ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανελλαδική Μαθητική Συνάντηση Συντονισμού την Κυριακή

Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, μαθητές απ' όλη τη χώρα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να ανταμώσουν με συμμαθητές τους απ' όλη την Αττική, στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού που θα γίνει την Κυριακή 28 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (Πλουμπίδη 24, Χαϊδάρι).

Η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών Αθήνας είχε την πρωτοβουλία για τη Συνάντηση και αποφάσεις συμμετοχής σε αυτή έχουν πάρει οι μαθητικές Συντονιστικές Επιτροπές: Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Μενιδίου - Φυλής, Γκράβας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λαμίας, Πάτρας, Καλαμάτας, Ηρακλείου Κρήτης και Χανίων. Επιπλέον, πάρα πολλά είναι τα 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια που συζητούν και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στη Συνάντηση.

Ενδεικτικό στοιχείο της πλούσιας μαθητικής δραστηριότητας μπροστά στη Συνάντηση, είναι ότι μαθητές από τα σχολεία της Γκράβας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνάντησης, έφτιαξαν την περασμένη Τετάρτη το Συντονιστικό Μαθητών της Γκράβας. «Σκοπός μας είναι η οργάνωση της δράσης των μαθητών απέναντι στα προβλήματα που έχουμε εμείς και οι οικογένειές μας», λέει το Συντονιστικό της Γράβας και καλεί όλα τα 5μελή, 15μελή και τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος σε πάλη: «Ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης προς τους μαθητές και τις οικογένειές μας. Ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, κάνοντας όλα τα σχολεία εξεταστικά κέντρα».

«Δεν πάει άλλο οι γονείς μας να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για φροντιστήρια. Τη στιγμή που μας λένε δεν υπάρχει σάλιο για την Παιδεία, χρηματοδοτούν με εκατομμύρια ευρώ το ΝΑΤΟ και φοροαπαλλάσσουν τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους. Οσοι πιστεύουν ότι θα κάτσουμε στ' αυγά μας, καλά θα κάνουν να χωνέψουν ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους», δηλώνει αντίστοιχα η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών των Χανίων, δείχνοντας επίσης πως η Πανελλαδική Συνάντηση έρχεται ως συνέχεια των αγώνων που ανέπτυξαν οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στους συμμαθητές μας ότι ο συντονισμός των μαθητών και των σχολείων ώστε να οργανωθούμε καλύτερα και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα σχολείο που "θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει" πρέπει να είναι συνεχής», λέει αντίστοιχα η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών της Λαμίας στην ανακοίνωσή της για τη συμμετοχή στη Συνάντηση Συντονισμού και τονίζει ότι «όλοι μαζί θα δώσουμε όλες τις μάχες και το επόμενο διάστημα! Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!».

«Ηρθε η ώρα να συναντηθούμε, να συντονιστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυναμικός, πιο αποτελεσματικός και μαζικός ο αγώνας μας! Να συζητήσουμε για το πώς συνεχίζουμε, για την άμεση απάντηση που πρέπει να δώσουμε για ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να φέρει ένα νομοσχέδιο που κάνει ακόμα χειρότερο το σχολείο μας. Να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε τις μαθητικές μας κοινότητες με πρωτοβουλίες και δράσεις για όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν!», λέει από τη μεριά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Πρέβεζας, δίνοντας τον τόνο του περιεχομένου της Συνάντησης.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ζητούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των εστιών

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Απαιτώντας τώρα να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των εστιών, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέας Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και η Επιτροπή Αγώνα της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας προχώρησαν χτες από το πρωί σε κατάληψη του Ινστιτούτου Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, σημειώνουν χαρακτηριστικά:

«Εκατοντάδες φοιτητές της ΦΕΑ παραμένουν νηστικοί εδώ και 3 μήνες (!), αφού το εστιατόριο της εστίας λειτουργεί μόλις για 15 εστιακούς από τα ΤΕΙ! Σε καμία εστία της Αθήνας δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία. Μέσα στο καταχείμωνο δεν υπάρχει θέρμανση για εκατοντάδες φοιτητές, όπως στα 8 από τα 15 κτίρια της ΝΦΕΕΜΠ. Σε πολλές εστίες όπως στη ΦΕΠΑ, δεν έχουμε ούτε ζεστό νερό, ενώ κοριοί κάνουν "επιδρομή" στα δωμάτια της εστίας και δεν δίνουν κονδύλι για απολύμανση! Οι εστίες ρημάζουν αφού κανένας δεν τις επισκευάζει. Πολλά δωμάτια δεν έχουν πόσιμο νερό, αφού αυτό είναι καφέ από τις σκουριασμένες σωληνώσεις». «Εχουμε χορτάσει από δεσμεύσεις και "συμπόνοια", την ίδια στιγμή που το υπουργείο, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι πρυτανικές αρχές πετάνε μεταξύ τους το μπαλάκι των ευθυνών, παίζουν κρυφτό πάνω στις δικές μας ανάγκες...», σημειώνουν και αναφέρονται στις ευθύνες της κυβέρνησης και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας.

Οι φοιτητές απαίτησαν να ανοίξουν τώρα όλες οι τεχνικές υπηρεσίες των εστιών και το εστιατόριο της ΦΕΑ για όλους τους οικοτρόφους της, άμεση απολύμανση της ΦΕΠΑ για αντιμετώπιση του προβλήματος με τους κοριούς, όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εστιών. Δήλωσαν για μια ακόμα φορά ότι δεν έχουν θέση οι εργολαβίες στις εστίες και τις σχολές και ζητούν σίτιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και ανέγερση νέων εστιών. Σε αυτά τα κεντρικά ζητήματα δεν απαντά η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο μετά την κινητοποίηση ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για μια σειρά παρεμβάσεις υποδομών στις εστίες ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ.

Περικοπές εκδρομών σε 20 σχολεία της Καρδίτσας

Ανακοίνωση του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ

Την περικοπή των σχολικών εκδρομών σε 20 Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Καρδίτσας, που γίνεται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δίνονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Τομεακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ.

«Πρόκειται για εκδικητικό μέτρο για τα σχολεία που βρίσκονταν σε καταλήψεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαν αποφασίσει οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνει και τονίζει: «Πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβεται η υποκρισία της Διεύθυνσης, αλλά και του υπουργείου Παιδείας, που όχι μόνο παραγνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα στην Εκπαίδευση, αλλά βρίσκουν αφορμή για την καταστολή των μαθητικών αγώνων! Είναι απαράδεκτη ενέργεια γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τους μαθητές οι εκδρομές είναι μία εμπειρία ζωής, που θα θυμούνται για χρόνια, μία ευκαιρία να "ξεφύγουν" από την πίεση των εξετάσεων, να έρθουν πιο κοντά με τους συμμαθητές τους, να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν».

Θυμίζοντας τις συλλήψεις, καταδίκες και αποβολές μαθητών (Λαμία, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα κ.λπ.) επειδή αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική, υπογραμμίζει: «Με αυτήν την απόφαση η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση ουσιαστικά γίνεται το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που από τη μία με τα μέτρα που παίρνει δεν έχει αφήσει κανένα δικαίωμα όρθιο, που έχει κλέψει το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή για τους νέους ανθρώπους και, από την άλλη, χρησιμοποιεί την καταστολή για να τρομοκρατήσει τους μαθητές, όπως και όλο τον υπόλοιπο λαό που αντιστέκεται, για να μην σηκώσει κανείς κεφάλι. Η καλύτερη απάντηση στην καταστολή είναι η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα κόντρα σε παλιά και νέα προβλήματα, διεκδικώντας ένα "σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει"».

Το ΤΣ καλεί τους μαθητές να μη δεχτούν αυτό το απαράδεκτο μέτρο, απαιτώντας να παρθεί τώρα πίσω η απόφαση και, μαζί με τους γονείς τους και τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν να οργανώνονται οι σχολικές εκδρομές με αποκλειστική ευθύνη του σχολείου και του υπουργείου Παιδείας, να γίνονται με έλεγχο στις εταιρείες μεταφοράς, τα ξενοδοχεία κ.λπ., να είναι εξολοκλήρου ενταγμένες στην εκπαιδευτική διαδικασία και δωρεάν για όλους.

Γ' ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Παρεμβάσεις» και ΔΑΚΕ συγκρότησαν μαζί προεδρείο

Για «αθλιότητες» κάνει λόγο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» που είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη

Για «αθλιότητες» των «Παρεμβάσεων» και της ΔΑΚΕ κάνει λόγο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ - η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωση σχετικά με τη συγκρότηση προεδρείου στη Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Πετρούπολη, Ιλιον, Αγ. Ανάργυροι - Καματερό), όπου η παράταξη αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 157 ψήφους.

Η ΑΣΕ διεκδίκησε τη θέση του προέδρου της ΕΛΜΕ στο πλαίσιο ενός ΔΣ με αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τα πράγματα εξελίχτηκαν ως εξής: «Στη συγκρότηση του ΔΣ οι "Παρεμβάσεις" δήλωσαν ότι επιδιώκουν προγραμματικό προεδρείο "κόντρα στην αδράνεια της ΟΛΜΕ και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό". Η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει "παρατάξεις και άτομα που θα υπάρχει η ελάχιστη σύγκλιση, συνεργασία και συμπόρευση"! Τελικά οι "Παρεμβάσεις" συγκρότησαν προγραμματικό προεδρείο με τη ΔΑΚΕ! Ο εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων" στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αντώνης Πέττας έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος και εκλέχτηκε με τις ψήφους της ΔΑΚΕ».

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, «οι δύο παρατάξεις, οι "Παρεμβάσεις" και η ΔΑΚΕ, προχώρησαν σε μια συμφωνία αποκλεισμού της ΑΣΕ από τη θέση του προέδρου που δικαιωματικά μας ανήκει. Η εξέλιξη αυτή, για μια ακόμα φορά, δείχνει ότι ο τυχοδιωκτισμός των "Παρεμβάσεων" δεν έχει κανένα όριο. Μπροστά στην καρέκλα δε διστάζουν σε τίποτα. Πριν από λίγο καιρό έκαναν πλάτες για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Τώρα κάνουν "κομπρεμί" με την παράταξη της ΝΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ