Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Εκρινε νόμιμη την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, χτες, η νέα σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού, που είχε έρθει στη χώρα μας μαζί με άλλους 7 αξιωματικούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Η υπόθεση έφτασε στον δικαστή αυτεπαγγέλτως, μετά την προσωρινή διαταγή που «πάγωσε» το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Η σχετική προσωρινή διαταγή έγινε δεκτή, να υπενθυμίσουμε, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, στάση που γεννά πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις της σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Στην απόφαση του προέδρου αναφέρεται: «Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια».

Κι ενώ οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού χαρακτήρισαν στο δικαστήριο παράνομη και αυθαίρετη την κράτησή του, η χτεσινή απόφαση σημειώνει: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου». Ο δικαστής απέρριψε επίσης και την πρόταση που έθεσαν, για απελευθέρωση του αξιωματικού και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού». Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης, που είναι το 18μηνο (σ.σ. θα λήξει σταδιακά για όλους τους Τούρκους αξιωματικούς στο τέλος του Γενάρη).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκεπτικό τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία, όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Σημειωτέον ότι η υπόθεση για την παροχή ή μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα απασχολήσει τη Διοικητική Δικαιοσύνη στις 15 Φλεβάρη, που έχει οριστεί και η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση κατά της απόφασης της τρίτης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Επίσης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), χτες, υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού. Η μηνυτήρια κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αντίθετη με το νόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ