ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντονισμός του αγώνα απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Πραγματοποιήθηκε παναττική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ

Από τη σύσκεψη
Από τη σύσκεψη
Η ανάγκη να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί σε θέση μάχης απέναντι στα μέτρα που προωθούνται στην Εκπαίδευση και στα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα τονίστηκε στην παναττική σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών (Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ) που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία, η διεκδίκηση μόνιμων μαζικών διορισμών, η συνολική αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις και τα βήματα που έχουν ήδη αποφασίσει μια σειρά από σωματεία εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Νίκος Πλουμπίδης», Βασίλης Βατίστας, που μαζί με τους Συλλόγους «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου και της ΕΛΜΕ Πειραιά, πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 19 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 3 ΕΛΜΕ (παραβρέθηκαν επίσης 4 σύλλογοι και 5 ΕΛΜΕ ως παρατηρητές), ενώ συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

Πολλά από τα παραπάνω σωματεία βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα στην πάλη ενάντια στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, στις εξελίξεις στο ωράριο των εκπαιδευτικών και στα όσα δρομολογούνται μέσα από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και συνολικά στα μέτρα για την Παιδεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για αυξήσεις στους μισθούς.

Στη διάρκεια της συζήτησης μεταφέρθηκε πείρα από αυτές τις κινητοποιήσεις και αναδείχτηκαν οι ευθύνες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού τόσο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, όσο και στην ΑΔΕΔΥ, που δεν θέλουν να οργανώσουν την πάλη και τη συμπόρευση των εκπαιδευτικών με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Μίλησαν για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που σε μία περίοδο έντασης της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, πετά και το τελευταίο «φύλλο συκής», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε τοποθετήσεις, και επισημάνθηκε η ανάγκη να βγάλουν οι εκπαιδευτικοί τα συμπεράσματά τους και να συμπαραταχθούν με αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι πρέπει να ανέβει ο ρόλος των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ ως κέντρων οργάνωσης του αγώνα, για να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία και στα σχολεία. Να σπάσει η απογοήτευση που συναντάται ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και συνδέεται και με τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν από μια σειρά δυνάμεων - ειδικά πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση - για την κυβέρνηση της «αριστεράς», ότι δήθεν υπάρχουν δυνατότητες εντός αντιλαϊκού πλαισίου μια κυβέρνηση να ασκεί και «ολίγον φιλολαϊκή πολιτική» με την πίεση του κινήματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι σωματείων μίλησαν για πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογήσει με αποφάσεις τους, όπως συσκέψεις με διευθυντές σχολείων, με αναπληρωτές, κινητοποιήσεις που γίνονται για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, προετοιμασία της βδομάδας δράσης για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών. Συζητήθηκε η διαμόρφωση πρότασης για πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση και προοπτική απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή με τα συνδικάτα στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δίωξη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 20 Φλεβάρη και ενάντια στους πλειστηριασμούς στο υπουργείο Οικονομικών στις 21 Φλεβάρη, η οργάνωση της βδομάδας δράσης για μαζικούς διορισμούς με κορύφωση στις 2 Μάρτη κ.ά.

Περιοδεία στα πλημμυρισμένα παράλια της Λάρισας

Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα
Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα
Στις περιοχές στα παράλια του νομού Λάρισας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες περιόδευσαν, χτες, οι Τάσος Τσιαπλές και Γιάννης Κασίδας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιφέρειας Θεσσαλίας και δήμου Αγιάς, αντίστοιχα.

Επισκέφθηκαν σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται κοντά στα ρέματα της περιοχής, τα οποία πλημμύρισαν. Σημειώνεται ότι τα νερά των υπερχειλισμένων ρεμάτων παρέσυραν και αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες τόνισαν ότι κάθε φορά που βρέχει σφίγγεται η καρδιά τους, αφού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας (ορισμένα από τα οποία έχουν μετατραπεί σε δρόμους), αλλά και του μη συχνού καθαρισμού τους, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πλημμυρών και καταστροφών.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους σε όσους έπαθαν ζημιές στα σπίτια, στα καταστήματα και στα αυτοκίνητα τους, επισήμαναν ότι αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν μπορούν, κάθε φορά, να αποδίδονται στον όγκο της βροχής.

Σημειώνοντας ότι σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δήμοι δεν προωθούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διότι, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα».

Αξίωσαν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών και, ταυτόχρονα, να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τόσο στην παραλιακή ζώνη Αγιοκάμπου όσο και στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κυρίως μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.

Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους.

Αγνοούνται πρόσφυγες στον Εβρο

Πάνω από δέκα πρόσφυγες αγνοούνταν χτες στον Εβρο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, οι οποίοι χάθηκαν μετά από ναυάγιο πλοιάριου στο οποίο επέβαιναν και με το οποίο προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο «Dogan». Το ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αδριανούπολη στη βορειοδυτική Τουρκία, όταν μια ομάδα ανθρώπων προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα διασχίζοντας τον ποταμό Εβρο. Οπως ανέφερε το πρακτορείο, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, βρίσκονταν στο πλοιάριο, το οποίο ίσως ανετράπη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Η Τουρκία ήταν για καιρό μία από τις βασικές χώρες μέσω των οποίων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ομως, ο αριθμός τους μειώθηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν το Μάρτη του 2016 Βρυξέλλες και Αγκυρα και η οποία προβλέπει επιστροφές ξεριζωμένων στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex, ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν στη λεγόμενη «διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου», φτάνοντας κυρίως στα ελληνικά νησιά, μειώθηκε κατά 43% το Γενάρη του 2018 από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 1.850. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ κοντά στις αφίξεις του Γενάρη του 2017, ενώ οι αφιχθέντες είναι κατά κύριο λόγο Σύροι και Ιρακινοί. Σε ό,τι αφορά τη «διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων», ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν ήταν «σχετικά χαμηλός».

Στη «διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου», ο αριθμός των ξεριζωμένων που έφτασαν στην Ιταλία το Γενάρη αυξήθηκε σε πάνω από 4.800, διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι Ερυθραίοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα των ατόμων που εντοπίστηκαν σε αυτήν τη διαδρομή τους τελευταίους μήνες, ακολουθούμενοι από πολίτες του Πακιστάν και της Τυνησίας, ενώ καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των Λίβυων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Τέλος, όσον αφορά τη «διαδρομή της δυτικής Μεσογείου», τον περασμένο μήνα η Ισπανία «ανέκαμψε ελαφρώς», από τους πρόσφατους «αριθμούς ρεκόρ» αφίξεων, καθώς μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2017. Παρ' όλα αυτά, οι 1.300 αφίξεις που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 20% περισσότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ενημέρωση για τα θέματα του δήμου Ικαρίας

Ο δήμαρχος Ικαρίας καλεί τα ΔΣ των παροικιακών συλλόγων της Αττικής και όσους Ικαριώτες ενδιαφέρονται, να παρευρεθούν στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), στην ενημερωτική συνέλευση που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 14 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τρέχοντα θέματα και θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ