Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Αντίστροφη μέτρηση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη, CDU/CSU και SPD θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών για μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά θεμάτων. Ωστόσο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη χρηματοδότηση παιδικών σταθμών, ολοήμερων σχολείων, πανεπιστημίων και της επαγγελματικής εκπαίδευσης με 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με 3,5 δισ. ευρώ για την αντιστοίχιση της εκπαίδευσης με την ψηφιακή εποχή, ώστε να αντιμετωπιστεί μελλοντική έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει συνταγματική τροποποίηση, ώστε να επιτρέπεται το κράτος να χρηματοδοτεί τα σχολεία, καθώς αυτά βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων και των δήμων.

Επίσης οι κρατικές δαπάνες για την Ερευνα θα αυξηθούν έως το 2025 σε τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, ένα αίτημα που πρότασσαν επίμονα βιομήχανοι και επιχειρηματίες, προκειμένου η καινοτομία να εφαρμοστεί στη βιομηχανία και να εκτινάξει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία.

Οι δύο πλευρές έχουν ακόμη συμφωνήσει σε θέματα όπως η ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, η Ενέργεια, η ευρωπαϊκή πολιτική, ο περιορισμός και ο έλεγχος της μετανάστευσης και η αυστηροποίηση του ασύλου, ο περιορισμός της οικογενειακής επανένωσης για τους πρόσφυγες, οι συντάξεις, τα οικονομικά - φορολογία κ.ά. Στο τελευταίο, η μερίδα του λέοντος από τα 46 δισ. ευρώ που αποτελούν το δημοσιονομικό περιθώριο της επόμενης κυβέρνησης θα πάει στην ενίσχυση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, με φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, τεράστια πακέτα κρατικών επενδύσεων σε υποδομές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (ψηφιοποίηση, ΑΠΕ, σιδηροδρόμους κ.α.), και σε άλλα κίνητρα για «καινοτόμες» επιχειρήσεις.

Στα Εργασιακά, οι επιχειρηματίες απαιτούν απεριόριστη «ευελιξία». Ετσι, το δικαίωμα «επιστροφής στην πλήρη απασχόληση», από μερική που πρότασσε το SPD, θα έχουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με προσωπικό 45 - 200 εργαζόμενους και μόνο 1 στους 15. Ταυτόχρονα μειώνεται η εισφορά για την ασφάλιση των ανέργων κατά 0,3% για τον περιορισμό του μη μισθολογικού «κόστους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ