ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Φτιάχνουν άλλοθι για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Στη σύναξη συμμετείχε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ως ...σύμμαχης χώρας, που το 1950 πήρε μέρος στην «καταπολέμηση του κομμουνιστικού κινδύνου»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο

THE CANADIAN PRESS

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο
Με σαφή στόχευση την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έγινε χτες, στο Βανκούβερ του Καναδά, η λεγόμενη συνάντηση για την «ασφάλεια και σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο» που διοργάνωσαν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Καναδά, για να καταδικαστεί η υποτιθέμενη απειλή από τη Β. Κορέα και να εκφραστεί «η παγκόσμια αλληλεγγύη ενάντια στα επικίνδυνα και παράνομα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας».

Στη σύναξη προσκλήθηκαν ΥΠΕΞ 18 χωρών, με κριτήριο μάλιστα ότι πήραν μέρος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1950 στην «πάλη κατά της κομμουνιστικής απειλής», ανάμεσά τους από Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία κ.ά., ενώ αποκλείστηκαν Ρωσία και Κίνα, δύο γειτονικές χώρες της Β. Κορέας, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συμμετείχαν στις λεγόμενες 6μερείς διαβουλεύσεις με τα δύο κράτη της Κορεατικής Χερσονήσου.

Σε αυτήν την πρόσκληση έτρεξε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, συνεχίζοντας την «παράδοση» των αστικών κυβερνήσεων, αυτήν της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα μακελειά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 21 χώρες από όλες τις ηπείρους, αστικά καθεστώτα κάθε παραλλαγής, που έστειλαν το 1950 στρατό για να ανακόψουν την πάλη του κορεατικού λαού για μια νέα κοινωνία, ο οποίος έβγαινε νικητής με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ στην αναμέτρηση με τον ιαπωνικό φασισμό. Η Ελλάδα των αστών, που με τις πλάτες των ΗΠΑ νίκησαν στον τρίχρονο ταξικό αγώνα τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, έστειλε τότε 669 Ελληνες αξιωματικούς και 10.225 φαντάρους, που συμμετείχαν στο μακέλεμα του κορεατικού λαού. Σε αυτήν την εκστρατεία του αντικομμουνισμού υπήρξαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 195 νεκροί στρατιώτες και 610 τραυματίες.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στην εισηγητική τους ομιλία, η Κρίστια Φρίλαντ, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, όπως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, επέμειναν στην επιβολή ακόμα περισσότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ως μέσο πίεσης για να εγκαταλείψει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με όσα διέρρεαν από την εν εξελίξει συνάντηση, προβλεπόταν κάποιου είδους ναυτικός αποκλεισμός, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έσπευσε να διασκεδάσει την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας από τη Σύνοδο, λέγοντας ότι αυτές «θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο» σε ό,τι αφορά την προώθηση «της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο». Νωρίτερα, η κινεζική κυβέρνηση όπως και η ρωσική είχαν χαρακτηρίσει τη συνάντηση «μη εποικοδομητική».

Χτες, πάντως, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τραμπ και Σι, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν να επιμείνουν στις προσπάθειες για να βρεθεί «ειρηνική λύση». Την ίδια ώρα, χτες, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σχολίασε ως «γάβγισμα ενός λυσσασμένου σκύλου» τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, όπου είχε πει ότι «διαθέτει ένα πυρηνικό κουμπί, αλλά είναι πολύ πιο μεγάλο και πιο δυνατό από το δικό του (σ.σ. του Κιμ Γιονγκ Ουν) και λειτουργεί!».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ «παγκοσμίως παρούσα» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων

Παρέμβαση στη συζήτηση για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Κάθε Συμβούλιο της Ενωσης, αποτυπώνοντας συσχετισμούς, σκιαγραφεί το μέλλον της που σας προβληματίζει:

Οξύτεροι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου, διεθνείς, ενδοενωσιακοί, για κέρδη και ισχύ.

Κοινός παρανομαστής: Ενταση της βαρβαρότητας.

Δείτε:

Τραπεζική Ενωση, ενίσχυση τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις στο κεφάλαιο σημαίνει πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, παντού.

Στη θέση του Διεθνούς, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαιώνιση επιτροπείας παντού.

Κοινωνικός Πυλώνας μοιράσματος φτώχειας, ανασφάλειας, ευέλικτης απασχόλησης. Μειωμένες λαϊκές απαιτήσεις και κοινωνική συναίνεση.

Κι αν δεν επιτευχθεί, καταστολή.

Ευρωπαϊκή Ενωση, "παγκοσμίως παρούσα" για τα συμφέροντά της, εντός και διακριτά στο ΝΑΤΟ, ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία (PESCO). "Εξαγωγή" δήθεν δημοκρατίας, στην πραγματικότητα πολέμου με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες πνιγμένους ή εγκλωβισμένους. Παιχνίδια κρατών στη πλάτη τους, αν τους χρειάζονται σαν δούλους ή όχι.

Κάθε βήμα ενοποίησης περικλείει αντιθέσεις, τάσεις απομονωτισμού ή και φυγόκεντρες. Σε κάθε περίπτωση ένταση της εκμετάλλευσης, των κινδύνων για τους λαούς.

Η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου δεν εξανθρωπίζεται. Ανατρέπεται μαζί με την εξουσία του σε κάθε κράτος».

«Πήγαινε - έλα» εντός και επί τα αυτά των αστικών κομμάτων

Συνεχίζεται το «πήγαινε - έλα» των διαφόρων στελεχών ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, στο φόντο των ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ενόψει και της «επόμενης μέρας» του κεφαλαίου.

Χτες, δεκτή έκανε την παραίτηση του Κ. Ζουράρι ο πρωθυπουργός, δίχως να υπάρξει ανακοίνωση για το αν θα αντικατασταθεί στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, ενδεχομένως επειδή, εικάζεται, επέρχεται ευρύτερος ανασχηματισμός.

Στο μεταξύ, μετά την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ενόψει και του φημολογούμενου ανασχηματισμού έτοιμη να αναλάβει και υπουργικές ευθύνες, χτες ο πρώην βουλευτής (και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) της Ενωσης Κεντρώων Γ. Καρράς ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντησή του με την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φ. Γεννηματά.

Σε σχετική γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής εξηγεί ότι επειδή «η κυβέρνηση συνεχίζει να συντάσσεται με τους δανειστές για τη νομή της εξουσίας» και «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αρθρώνει πειστικό πολιτικό λόγο», «ο χώρος του προοδευτικού κέντρου πρέπει να εκφραστεί από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις», «ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Βουλή και στην κοινωνία».

Στο μεταξύ, χτες με δηλώσεις τους οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων Αν. Μεγαλομύστακας και του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης αρνήθηκαν ότι η απουσία τους από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο δείχνει «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αν. Μεγαλομύστακας διέψευσε «κατηγορηματικά» τα σενάρια περί προσάρτησής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η σχέση του με την Ενωση Κεντρώων «παραμένει αρραγής».

Ο δε Σπ. Δανέλλης είπε (στον «Αlpha 9.89») ότι «δεν υπάρχει φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ζητήματα που συμφωνώ οφείλω να στηρίζω», σημειώνοντας ότι η απόφασή του είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να καταψηφίσει το «εμβληματικό» απεργοκτόνο άρθρο «και παράλληλα έπρεπε να κρατήσω μια στάση υπευθυνότητας και προς το κόμμα μου. Δεν είχα μέση οδό και επέλεξα να απέχω».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε συνεχή προσπάθεια να πείσει ότι «μπορεί καλύτερα»

Το αφήγημά του ότι ο ίδιος «μπορεί καλύτερα» επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «απελπιστικά λίγα» για να ανακτήσει την «εμπιστοσύνη των αγορών», αλλά και για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου συνολικά.

Εβαλε, ενδεικτικά, θέμα για το «ζεστό» χρήμα που πηγαίνει σε έργα και υποδομές που στηρίζουν τους στόχους του κεφαλαίου λέγοντας: «Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις».

Στο ίδιο μοτίβο, με εμφανές «άγχος» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, την οποία άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα μειώσει περαιτέρω, πρόσθεσε ότι «η περικοπή αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία - την οποία όλοι αναγνωρίζουν ως βασικό αναπτυξιακό εμπόδιο - έπληξε τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας».

Επανέλαβε εξάλλου ότι «καμία καθαρή έξοδο» δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, εστιάζοντας βέβαια στην ανάγκη πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων να υπάρξει «μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής», στη στήριξη δηλαδή του κεφαλαίου.

Για να την παζαρέψει αυτός και όχι ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε εκ νέου σε επίδοση διαπιστευτηρίων στο κεφάλαιο ότι θα «τρέξει» αναδιαρθρώσεις του: «Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του κράτους προς όφελος των πολιτών (...) Ισχυριζόμαστε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος».

Παράλληλα, με «παράπονο» για τα καλά λόγια που αποσπά η κυβέρνηση για όσα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να προωθήσει, σημείωσε: «Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας οι Γάλλοι - ίσως λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας - δεν φείδονται καλών λόγων. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς»...

Εδωσε, δε, τη βολική για τη ΝΔ ερμηνεία ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο Κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα», προέβλεψε.

Κάλεσε, πάντως, τους Γάλλους επιχειρηματίες «να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες» που τους παρέχει η αντιλαϊκή πολιτική «και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις».

Πέθανε ο Β. Κεδίκογλου

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Βασίλης Κεδίκογλου, πατέρας του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου. Διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Ευβοίας, εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ και υπουργός σε κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ