Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΟΥΔΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για διεργασίες εν εξελίξει

ΑΓΚΥΡΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Η έντονη κινητικότητα που δείχνει τους τελευταίους μήνες το Σουδάν στις σχέσεις του με διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις, έπειτα από την άρση των αμερικανικών κυρώσεων τον περασμένο Οκτώβρη, την επίσκεψη του Σουδανού Προέδρου, Ομάρ αλ Μπασίρ, στη Μόσχα στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη και τη διήμερη περιοδεία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν στο Σουδάν προκαλεί ανησυχία σε μέρος της αστικής τάξης στην Αίγυπτο. Αυτό τουλάχιστον αντανακλάται τις τελευταίες μέρες σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού αιγυπτιακού Τύπου που είδε την έντονη κινητικότητα του Σουδάν στις σχέσεις του με τις παραπάνω χώρες σαν απόπειρα δημιουργίας «άξονα» με την Τουρκία και το Κατάρ.

Χτες, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχίμ Γκαντούρ, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως η χώρα του «δεν εμπλέκεται σε συμμαχίες», αλλά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία «με την Τουρκία και οποιαδήποτε άλλη φιλική χώρα». Εξέφρασε, μάλιστα, κατάπληξη για τις αντιδράσεις ορισμένων αιγυπτιακών ΜΜΕ, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν αντιλαμβάνονται πώς γίνονται οι σχέσεις μεταξύ χωρών».

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Αγκυρα ξεκαθάρισε χτες πως η χώρα του δεν σκοπεύει (τουλάχιστον επί του παρόντος) να δημιουργήσει στρατιωτική ναυτική βάση στο Σουάκιν του βορειοανατολικού Σουδάν, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε στις αρχές της βδομάδας στο Χαρτούμ με στόχο την ανοικοδόμηση του ομώνυμου λιμανιού (που ανθούσε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Αφορμή για τη «διευκρινιστική» δήλωση Ερντογάν έδωσε η συμφωνία που υπέγραψαν, την περασμένη Τρίτη στο Χαρτούμ, Τούρκοι και Σουδανοί αξιωματούχοι με στόχο αφενός την ανοικοδόμηση του λιμανιού στο Σουάκιν, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη, αφετέρου την ευρύτερη αξιοποίηση και τουριστική ανάπτυξη μιας στρατηγικής περιοχής που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η κινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η σουδανική κυβέρνηση προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της Αιγύπτου, όχι μόνο γιατί μοιράζονται μία πολυετή συνοριακή διένεξη αλλά και γιατί βρίσκονται σε κόντρα με την Αιθιοπία, η οποία εδώ και περίπου έξι χρόνια κατασκευάζει στον Νείλο το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα σε όλη την Αφρική (γνωστό σαν «Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης», GERD). Το τεράστιο υπό κατασκευή φράγμα προκαλεί έντονες ανησυχίες σε Αίγυπτο και Σουδάν καθώς θα μπορούσε να μειώσει τα στρατηγικά αποθέματα σε υδάτινους πόρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή και την οικονομία τους.

Στο πλαίσιο ρευστών συμμαχιών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με δεδομένη την κόντρα της Αιγύπτου και χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, δεν περνούν απαρατήρητες ούτε οι πρόσφατες συναντήσεις των επιτελαρχών στρατηγών του Σουδάν, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Κατάρ στο Χαρτούμ στις αρχές της βδομάδας. Σε ρεπορτάζ της σουδανικής εφημερίδας «Sudan Tribune» αναφέρονται οι συναντήσεις που είχε στο Χαρτούμ ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Χουλούσι Ακαρ με τους ομολόγους του από το Σουδάν και το Κατάρ και οι συναντήσεις που είχαν στη συνέχεια οι δύο τελευταίοι με τον Ρώσο αναπληρωτή επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, ναύαρχο Αλεξάντερ Αλέξοβιτς. Ο Σουδανός επιτελάρχης στρατηγός Εμάντ αλ Αντάουι εξήρε το ρόλο της Ρωσίας «για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», εξέφρασε ανησυχία «για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα», τονίζοντας πως αντιμετωπίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή «σαν πρόβλημα». Εξέφρασε ακόμη την προθυμία της χώρας του να συζητήσει το ζήτημα «από την άποψη της χρήσης των βάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο Ρώσος ομόλογός του, ναύαρχος Αλέξοβιτς εμφανίστηκε πιο φειδωλός, επισημαίνοντας τη «σταθερή ανάπτυξη του Σουδάν σχεδόν σε όλους τους τομείς» και την προθυμία της Μόσχας για την ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ