ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση σε κρίσιμα μέτωπα

Απειλές Ισραήλ και Τουρκίας μετά τα πλήγματα που υπέστησαν στη Συρία

Τα φέρετρα στρατιωτών φτάνουν στην Τουρκία

EMRETAZEGUL

Τα φέρετρα στρατιωτών φτάνουν στην Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στον πόλεμο της Συρίας, καθώς μπερδεύεται ολοένα και περισσότερο το κουβάρι των επεμβάσεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και περιφερειακών «παικτών» με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Ισραήλ και της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά από την κατάρριψη ενός ισραηλινού μαχητικού «F16» και ενός τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Συρία το περασμένο Σάββατο.

Η κατάρριψη του ισραηλινού μαχητικού από τη συριακή αεράμυνα έγινε το πρωί του Σαββάτου λίγο μετά την είσοδό του στο συριακό εναέριο χώρο με αφορμή την καταδίωξη ιρανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους που είχε εισέλθει στο Ισραήλ από τα σύνορα με τη Συρία. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στο Ισραήλ καθώς ήταν η πρώτη συντριβή μαχητικού του σε ξένο έδαφος μετά από μία δεκαετία, «τσαλακώνοντας» το γόητρο της Πολεμικής του Αεροπορίας. Αύξησε επίσης τις ισραηλινές απειλές τόσο κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, όσο και κατά του Ιράν που θεωρήθηκε ως μεγαλύτερος υπαίτιος και ισχυρότερος αντίπαλος. Επιπροσθέτως, ενίσχυσε την ισραηλινή επιθετικότητα καθώς μετά την κατάρριψη του μαχητικού, το οποίο κατέπεσε στο βόρειο Ισραήλ (διασώθηκαν τραυματισμένοι οι δύο πιλότοι), ακολούθησαν (κατά ισραηλινά ΜΜΕ) βομβαρδισμοί επί συριακού εδάφους «σε τέσσερις ιρανικές εγκαταστάσεις και οκτώ του συριακού στρατού».

Η κατάρριψη του ισραηλινού αεροσκάφους αξιοποιήθηκε και από τις ΗΠΑ, που έσπευσαν να υποστηρίξουν «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βλέπει «κλιμάκωση της απειλής από το Ιράν, η φιλοδοξία του οποίου για προβολή της ισχύος και της κυριαρχίας του στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο τους λαούς από την Υεμένη έως το Λίβανο...».

Η κατάρριψη σχολιάστηκε το βράδυ της Κυριακής από τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεϊκντάντ, ως προειδοποίηση για την «παρόμοια τύχη» που θα έχουν στο μέλλον και άλλες δυνάμεις «που διαπράττουν πράξεις επίθεσης».

Αντιδράσεις μετά την κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου

Εως το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε η συντριβή τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου κοντά στον κουρδικό θύλακα Αφρίν της βόρειας Συρίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική χερσαία επέμβαση «Κλάδος Ελαίας» από τις 20 Γενάρη. Η συντριβή προκάλεσε το θάνατο του 2μελούς πληρώματος, ενώ σε άλλες μάχες το ίδιο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 11 Τούρκοι στρατιώτες. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας για το γεγονός κάλεσε το λαό να δεχθεί πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όταν έχουμε πόλεμο (...) Μπορεί να χάσαμε ένα ελικόπτερο, αυτοί όμως θα πληρώσουν το τίμημα».

Ο τουρκικός στρατός επισήμως υποστήριξε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στο Αφρίν από τις 20 Γενάρη είναι τουλάχιστον 31 και οι τραυματίες πάνω από 140. Υποστηρίζει ακόμη ότι το ίδιο διάστημα «εξουδετέρωσε πάνω από 1.360 τρομοκράτες».

Ωστόσο, ο φόρος αίματος που πληρώνει ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία είναι βαρύς και αποδεικνύει τις δυσκολίες που συναντά, με φόντο και τις συνεχιζόμενες κόντρες με τις ΗΠΑ.

Ενταση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν κρύβεται ούτε στο ελάχιστο, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει χτες σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι είναι «σε πολύ κρίσιμο στάδιο» και ότι «ή θα έρθουν σε ρήξη, ή θα βελτιωθούν». Κατηγόρησε μάλιστα τους Αμερικανούς στη Συρία ότι αφήνουν επίτηδες «άθικτους θύλακες τζιχαντιστών για να μην κόψουν σχέσεις με τους Κούρδους», που για την Αγκυρα είναι «τρομοκράτες» και παρακλάδι του ΡΚΚ.

Την Κυριακή, είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Χ. Μακμάστερ, που συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Στη συνάντηση οι δύο άνδρες αναγνώρισαν ότι οι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις παραμένουν, ειδικά στη Συρία. Συζήτησαν (όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου) «μακροπρόθεσμες στρατηγικές, εταιρικές σχέσεις και αντάλλαξαν απόψεις για κοινές στρατιωτικές προκλήσεις».

Το θέμα αυτό και η αξίωση της Αγκυρας να άρουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές της Συρίας και να επιτρέψουν διεύρυνση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης από το Αφρίν στο Μανμπίτζ (όπου υπάρχουν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες) αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου σήμερα στη Ρώμη στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής υπουργικής συνόδου για τον «αγώνα» κατά του «Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» από τους υπουργούς Αμυνας ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και Τουρκίας, Ν. Τσανικλί. Επιπλέον, την Πέμπτη αναμένεται στην Αγκυρα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, που βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή (βλέπε σελίδα 24).

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς στη Μόσχα

Ενώ ο Νετανιάχου λέει πως συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο προσάρτησης εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και ο Τραμπ δηλώνει «ανήσυχος»

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα περιθώρια για τη δημιουργία ενός νέου «πολυμερούς διεθνούς» πλαισίου για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαβουλεύσεων, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015 στη Βιέννη, φάνηκε να αναζητεί χτες το βράδυ στη Μόσχα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης τον ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Ντόναλντ Τραμπ, και μετέφερε στον Αμπάς «τις καλύτερες ευχές» του Τραμπ. Επιπλέον, ο Πούτιν επέλεξε να αναφερθεί στις καλές διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι διακρίνονται «για το βάθος και την ποιότητά τους». Παρατήρησε ωστόσο ότι «η κατάσταση στην περιοχή (σ.σ. των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών) απέχει μακράν από αυτό που θα θέλαμε να δούμε».

Στη συνάντηση που ακολούθησε, εκτός των Προέδρων Ρωσίας και Παλαιστινιακής Αρχής συμμετείχαν από τη μεριά της Μόσχας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συμπλήρωσαν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ριάντ Μάλκι και ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσεΐν αλ Σέιχ. Τα αποτελέσματα της ρωσοπαλαιστινιακής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε περίπου ένα 10ήμερο μετά την τελευταία επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Κρεμλίνο, δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

Νωρίτερα, πάντως, ο Νετανιάχου έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της έντασης, καθώς παραδέχτηκε ότι τον τελευταίο καιρό συζητά με Αμερικανούς αξιωματούχους το ενδεχόμενο προσάρτησης εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ. Ακούγοντας αυτήν τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, επισήμανε ότι «οποιαδήποτε μονομερή βήματα σχετίζονται με την προσάρτηση των εποικισμών δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα, γιατί οι εποικισμοί είναι παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο».

Σε έναν ελιγμό τακτικής, ο Τραμπ σε συνέντευξη που έδωσε στην ισραηλινή εφημερίδα «Hayom» εμφανίστηκε τάχα «αποθαρρυμένος» από τη στάση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δηλώνοντας: «Για την ώρα, θα έλεγα πως οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν να κάνουν ειρήνη. Και δεν είμαι εντελώς σίγουρος ούτε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να κάνει ειρήνη». Εξέφρασε επίσης υποκριτικά «ανησυχίες» για την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών, αποφεύγοντας ακόμα και να τους κατονομάσει.

Κληθείς να σχολιάσει τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος τις χαρακτήρισε «πολύ καλές», προσθέτοντας ότι μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους «θα τις έκανε ακόμη καλύτερες».

ΚΟΥΒΕΪΤ
«Πάρτι» μονοπωλίων για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Νέο «πάρτι» για διεθνή τραπεζικά, κατασκευαστικά και ενεργειακά μονοπώλια στήθηκε από την Κυριακή στο Κουβέιτ για την «ανοικοδόμηση» του κατεστραμμένου από τις πολυετείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, Ιράκ. Οι θύτες του ιρακινού λαού έρχονται τώρα ως δήθεν σωτήρες και επικαλούνται τις καταστροφές του «Ισλαμικού Κράτους», που είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστών.

Οι ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 88 δισεκατομμύρια δολάρια, για την αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες και σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην τριήμερη διάσκεψη, που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, ωστόσο οι ΗΠΑ, που θα εκπροσωπηθούν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δεν αναμένεται αυτήν τη φορά να ανακοινώσουν «νέα βοήθεια». Θα αρκεστούν στην άσκηση πιέσεων σε τραπεζικά μονοπώλια, ώστε να αναλάβουν αυτά ένα μεγάλο μέρος του κόστους ανοικοδόμησης.

  • Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως ο αρχηγός της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, «είναι ζωντανός» και περιθάλπεται σε νοσοκομείο «εκστρατείας» στην περιοχή Τζαζιρέ της βορειοανατολικής Συρίας, μετά τον τραυματισμό του σε αεροπορικές επιδρομές. Ο Ιρακινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο αρχηγός των τζιχαντιστών «υποφέρει από τραυματισμούς, διαβήτη και κατάγματα στο σώμα και τα πόδια, που τον εμποδίζουν να περπατά χωρίς βοήθεια».
ΗΠΑ
Σχέδιο Τραμπ για «εκσυγχρονισμό» και ιδιωτικοποιήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χτες το βράδυ το πολυαναμενόμενο σχέδιο «εκσυγχρονισμού» υποδομών των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται από τη μετάθεση των περισσότερων οικονομικών βαρών σε τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις και ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών, μεγάλων αυτοκινητόδρομων, πάρκων αλλά και εθνικών μνημείων ή μουσείων.

Πριν καλά - καλά όμως παρουσιάσει το σχέδιο ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση νέας ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ύψους 200 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για τις «επενδύσεις». Το σχέδιο αυτό, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκρισή του, επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο το αστικό κράτος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών. Αν υλοποιηθεί, αναμένεται ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους τοπικούς φόρους και διόδια.

Το σχέδιο δεν παρέχει τόση ομοσπονδιακή χρηματοδότηση όση επιθυμούσαν οι Δημοκρατικοί, ούτε διευκρινίζει ευθέως πώς θα βρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα χρήματα που απαιτούνται. Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την πρόταση «αφετηρία» για διαπραγμάτευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ