ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Στην προκρούστεια κλίνη...

Δημοσιοποιήθηκε χτες η Υπουργική Απόφαση με τα νέα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η οποία επιφέρει μαζικό «τσεκούρι» των δικαιούχων

Μεγάλες περικοπές στον αριθμό των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και μάλιστα προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «παρέμβαση καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που στοχεύει πρωτίστως στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας»!

Κύριο χαρακτηριστικό της απόφασης είναι το «μοίρασμα» της ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ενισχύει μεν την έκπτωση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τις πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες, ωστόσο θέτει ως αυστηρό όριο για την ένταξη σε αυτό τα εισοδηματικά κριτήρια του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή τις 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Οσοι σημερινοί δικαιούχοι υπερβαίνουν το παραπάνω όριο, αλλά και τα υπόλοιπα που αφορούν τη συνολική τους περιουσία, κόβονται αυτομάτως, με πρόσχημα τη «δικαιότερη στόχευση» του συστήματος και τη στήριξη των «πλέον ευάλωτων νοικοκυριών».

Παράλληλα, καταργείται πλήρως το ενιαίο πολυτεκνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και εισάγονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και στους πολύτεκνους, για να αποκλειστούν, όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων...».

Το νέο σύστημα χρεώσεων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και σε εκείνους που πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη «κοινωνικού μερίσματος». Η πρώτη κατηγορία, που θα λαμβάνει τη μεγαλύτερη έκπτωση 70% περίπου, αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα ανήλικα τέκνα.

Πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις ακραίας φτώχειας, ενώ αντίστοιχα η δεύτερη κατηγορία αφορά όσους έχουν μέχρι 9.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (με ανώτατο όριο τις 18.000 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά) και θα λαμβάνει έκπτωση 35%. Να θυμίσουμε ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο ΚΟΤ είναι οι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που εισάγονται, θα περικοπούν τουλάχιστον 100.000 σημερινοί δικαιούχοι ΚΟΤ, που σίγουρα η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανήκει στους «οικονομικά εύπορους» ή όσους ζουν σε «ακριβές περιοχές και βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών», όπως ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από την 1η Φλεβάρη και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να γίνονται αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «κοινωνικού μερίσματος», απ' όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΟΤ.

ΣΕΚΑΠ ΞΑΝΘΗ
«Ομηροι» οι εργαζόμενοι

Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ που συνεδρίασε χτες, μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, και την απόφαση του τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Επίσης, η εταιρεία άσκησε αίτηση ανακοπής κατά της απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Επιπλέον, όρισε νέο Γενικό Διευθυντή και Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης.

Οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας σήμερα βρίσκονται ξανά μπροστά στον κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία, αφού τα προηγούμενα χρόνια βίωσαν τα «καλά» της ανάπτυξης και των επενδύσεων και με τη νέα ιδιοκτησία (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) να προχωρά σε απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δραστικές μειώσεις σε μισθούς και καταπάτηση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα, πολλοί εργαζόμενοι που δεν αποδέχθηκαν τις ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ταυτόχρονα και σε αυτήν την υπόθεση γίνεται προσπάθεια οι εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν στα παιχνίδια που εξελίσσονται στο πλαίσιο των οξύτατων ανταγωνισμών στην περιοχή, για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι για επενδύσεις και νέα τεράστια κέρδη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Θέση σ' αυτά, στο όνομα της διατήρησης των επενδύσεων, παίρνουν τοπικοί φορείς όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που εξέδωσε ψήφισμα κατά πλειοψηφία, στο οποίο ζητάει να βρεθεί «πολιτική» λύση ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, στο όνομα του ότι «είναι τραγικό, για μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, ένας οικονομικός και εργασιακός "πνεύμονας" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο».

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης τονίζει ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα εκθέτουν όσους καλλιέργησαν και καλλιεργούν και σήμερα αυταπάτες για δήθεν «σωτήρες που θα σώσουν τα εργοστάσια από το κλείσιμο» και κρύβουν το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης «ανάπτυξη» στο πλαίσιο λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ξεκαθαρίζει ότι «το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για "πολιτική" λύση στο πρόβλημα ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ» σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους εργαζόμενους από μια νέα αρνητική σε βάρος τους εξέλιξη. Θυμίζει ότι στο όνομα των «επενδύσεων» και των «θέσεων εργασίας» η εργατική τάξη βίωσε στο πετσί της μειώσεις μισθών, απολύσεις, βάθεμα της εντατικοποίησης της εργασίας και μετατροπή μιας σειράς εργασιακών χώρων σε σύγχρονα «γκέτο» με άγρια εκμετάλλευση και εργοδοτική τρομοκρατία.

(...) «Τα συμφέροντα των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ και συνολικά του εργαζόμενου λαού δεν μπορούν να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών τους και τις υπαρκτές αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους».

Καλεί τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ αλλά και το σύνολο του εργαζόμενου λαού να απαιτήσουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων - Καμιά απόλυση. Πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΕΒΖ
Από βδομάδα σε βδομάδα μετατίθεται η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών

Με μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τον κίνδυνο να μείνουν και πάλι απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί που προμηθεύουν με πρώτη ύλη τα εργοστάσιά της.

Η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών μετατίθεται από βδομάδα σε βδομάδα παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΒΖ ότι θα πληρωθούν για τα τεύτλα που καλλιέργησαν και θα «περάσουν καλές γιορτές». Συνολικά τους οφείλονται περίπου 10,2 εκατ. ευρώ. Ποσό που περιμένουν να διαθέσει η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, αντί ποσότητας ζάχαρης 16.000 τόνων, που δεσμεύτηκε για το σκοπό αυτό από τη φετινή παραγωγή.

Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε για «αποκλειστική ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αρνείται να παράσχει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την απαραίτητη κεφαλαιακή διευκόλυνση παρά την πλήρη κάλυψή της από τη διοίκηση της επιχείρησης» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει «μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της χώρας να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων, όπως διαχρονικά συνέβαινε στο παρελθόν».

Στο μεταξύ, η υπόθεση του διαγωνισμού πώλησης των θυγατρικών της Σερβίας έχει σιωπηρά κλείσει και το σενάριο που φαίνεται να επιστρέφει στο τραπέζι είναι και πάλι αυτό της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τον όμιλο, μητρική και θυγατρικές.

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή:

-- Οι ΚΟΒ Σιάτιστας Κοζάνης διοργανώνουν συνεστίαση στο εστιατόριο «Ευ Ζην».

-- Η ΚΟΒ Δεσκάτης Γρεβενών, στις 8 μ.μ., διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Λεωνίδας», με ζωντανή μουσική από λαϊκή ορχήστρα.

-- Οι ΚΟ Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων καλούν σε γλέντι στις 8 μ.μ., στο κατάστημα «Νικατσιός», στη διασταύρωση Ζάρκου.

Αύριο Σάββατο:

-- Οι ΚΟΒ Αποκόρωνα και Σφακίων Κρήτης οργανώνουν πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Δήμητρα» στο Πρόβαρμα Αποκορώνου. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό γλέντι.

-- Η ΚΟ Γρεβενών διοργανώνει συνεστίαση στις 9 μ.μ., στην αίθουσα των μαθητικών εστιών.

Την Παρασκευή 5 Γενάρη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Πικρολίμνης Κιλκίς διοργανώνει ποντιακό γλέντι στο καφέ «Mirrors», στο Παλιό Αγιονέρι.

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στον σύντροφο Θοδωρή Ρούνη για την απώλεια της μητέρας του, Δήμητρας Ρούνη.

Τα συλλυπητήριά τους στον σύντροφο Μπάμπη Ρούνη εκφράζουν οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Βόρειας Κυνουρίας για την απώλεια της συζύγου του.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα Παρασκευή 29 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Στόλο Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

***

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Βαγγελιώ Παπασταθοπούλου και στην οικογένειά της, για το θάνατο της μητέρας της Μαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ