ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Εκρινε νόμιμη την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, χτες, η νέα σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού, που είχε έρθει στη χώρα μας μαζί με άλλους 7 αξιωματικούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Η υπόθεση έφτασε στον δικαστή αυτεπαγγέλτως, μετά την προσωρινή διαταγή που «πάγωσε» το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Η σχετική προσωρινή διαταγή έγινε δεκτή, να υπενθυμίσουμε, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, στάση που γεννά πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις της σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Στην απόφαση του προέδρου αναφέρεται: «Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια».

Κι ενώ οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού χαρακτήρισαν στο δικαστήριο παράνομη και αυθαίρετη την κράτησή του, η χτεσινή απόφαση σημειώνει: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου». Ο δικαστής απέρριψε επίσης και την πρόταση που έθεσαν, για απελευθέρωση του αξιωματικού και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού». Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης, που είναι το 18μηνο (σ.σ. θα λήξει σταδιακά για όλους τους Τούρκους αξιωματικούς στο τέλος του Γενάρη).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκεπτικό τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία, όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Σημειωτέον ότι η υπόθεση για την παροχή ή μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα απασχολήσει τη Διοικητική Δικαιοσύνη στις 15 Φλεβάρη, που έχει οριστεί και η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση κατά της απόφασης της τρίτης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Επίσης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), χτες, υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού. Η μηνυτήρια κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αντίθετη με το νόμο».

ΔΕΗ
Εντείνονται οι διεργασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση του «market test» για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης. Σχεδόν 140 εταιρείες απ' όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού, έχουν λάβει τον φάκελο με τα στοιχεία των μονάδων που πρόκειται να πωληθούν και ήδη, μέχρι στιγμής, «ένα μέρος από αυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μέχρι το Μάρτη αναμένεται να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Πάντως, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στη μονάδα της Μεγαλόπολης, αλλά και ερωτήματα που αφορούν την τροφοδοσία λιγνιτικού καυσίμου στη μονάδα «Μελίτη» στη Φλώρινα. Την ίδια στιγμή, προκύπτει εκ νέου το «σενάριο» που ήθελε εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να απέχουν από το διαγωνισμό, με σκοπό αυτός να κηρυχθεί «άγονος», ώστε σε δεύτερη φάση να προκηρυχθούν μαζί με λιγνιτικές μονάδες και το πολυπόθητο «φιλέτο» των υδροηλεκτρικών.

Στο μεταξύ, χτες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την αμερικανική «General Electric», στους τομείς συντήρησης, μίσθωσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με προοπτική επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι η «GE» είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και τη γαλλική εταιρεία «ALSTOM».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κωλύματα στο διορισμό προέδρου στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Στο φόντο των ανταγωνισμών στο χώρο των ΜΜΕ, χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δημιουργήθηκε κώλυμα στην έγκριση της υποψηφιότητας του προτεινόμενου από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κ. Μασέλου.

Ο Κ. Μασέλος καλείται να αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Δ. Τσαμάκη, ο οποίος απομακρύνεται από την κυβέρνηση. Ο δεύτερος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, θεωρώντας παράνομη την απομάκρυνσή του από την ΕΕΤΤ, επειδή δεν έχει λήξει η θητεία του ως προέδρου, η οποία είναι 4ετής.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να γνωμοδοτήσουν, λέγοντας ότι ενέχει νομικούς κινδύνους η όποια γνώμη της Επιτροπής, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί αν έχει λήξει ή όχι η θητεία του Δ. Τσαμάκη. Ο υπουργός επέμεινε να τελειώνει το θέμα της άμεσης τοποθέτησης του Κ. Μασέλου, επειδή το ψηφιακό ραδιόφωνο, ο χάρτης συχνοτήτων και η δημοσίευση προκήρυξης είναι μέσα στα προαπαιτούμενα και η ΕΕΤΤ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα. Τελικά, κάτω από την απειλή της ΝΔ για αποχώρηση, ο υπουργός δέχτηκε την αναβολή της γνωμοδότησης για τον πρόεδρο, ενώ εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες των δυο νέων αντιπροέδρων της ΕΕΤΤ, Αγ. Σγώρα και Σπ. Παντελή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής, ανέφερε ότι «τα πρόσωπα κρίνονται για εμάς για τις θέσεις που καλούνται να υπηρετήσουν, στην προκειμένη περίπτωση στην ΕΕΤΤ, η οποία, κατά την άποψή μας πάντα, υπηρετεί την πολιτική της "απελευθέρωσης" των τηλεπικοινωνιών, η οποία με τη σειρά της συνιστά εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης, της επικοινωνίας, του ψηφιακού μερίσματος και των συχνοτήτων. Δεύτερον, οδηγεί στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, στην αύξηση της διαπλοκής των σχετικών κλάδων. Κατά συνέπεια, καταψηφίζουμε για τις δύο θέσεις. Θα καταψηφίζαμε βέβαια και για τη θέση του προέδρου».

Ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης

Ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος, κατά του δικηγόρου και άλλοτε στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η δίωξη στρέφεται επίσης σε βάρος του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ. Κοινός παρονομαστής στην υπόθεση η υπεράκτια εταιρεία «Stabri Limited», με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον Στ. Παπασταύρου και στους γονείς του, που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού. Ο Στ. Παπασταύρου έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός ανήκει στην εταιρεία «Stabri Limited», της οποίας μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας, ενώ σύμφωνα με την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού, η οποία κατατέθηκε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον ίδιο τον Σ. Μιωνή, ήταν αποταμιευτικός, χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του σχετικά με τη σε βάρος του κακουργηματική δίωξη, ο Στ. Παπασταύρου αναφέρει ότι υφίσταται πολιτική δίωξη και ότι οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί είναι ανυπόστατες. Ανακοίνωση εξέδωσε και η νομική εταιρεία του Σ. Μιωνή, η οποία σημειώνει ότι «καμία φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα» δεν έχει ο επιχειρηματίας και χαρακτηρίζει «αξιοπερίεργο» ότι η φερόμενη δίωξη έγινε γνωστή στον επιχειρηματία από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Νομοθετική παρέμβαση για περιοχές «Natura»

Δυνατότητα δημιουργίας «έργων υποδομών» σε προστατευόμενες περιοχές «Natura», νομιμοποίηση υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων και camping σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα αλλά και «τακτοποίηση» γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός τέτοιων περιοχών, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τους «Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα επιφέρει «επεμβάσεις» σε περιοχές «Νatura», αλλά θα «διορθώσει» προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε οικονομικές μονάδες όπως οι παραπάνω, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς σε όσους εκμεταλλεύονται γεωργικά εκτάσεις δασικού χαρακτήρα σε αυτού του τύπου τις περιοχές, εάν είχαν κάνει έναρξη γεωργικής εκμετάλλευσης πριν την υπαγωγή της έκτασης σε καθεστώς προστασίας.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ξεκίνησε η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες από το μεσημέρι από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) η αποσφράγιση των έξι φακέλων των εταιρειών που μετείχαν στη διαδικασία διεκδίκησης τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με όσα γίνονταν γνωστά, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σε πρώτη φάση οι φάκελοι είναι ελλιπείς.

Σχετικό φάκελο έχουν καταθέσει έξι ενδιαφερόμενοι (ο νόμος προβλέπει επτά τηλεοπτικές): «ΣΚΑΪ», «ANT1», «Alpha», «Epsilon», «Star» και «Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ». Το τίμημα για την κάθε άδεια είναι 35 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, μετά το σύντομο έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οι φάκελοι περιλαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία για την έγκριση της συμμετοχής ακολουθεί ειδικός έλεγχος που διαρκεί μερικούς μήνες. Η έβδομη και τελευταία άδεια αναμένεται να προκηρυχθεί ξανά το επόμενο διάστημα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ