ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΡΑΜΠ
Οξυνση του ανταγωνισμού και της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Κογκρέσο

Copyright 2018 The Associated

Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Κογκρέσο
Οι προτεραιότητες της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με αφορμή το φετινό διάγγελμά του για την «Κατάσταση της Ενωσης» που εκφώνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου. Στο μεγάλο τμήμα του 80λεπτου διαγγέλματός του ο Τραμπ εμφάνισε μια εικόνα «ευμάρειας», που ανταποκρίνεται όμως στα κέρδη που αποκόμισαν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και όχι ο λαός.

Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει σταθερά πως παραμένει σε τροχιά αυξανόμενης σύγκρουσης, με τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές των ΗΠΑ: Την Κίνα και τη Ρωσία. «Σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουμε καθεστώτα ταραξίες, τρομοκρατικές οργανώσεις και αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία που προκαλούν τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας. Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους κινδύνους, γνωρίζουμε ότι η αδυναμία είναι το πιο βέβαιο μονοπάτι προς τη σύγκρουση και ότι η απαράμιλλη ισχύς είναι το πιο σίγουρο μέσο της άμυνάς μας...», τόνισε.

Κουνώντας την παντιέρα της «μάχης ενάντια στην τρομοκρατία» ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε επιπλέον κονδύλια από το Κογκρέσο, για να διαφυλάξουν οι ΗΠΑ και να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τόνισε ότι υπέγραψε διάταγμα για να παραμείνουν ανοικτές οι φυλακές και τα κολαστήρια της βάσης στο Γκουαντάναμο, που υποτίθεται θα έκλεινε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Καμάρωσε, στη συνέχεια, για τη «νέα» πολιτική που χάραξε στο Αφγανιστάν, που δεν είναι παρά η συνέχιση της γνώριμης από το 2001 ιμπεριαλιστικής επέμβασης με πρόσχημα την «Αλ Κάιντα» και τους «Ταλιμπάν»! Αποδοκίμασε τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε στις αρχές Δεκέμβρη η προκλητική απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καλώντας το Κογκρέσο από δω και μπρος να εγκρίνει «αναπτυξιακή βοήθεια»... μόνο για τους «φίλους της Αμερικής».

Πιέσεις σε Ιράν και Β. Κορέα

Αναφερόμενος στα σχέδια περαιτέρω προώθησης των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ιράν. Εξήρε έτσι την τακτική της κυβέρνησής του για «επαναδιαπραγμάτευση» της «καταστροφικής» διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας τάχα πως «η Αμερική στέκεται στο πλευρό του ιρανικού λαού». Μην κρύβοντας, από την άλλη, πως σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερο το αμερικανικό πυραυλικό και κυρίως πυρηνικό οπλοστάσιο, ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».

Δεν παρέλειψε τις γνωστές απειλές κατά της Βόρειας Κορέας λέγοντας: «Η παράτολμη επιδίωξη της Βόρειας Κορέας για απόκτηση πυραύλων με πυρηνική γόμωση θα μπορούσε πολύ σύντομα να απειλήσει την πατρίδα μας. Κάνουμε εκστρατεία για την άσκηση υπέρτατης πίεσης για να το εμποδίσουμε. Η εμπειρία κατά το παρελθόν μάς δίδαξε ότι η αυταρέσκεια και οι υποχωρήσεις προκαλούν την επίθεση και την προβοκάτσια. Δεν θα επαναλάβω τα λάθη παλιότερων κυβερνήσεων που μας έβαλαν σε αυτήν την επικίνδυνη θέση»!

Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Στο εσωτερικό «μέτωπο», ο Πρόεδρος Τραμπ θριαμβολόγησε για τον πακτωλό χρημάτων που αποφέρουν στα μονοπώλια οι πολιτικές του για τον «επαναπατρισμό» των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ. Παινεύτηκε για τη μείωση της ανεργίας λευκών, Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων εργατών, που αφορά σε περισσότερες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και σε διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που ροκανίζουν την υγεία και τις ελπίδες για αξιοπρεπή διαβίωση και πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης, Εκπαίδευσης.

Πρότεινε «τέσσερις πυλώνες» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης, επαναλαμβάνοντας ακούραστα πως η πολιτική του αποδίδει και για τους Αμερικανούς «εργαζόμενους» και για τους ξένους μετανάστες, που θα είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ εφόσον διαθέτουν επαρκή προσόντα και δεξιότητες.

Καμάρωσε για τα «8 τρισ. δολάρια συναλλαγές» στα Χρηματιστήρια, για τις «γενναίες» φορομειώσεις μικρομεσαίων στρωμάτων, ενώ χαρίζει δισεκατομμύρια σε πανίσχυρα μονοπώλια και πάμπλουτους όπως ο ίδιος.

Επανέλαβε τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό των πολλών πεπαλαιωμένων υποδομών και για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα Υγείας και Ασφάλισης, καλώντας το Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό του για την προώθηση πολιτικών «ώστε να τις διεκπεραιώσουμε για τον αμερικανικό λαό που μας εξέλεξε».

«Σήμερα είναι η καλύτερη εποχή για να ζήσει κανείς το αμερικάνικο όνειρο», είπε ο Τραμπ, μόνο που στην πραγματικότητα το «όνειρο», για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εκατομμύρια αστέγους και φτωχούς που πασχίζουν να επιβιώσουν με τα κουπόνια σίτισης, είναι εφιάλτης!


Δ. ΟΡΦ.


ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Την Κυριακή η κάλπη του β' γύρου

Από το «ντιμπέιτ» της Τετάρτης

Copyright 2018 The Associated

Από το «ντιμπέιτ» της Τετάρτης
Τα βλέμματα πολλών είναι στραμμένα αυτήν την Κυριακή, 4 Φλεβάρη, στην Κύπρο, όπου διεξάγεται ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών. Σε αυτόν έχουν προκριθεί ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της χώρας από το 2013, που έχοντας τη στήριξη του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) πήρε στον α' γύρο 35,50% και ο Σταύρος Μαλάς, «ανεξάρτητος» υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ και πήρε 30,24%. Ακολούθησαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που στήριξαν ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη», «Κίνημα Οικολόγων» και πήρε 25,74%, ο υποψήφιος του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 5,65% και ο Γ. Λιλλήκας της (κεντρώας) «Συμμαχίας Πολιτών» με 2,18% και 8.415 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αναμένεται σε μια περίοδο κατά την οποία δρομολογούνται εξελίξεις και γύρω από το Κυπριακό, καθώς όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως ξεκινήσουν πάλι διαπραγματεύσεις για μια «λύση», ενταγμένη σε πολυεπίπεδους και σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που απλώνονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται ενώ, εδώ και πολλούς μήνες, ειδικά μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε το καλοκαίρι στην Ελβετία, «φούντωσε» κι άλλο ένα κλίμα εκβιασμού του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να συμβιβαστεί με τη μία ή την άλλη «εναλλακτική» διχοτόμησης του νησιού, να ταυτιστεί με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, να θεωρήσει ...ελπιδοφόρες διακρατικές συμμαχίες που δίνουν νέα ορμή στην επιθετικότητα των μονοπωλίων.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η τηλεοπτική «αναμέτρηση» που είχαν την περασμένη Τετάρτη οι Αναστασιάδης - Μαλάς, όπου μεταξύ άλλων ξεχώρισε η ανησυχία για την ανάπτυξη της συνεργασίας με δυνάμεις όπως το Ισραήλ, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία μεγάλων ομίλων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Στ. Μαλάς συνέδεσε τις εξελίξεις στα Ενεργειακά και με το γεωστρατηγικό ρόλο που η χώρα μπορεί να αναλάβει.

Οσον αφορά τις συνομιλίες γύρω από το Κυπριακό, και οι δύο υποψήφιοι στάθηκαν στη σημασία που έχει το να γίνει η διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων μέσα σε ένα «πλαίσιο - πακέτο». Ο Ν. Αναστασιάδης εμφάνισε ως κάτι θετικό ότι στους πρόσφατους γύρους επαφών υπήρξε «για πρώτη φορά εμπλοκή της ΕΕ», επιδοκίμασε την «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται επανέναρξη συνομιλιών γιατί «πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο». Από τη μεριά του, ο Στ. Μαλάς είπε ότι «η μη λύση εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους» και υποστήριξε πως δεν αξιοποιήθηκε «η ιστορική ευκαιρία που χάθηκε», καλώντας σε αποφασιστικότητα και αξιοποίηση του «εγγράφου Γκουτέρες», σε ενότητα και δράση, με συνείδηση και των «συμβιβασμών που ενδεχομένως» πρέπει να γίνουν.

Διεργασίες υπάρχουν επίσης και στα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη», «Κίνημα Οικολόγων), που την Τετάρτη σε κοινή σύσκεψη πρόκριναν την επιλογή να μη στηρίξουν επίσημα κανέναν υποψήφιο. Ωστόσο, διατυπώνονται και ενστάσεις είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Επίσης, η «Συμμαχία Πολιτών» έχει δηλώσει ότι τίθεται κατά των θέσεων των δύο υποψηφίων για το Κυπριακό και τη «λύση» της «διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας», ωστόσο αποφάσισε «ψήφο κατά συνείδηση».

Την Παρασκευή, συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη είχε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι «η Εκκλησία θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «θαυμάσια και όμορφη» τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 5ετίας προσθέτοντας ότι αυτή «θα συνεχιστεί και μάλιστα εφ' όλης της ύλης». Επίσης, είπε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την Εκκλησία είναι το «εθνικό θέμα», λέγοντας ότι «εμείς θα είμαστε κοντά στον πρόεδρο και θα ενημερωνόμαστε επί του εθνικού θέματος και θα ακούει τις απόψεις μας».


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ