Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΚΑΠ ΞΑΝΘΗ
«Ομηροι» οι εργαζόμενοι

Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ που συνεδρίασε χτες, μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης, και την απόφαση του τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Επίσης, η εταιρεία άσκησε αίτηση ανακοπής κατά της απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Επιπλέον, όρισε νέο Γενικό Διευθυντή και Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης.

Οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας σήμερα βρίσκονται ξανά μπροστά στον κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία, αφού τα προηγούμενα χρόνια βίωσαν τα «καλά» της ανάπτυξης και των επενδύσεων και με τη νέα ιδιοκτησία (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) να προχωρά σε απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δραστικές μειώσεις σε μισθούς και καταπάτηση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα, πολλοί εργαζόμενοι που δεν αποδέχθηκαν τις ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ταυτόχρονα και σε αυτήν την υπόθεση γίνεται προσπάθεια οι εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν στα παιχνίδια που εξελίσσονται στο πλαίσιο των οξύτατων ανταγωνισμών στην περιοχή, για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι για επενδύσεις και νέα τεράστια κέρδη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Θέση σ' αυτά, στο όνομα της διατήρησης των επενδύσεων, παίρνουν τοπικοί φορείς όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που εξέδωσε ψήφισμα κατά πλειοψηφία, στο οποίο ζητάει να βρεθεί «πολιτική» λύση ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, στο όνομα του ότι «είναι τραγικό, για μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, ένας οικονομικός και εργασιακός "πνεύμονας" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο».

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης τονίζει ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα εκθέτουν όσους καλλιέργησαν και καλλιεργούν και σήμερα αυταπάτες για δήθεν «σωτήρες που θα σώσουν τα εργοστάσια από το κλείσιμο» και κρύβουν το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης «ανάπτυξη» στο πλαίσιο λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ξεκαθαρίζει ότι «το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για "πολιτική" λύση στο πρόβλημα ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ» σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους εργαζόμενους από μια νέα αρνητική σε βάρος τους εξέλιξη. Θυμίζει ότι στο όνομα των «επενδύσεων» και των «θέσεων εργασίας» η εργατική τάξη βίωσε στο πετσί της μειώσεις μισθών, απολύσεις, βάθεμα της εντατικοποίησης της εργασίας και μετατροπή μιας σειράς εργασιακών χώρων σε σύγχρονα «γκέτο» με άγρια εκμετάλλευση και εργοδοτική τρομοκρατία.

(...) «Τα συμφέροντα των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ και συνολικά του εργαζόμενου λαού δεν μπορούν να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών τους και τις υπαρκτές αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους».

Καλεί τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ αλλά και το σύνολο του εργαζόμενου λαού να απαιτήσουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων - Καμιά απόλυση. Πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με μόνιμη και σταθερή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ