δικαιώματος να καθορίσουν την πρόοδο ενώ θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο πάνω στο συριακό έδαφος για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα». Υπενθύμισε έτσι ότι και οι ΗΠΑ έχουν ψηφίσει την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρει ότι την απόφαση για το μέλλον της Συρίας «μπορεί να πάρει μόνο ο συριακός λαός».

Παράλληλα, χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίζα Ζακχάροβα, αναφερόμενη στην προχτεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, πως ο Σύρος ομόλογός του είναι «τρομοκράτης», τόνισε πως είναι ανυπόστατη από νομικής πλευράς. «Δεν μιλώ για την ηθική πλευρά του ζητήματος», πρόσθεσε η Ζακχάροβα. Σε επόμενο σημείο η Ζακχάροβα κατήγγειλε τις προχτεσινές (αναίμακτες) πυραυλικές επιθέσεις «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» της συριακής αντιπολίτευσης στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας ως «σκηνοθετημένες προβοκάτσιες που επιδιώκουν τον εκτροχιασμό των θετικών τάσεων σε εξελίξεις που αφορούν τη Συρία» και την αποτροπή πραγματοποίησης του Κογκρέσου Συριακού Εθνικού Διαλόγου στις 29 και 30 Γενάρη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ