Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Την Κυριακή η κάλπη του β' γύρου

Από το «ντιμπέιτ» της Τετάρτης

Copyright 2018 The Associated

Από το «ντιμπέιτ» της Τετάρτης
Τα βλέμματα πολλών είναι στραμμένα αυτήν την Κυριακή, 4 Φλεβάρη, στην Κύπρο, όπου διεξάγεται ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών. Σε αυτόν έχουν προκριθεί ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της χώρας από το 2013, που έχοντας τη στήριξη του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) πήρε στον α' γύρο 35,50% και ο Σταύρος Μαλάς, «ανεξάρτητος» υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ και πήρε 30,24%. Ακολούθησαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που στήριξαν ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη», «Κίνημα Οικολόγων» και πήρε 25,74%, ο υποψήφιος του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 5,65% και ο Γ. Λιλλήκας της (κεντρώας) «Συμμαχίας Πολιτών» με 2,18% και 8.415 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αναμένεται σε μια περίοδο κατά την οποία δρομολογούνται εξελίξεις και γύρω από το Κυπριακό, καθώς όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως ξεκινήσουν πάλι διαπραγματεύσεις για μια «λύση», ενταγμένη σε πολυεπίπεδους και σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που απλώνονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται ενώ, εδώ και πολλούς μήνες, ειδικά μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε το καλοκαίρι στην Ελβετία, «φούντωσε» κι άλλο ένα κλίμα εκβιασμού του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να συμβιβαστεί με τη μία ή την άλλη «εναλλακτική» διχοτόμησης του νησιού, να ταυτιστεί με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, να θεωρήσει ...ελπιδοφόρες διακρατικές συμμαχίες που δίνουν νέα ορμή στην επιθετικότητα των μονοπωλίων.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η τηλεοπτική «αναμέτρηση» που είχαν την περασμένη Τετάρτη οι Αναστασιάδης - Μαλάς, όπου μεταξύ άλλων ξεχώρισε η ανησυχία για την ανάπτυξη της συνεργασίας με δυνάμεις όπως το Ισραήλ, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία μεγάλων ομίλων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Στ. Μαλάς συνέδεσε τις εξελίξεις στα Ενεργειακά και με το γεωστρατηγικό ρόλο που η χώρα μπορεί να αναλάβει.

Οσον αφορά τις συνομιλίες γύρω από το Κυπριακό, και οι δύο υποψήφιοι στάθηκαν στη σημασία που έχει το να γίνει η διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων μέσα σε ένα «πλαίσιο - πακέτο». Ο Ν. Αναστασιάδης εμφάνισε ως κάτι θετικό ότι στους πρόσφατους γύρους επαφών υπήρξε «για πρώτη φορά εμπλοκή της ΕΕ», επιδοκίμασε την «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται επανέναρξη συνομιλιών γιατί «πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο». Από τη μεριά του, ο Στ. Μαλάς είπε ότι «η μη λύση εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους» και υποστήριξε πως δεν αξιοποιήθηκε «η ιστορική ευκαιρία που χάθηκε», καλώντας σε αποφασιστικότητα και αξιοποίηση του «εγγράφου Γκουτέρες», σε ενότητα και δράση, με συνείδηση και των «συμβιβασμών που ενδεχομένως» πρέπει να γίνουν.

Διεργασίες υπάρχουν επίσης και στα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη», «Κίνημα Οικολόγων), που την Τετάρτη σε κοινή σύσκεψη πρόκριναν την επιλογή να μη στηρίξουν επίσημα κανέναν υποψήφιο. Ωστόσο, διατυπώνονται και ενστάσεις είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Επίσης, η «Συμμαχία Πολιτών» έχει δηλώσει ότι τίθεται κατά των θέσεων των δύο υποψηφίων για το Κυπριακό και τη «λύση» της «διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας», ωστόσο αποφάσισε «ψήφο κατά συνείδηση».

Την Παρασκευή, συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη είχε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι «η Εκκλησία θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «θαυμάσια και όμορφη» τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 5ετίας προσθέτοντας ότι αυτή «θα συνεχιστεί και μάλιστα εφ' όλης της ύλης». Επίσης, είπε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την Εκκλησία είναι το «εθνικό θέμα», λέγοντας ότι «εμείς θα είμαστε κοντά στον πρόεδρο και θα ενημερωνόμαστε επί του εθνικού θέματος και θα ακούει τις απόψεις μας».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ