ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η έκθεση για τον Γ. Βαρλάμο

Συνεχίζεται η έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11) που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, για να τιμήσει τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο (1922 - 2013), που κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριό του και το έργο του.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή, από τις 9 π.μ έως τις 4 μ.μ. Οργανωμένες ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 11 π.μ. και στη 1 μ.μ.

Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ (υπάρχουν εξαιρέσεις).

Περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην Αττική
  • Την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Χαϊδαρίου καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών καλεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΟΤΕ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Κατασκευών καλεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Περιστερίου καλεί στην αίθουσα ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 30/1

-- Στις 11.30 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα έργα ανάπλασης Φαλήρου, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Δαφνής, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Ελληνικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Δαφνής θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συναντήσεις του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών

Συναντήσεις με τις Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Πιερίας πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από την Κυριακή 28/1 έως την Τρίτη 30/1. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ θα είναι ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία.

Μπροστά στις συναντήσεις θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 3 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Αναλυτικά οι συναντήσεις:

Την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 5 μ.μ., με την ΕΣΠΕ Σερρών.

Τη Δευτέρα 29 Γενάρη: Στις 11 π.μ., με την ΕΣΠΕ Κιλκίς. Στις 6 μ.μ., με την ΕΣΠΕ Θεσσαλονίκης, όπου θα συμμετέχει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Τρίτη 30 Γενάρη, στις 11 π.μ., με την ΕΣΠΕ Πιερίας.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Λιάνη για τη δωρεά αρχειακού υλικού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την Παρασκευή, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, ο οποίος έκανε δωρεά στο Αρχείο του ΚΚΕ υλικά και ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο. Τα υλικά της δωρεάς αποτελούνταν από ένα πρωτότυπο έργο του Γιάννη Ρίτσου προσφορά στον Γ. Λιάνη και από έργα του Γιάννη Ρίτσου από την εξορία, όπως πορτρέτα κρατουμένων, το φύλλο της εφημερίδας «Οι καιροί» της 17/2/1949 για τη Μάχη της Φλώρινας, Κείμενο της Κατίνας Λατίφη, νοσηλεύτριας του ΔΣΕ, για τα νοσοκομεία του ΔΣΕ στο Βίτσι, καθώς και άλλο σπάνιο φωτογραφικό υλικό, από εκδηλώσεις και συναυλίες.

Πατριδογνωμόνιο
Η λύση είναι το ... .Νόμπελ

Βρίσκουν και τα κάνουν. ΝΑΤΟ, ΕΕ, Αμερικάνοι, κατασκευαστές διαφόρων χρήσιμων Μακρόν, δανειστές, τοκιστές και σουλατσαδόροι, αναζητούν τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή και με υπερπροβεβλημένο το μύθο που χρειάζεται αυτός. Τώρα η ατζέντα έχει αναδιάταξη δυνάμεων στα Βαλκάνια, με στόχο τη Ρωσία, και με την Τουρκία ανεξέλεγκτη. Ο κατάλληλος άνθρωπος στα Σκόπια είναι ο Ζάεφ, στην Ελλάδα ο Τσίπρας. Τα ευρωΝΑΤΟικά συμφέροντα στην καρδιά των Βαλκανίων, με το πρόσχημα ότι το όνομα είναι εκτός από αφορμή και αιτία «λύσης», πάω στοίχημα ότι τους έχουν τάξει, κυρίως στον ήδη Ευρωπαίο δικό μας, ένα Νόμπελ Ειρήνης, με ή χωρίς Νίμιτς.

Αυτό θα 'ναι, θα μας πουν, και το κέρδος για τη χώρα. Ενας νέος, ωραίος, αριστερός και νομπελίστας, ο οποίος είναι πιθανό και να το δώσει μετά με τη σειρά του στις γιαγιάδες της Λέσβου, που το έχασαν μέσα από τα χέρια τους, γιατί το Μεταναστευτικό δεν είχε συζητηθεί στο τότε Νταβός, όσο έπρεπε. Και καθώς θα παίρνουμε την άγουσα για το παιχνίδι του πολιτικού survivor, στο οποίο ο Αλέξης μας, που δεν κατάφερε να αλλάξει την Ευρώπη, ούτε πουλώντας και τα χρυσαφικά στην Ελλάδα, προορίζεται να βγει νικητής, η χώρα θα τελειώσει και με τα συλλαλητήρια και με τα δημοψηφίσματα κάνοντάς τους όλους Λακεδαιμόνιους, αλλά ποτέ Κομμουνιστές.

Εδώ που τα λέμε είναι βαθιά υποκριτικό και εξόχως αποκαλυπτικό, να θεωρείται σήμερα είτε «έντιμος συμβιβασμός», είτε «εθνικά αποδεκτή λύση», η θέση του ΚΚΕ, ίδια κι απαράλλαχτη από το 1992, όταν διατυπώθηκε στην τότε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τότε που το «πλην Λακεδαιμονίων» αφορούσε το ΚΚΕ, που αρνιόταν να κατέβει σε συλλαλητήρια, κόντρα και στην Κίρκη και στον Κύρκο. Βέβαια, οι Λακεδαιμόνιοι ήταν ανέκαθεν δύο ειδών. Προς τα έξω «πωλούνται» σε συσκευασία Θερμοπυλών. Προς τα μέσα υβρίζονται σε συσκευασία Μαραθώνα. Ετσι και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το έργο το ξέρει καλά. Οσο καλά ξέρει και το σταυρό το φασισταριό! Γιατί παραμένει σταυρός είτε με το επίθετο αγκυλωτός είτε με το επίθετο φλεγόμενος σαν κι αυτούς που ανάβει η Κου Κλουξ Κλαν, μετά τα κατορθώματά της.

Οι νεότεροι καλά θα κάνουν να μελετήσουν τη σύγχρονη ευρωατλαντική αντίληψη της έννοιας συμφωνία σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, μ' έναν οικείο σ' αυτούς εύπεπτο κι εύκολο τρόπο. Ας αναζητήσουν μαζί με τα αίτια, τη στρατηγική, την τακτική και τους ενόχους διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, για παράδειγμα, στα εξώφυλλα του περιοδικού ΤΙΜΕ με την ίδια φάτσα (ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ) μετά τη συμφωνία του Ντέιτον και μετά τη συμφωνία του Ραμπουιγέ. Και θα δουν πώς μεθοδεύεται η ταυτοπροσωπία «δημοκράτη» και «σφαγέα». Ισως έτσι κατανοήσουν καλύτερα πως για τον καπιταλισμό, στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τα έθνη είναι λέξεις που παίζονται ως μετοχές στο χρηματιστήριο, όταν οι λαοί αφήνουν το αίμα τους μπίλια στη ρουλέτα τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 28 Γενάρη

Την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών, οι Οργανώσεις Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση με σύνθημα «Υπάρχει λύση! Εξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή».

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια της ΚΝΕ από το συγκρότημα του Νίκου Θεοδωράκη.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής θα δρομολογηθούν πούλμαν: Στις 5.45 μ.μ. από την Τριγωνική Πλατεία Ανω Λιοσίων (πίσω από το δημαρχείο) και στις 6 μ.μ. από το Ολυμπιακό Χωριό (Κακλαμανάκη 21).

Λαϊκό γλέντι στον Πειραιά

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο γλέντι που διοργανώνει την Κυριακή 28 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝΑΣ» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2). Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι πρωτοπόρες ΚΟΒ και οι πρωτοπόροι σύντροφοι, με βάση την άμιλλα στην Οικονομική Εξόρμηση, στη στρατολογία και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ