ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ξεμπρόστιασαν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κατήγγειλαν την άρνησή της να κηρύξει απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Δυναμική παρέμβαση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής της, καταγγέλλοντας τη στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, καταργεί τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων μπήκαν στο χώρο όπου συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή, ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας το σύνθημα «ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Τσίπρα - Κούλη μαγαζί».

Ξεσκέπασαν την απεργοσπαστική επιχείρηση

Παίρνοντας το λόγο, συνδικαλιστές από τους ΟΤΑ, τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Γεωργίας, κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωσταντάς, τόνισε: «Κάνουμε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη στάση που κράτησε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε και δεν κήρυξε απεργία. Εξι νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν συνδικαλιστική κάλυψη και αρνηθήκατε να τη δώσετε. Ξέρατε ότι το πολυνομοσχέδιο καταργεί τα ΒΑΕ και δεν κηρύξατε απεργία. Είστε το λιγότερο απαράδεκτοι».

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Αμπαζής, είπε: «Ηρθα εδώ από τη Χίο με δικά μου έξοδα, γιατί το Σωματείο δεν έχει μία. Ηρθα γιατί αισθάνομαι ιερή υποχρέωση στο όνομα των συναδέλφων και σωματείων του νησιού να καταγγείλω αυτή την ανιστόρητη πράξη σας. Για την απεργία πέσανε κορμιά, χύθηκε αίμα και δεν μπορούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν την πάπια». Συνέχισε λέγοντας πως «παρά το γεγονός ότι δεν κηρύξατε απεργία, όπως οφείλατε να κάνετε, στο νησί 185 συνάδελφοι απέργησαν και κατέβηκαν στο συλλαλητήριο», αποσπώντας τα χειροκροτήματα όσων πήραν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Θοδώρα Καραγιαννίδου, επεσήμανε: «Γιατί δεν κηρύξατε απεργία; Τι ανταλλάγματα πήρατε; Δεν είναι δυνατόν να βάζει πλάτη το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν πήρατε θέση, δεν κηρύξατε καν απεργία. Αλλά και οργανώσατε την απεργοσπασία. Τέτοια κατάντια!».

Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης, Γιώργος Κατιμερτζόγλου, και η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αργυρούπολης - Ελληνικού, Χριστίνα Αγγελονίδη. Ο Γ. Κατιμερτζόγλου είπε χαρακτηριστικά: «Παίξατε το παιχνίδι της απεργοσπασίας αλλά δεν σας πέρασε, 60 σωματεία από το χώρο της Εκπαίδευσης πήραν απόφαση για απεργία».

Ο Βασίλης Πετρόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ στην ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, τους είπε: «Καταργούν την απεργία, τα ΒΑΕ, τη μονιμότητα και πιστεύετε ότι όλα αυτά έπρεπε να περάσουν με τρίωρη στάση εργασίας; Ακόμα και αν δεν το κάνατε για ανταλλάγματα, το κάνατε από άποψη; Αυτή είναι άποψη παραίτησης και πρέπει να παραιτηθείτε».

Η καταγγελία θα φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από άλλους εκπροσώπους συνδικάτων, ενώ η παράσταση διαμαρτυρίας έληξε με τους εκπροσώπους σωματείων και Ομοσπονδιών να φωνάζουν ξανά συνθήματα όπως «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» και να τονίζουν ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική θα πρέπει να καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αυξήσεις στα μεροκάματα έφεραν οι αγώνες των εργαζομένων

Αυξήσεις στα μεροκάματα των οικοδόμων που δουλεύουν στον κατασκευαστικό όμιλο «Ακτωρ» έφεραν οι δεκάδες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στα εργοτάξια όλο το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κατασκευαστικό όμιλο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, κατέληξαν σε αυξήσεις σε όλους τους οικοδόμους της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. Η αύξηση θα ανέρχεται σε 15% για όσους αμείβονται με μεροκάματα έως 40 ευρώ, 10% για όσους παίρνουν από 41 ευρώ έως 55 ευρώ και 5% για όσους παίρνουν από 56 ευρώ και πάνω. Τα προαναφερόμενα μεροκάματα θα δίνονται στο 7ωρο.

Οπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι αυξήσεις στα μεροκάματα είναι ένα πρώτο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στα εργοτάξια, με στάσεις εργασίας, απεργίες, συσκέψεις και συνελεύσεις των εργαζομένων. «Τίποτα δε μας χαρίζεται. Ολα κατακτιούνται με αγώνες», τονίζει το Συνδικάτο. Απευθύνει κάλεσμα συνέχισης του αγώνα «για να μπορέσουμε να πάρουμε αυξήσεις σε όλους τους εργολάβους και όλες τις εταιρείες του κλάδου». Παράλληλα, υπενθυμίζει πως στόχος της αγωνιστικής δράσης που συνεχίζεται είναι «να υπογράψουμε σύμβαση σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε χώρο δουλειάς και τέλος, παναττική, έτσι ώστε να αποσπάσουμε ένα κομμάτι από τον κλεμμένο μας ιδρώτα».

«Ολοι μαζί οργανωμένοι, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο και στην Ομοσπονδία μας, σαν μια γροθιά, μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη, είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου, που τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα», καταλήγει το Συνδικάτο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος

Το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα άλλα αστικά κόμματα, υλοποιώντας διαχρονική απαίτηση των εργοδοτών, νομοθέτησε επί της ουσίας την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Εθεσε όρους απαγορευτικούς για τη λήψη απεργιακής απόφασης, ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια συνδικάτα που δρουν στους χώρους δουλειάς, σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπου η συμμετοχή σε απεργία οδηγεί ακόμα και σε απόλυση. Το φαινόμενο της κήρυξης ως παράνομων του 90% των απεργιών με την ισχύουσα νομοθεσία θα κλιμακωθεί, καθιστώντας "παράνομες" το σύνολο των απεργιών, οδηγώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους στην απόλυση και τα δικαστήρια επειδή διαμαρτύρονται για τις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, τη γενικευμένη μη πληρωμή ακόμα και των πετσοκομμένων μισθών, τις μαζικές απολύσεις.

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση χρησιμοποιούν την αντιαπεργιακή - αντεργατική νομοθεσία, τη συρρίκνωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και εργατικών δικαιωμάτων ως κίνητρο επενδύσεων, κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος σηματοδοτεί κλιμάκωση χωρίς τέλος των αντεργατικών πολιτικών.

Ο εμπαιγμός είναι μεγάλος. Από τη μια, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση καλλιεργούν ψεύτικες "προσδοκίες" για "καλύτερες μέρες" και "έξοδο από τα μνημόνια" και, από την άλλη, ξηλώνεται το δικαίωμα της απεργίας, το θεμελιακό δικαίωμα για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη διεκδίκηση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται για το απεργοκτόνο μέτρο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή, το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας που έχει προκαλέσει μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις;».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Σε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 19/1 (12 μ. - 3 μ.μ.), συγκέντρωση στις πέτρινες Δεξαμενές Βασιλειάδη στη 1 μ.μ. και παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας ενάντια στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «κρεματόρια», καλούν το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Αφορμή της αγωνιστικής παρέμβασης το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που έγινε στις 11/1, κατά τη διάρκεια εργασιών βαφής στη θαλαμηγό «BLUE TITAN», στο ναυπηγείο «ΑΤΛΑΣ», όταν 58χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση και βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Αίτημα άμεσου ελέγχου για ενδεχόμενο αμίαντο σε πλοίο

Χαρακτηριστική του τι επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι και η καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής προς τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες για ενδείξεις ύπαρξης αμιάντου σε πλοίο που γίνονται εργασίες.

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι «στις Δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά στο πλοίο "MOBYLOVE" εκτελούνται εκτεταμένες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες από πολλά συνεργεία που απασχολούν περίπου 200 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι στο πλοίο υπάρχουν υπολείμματα αμιάντου. Ζητάμε επειγόντως να ελεγχθεί το πλοίο από αρμόδια αρχή και να μας απαντήσετε εγγράφως για τα αποτελέσματα του ελέγχου, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες με ασφάλεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ