ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΑ»
Κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας

Από την προχτεσινή συνάντηση της «Ομάδας της Λίμα», στενών συμμάχων των ΗΠΑ
Από την προχτεσινή συνάντηση της «Ομάδας της Λίμα», στενών συμμάχων των ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, που είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, και τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο. Η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», που αποτελείται από τις κυβερνήσεις Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Γουιάνας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης, Περού και Σάντα Λουσίας, χαρακτηρίζει τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο «ανεπιθύμητο» στη Σύνοδο της Αμερικής που διοργανώνεται από το Περού στις 13-14 Απρίλη και η περουβιανή κυβέρνηση ανακάλεσε την πρόσκλησή της στον Μαδούρο. Οι κυβερνήσεις αυτές εγκαλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι διοργανώνει στις 22 Απρίλη «ανελεύθερες και μη δίκαιες προεδρικές εκλογές», μιλώντας για «πολιτικούς κρατούμενους» και «αδιαφάνεια στη διαδικασία». Σε ό,τι αφορά τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που τους απαγορεύεται να συμμετάσχουν στις εκλογές, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, Ενρίκε Καπρίλες και Αντόνιο Λεντέσμα, έχουν κατηγορηθεί ο πρώτος για συμμετοχή στις βίαιες διαδηλώσεις του 2014 με πολλούς νεκρούς και οι άλλοι δύο για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης εκδηλώνεται μια βδομάδα μετά την περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Λατινική Αμερική, που προέτρεψε ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μαδούρο. Επίσης, η Κολομβία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην επαρχία Νόρτε ντε Σανταντέρ, με την αιτιολογία ότι προστατεύει τα σύνορά της από τους χιλιάδες Βενεζουελάνους που περνάνε στη χώρα λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης. Με αφορμή την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μέσω του Προέδρου Μαδούρο, καλεί σε «σταθεροποίηση και αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, η πορνεία και τα ναρκωτικά», ενώ ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Σάαμπ και άλλα στελέχη κατήγγειλαν προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης από την Κολομβία, κάτι που η κυβέρνηση της τελευταίας διαψεύδει. Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας την Τετάρτη το βράδυ δήλωσε ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών ώστε να υπάρξει συνεννόηση για την ασφάλεια στα σύνορα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του «Προεδρείου της Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD) αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία 6 σημείων, προϊόν συμβιβασμού για τη λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη» στη Βενεζουέλα, που προετοιμάστηκε στο διάλογο με την κυβέρνηση, στη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαμεσολαβητές τον Πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Μεδίνα και τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Λ. Θαπατέρο. Επίσης, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κοινή κάθοδος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η χώρα είναι εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, και όχι του «σοσιαλισμού» όπως ισχυρίζονται αντιδραστικές δυνάμεις. Εχει αποδειχτεί ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, παρά τις όποιες βελτιώσεις σε μισθούς και επιδόματα ή κοινωνικά προγράμματα έφερε τα πρώτα χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες, έχει όρια. Το κεφάλαιο εξακολουθεί να ελέγχει την παραγωγή σε μια σειρά τομείς. Ετσι, σε συνδυασμό με την κρίση, τη συγκυρία της πτώσης των τιμών του πετρελαίου (βασικού εξαγωγικού προϊόντος) και τις διεθνείς κυρώσεις, τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας βλέπουν να επιδεινώνεται το βιοτικό τους επίπεδο. Επίσης, δεν λείπουν από αντιδραστικές δυνάμεις τα σαμποτάζ στις υποδομές, όπως οι πρόσφατες βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού.

Τη σκληρή οικονομική - κοινωνική πραγματικότητα επισημαίνει το ΚΚ Βενεζουέλας, που καλεί σε οργάνωση της πάλης και όξυνση της ταξικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και όσους συμβιβάζονται με αυτό, ώστε ο λαός να γίνει πραγματικός κυρίαρχος. Αυτό, δε, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιεί Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου ανάμεσα σε άλλα θα αποφασίσει τη στάση του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κατηγορεί το ρωσικό στρατό για περσινή κυβερνοεπίθεση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέο «επεισόδιο» στο σίριαλ των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος ανάμεσα σε δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τη Ρωσία προκάλεσαν, χτες, οι δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών, λόρδου Αχμαντ, και του υπουργού Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, πως χάκερ του ρωσικού στρατού ήταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση «NotPetya». Η επίθεση αυτή είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούνη ξεκινώντας από την Ουκρανία, με συνέπεια να επεκταθεί στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών, πολυεθνικών (π.χ. η «Reckitt Benckiser» που παράγει τα προϊόντα με τις επωνυμίες «Dettol», «Durex» και «Strepsils») και μικρότερων επιχειρήσεων, κυρίως δυτικών συμφερόντων.

«Η βρετανική κυβέρνηση κρίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός, ευθύνεται για την καταστροφική κυβερνοεπίθεση "NotPetya" του Ιουνίου του 2017 (...) Η απόφαση να αποδώσουμε δημοσίως ευθύνες για το περιστατικό υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της δεν θα ανεχθούν κακόβουλη κυβερνο-δραστηριότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν ο ουκρανικός οικονομικός, ενεργειακός και κυβερνητικός τομέας, με στόχο να προκληθεί «αναστάτωση».

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο «νέας εποχής πολεμικών επιχειρήσεων» και ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει «για να αντιμετωπίσει τις ακραίες απειλές που εντείνονται».

Οι βρετανικές αιτιάσεις διαψεύστηκαν χτες κατηγορηματικά από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τις χαρακτήρισε «ανυπόστατες και αβάσιμες». Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση περίμενε να περάσουν οκτώ μήνες μέχρις ότου εξαπολύσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες απέναντι στη Μόσχα...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέος Πρόεδρος ο Σίριλ Ραμαφόσα

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είναι από χτες το μεσημέρι ο Σίριλ Ραμαφόσα, που εκλέχτηκε από τους βουλευτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) έπειτα από την αναγκαστική παραίτηση του προκατόχου του, Τζέικομπ Ζούμα, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ραμαφόσα ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Εξελέγη διά βοής από το Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μογκοένγκ Μογκοένγκ, τον ανακήρυξε Πρόεδρο.

Ο 65χρονος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας (πρώην συνδικαλιστής, ως δικηγόρος στην Ενωση των Μεταλλωρύχων) εξελέγη στις 18/12/17 νέος πρόεδρος του ANC, όπου την προεδρία είχε διεκδικήσει και η πρώην σύζυγος του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα. Θεωρείται από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών και καταγγελιών για διαφθορά, ενώ ως επιχειρηματίας ο ίδιος (δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, σε Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, επισιτισμό, υπηρεσίες κ.λπ.) έχει μεγάλη απήχηση στους επιχειρηματίες, που επικρότησαν την εκλογή του, προφανώς γιατί βλέπουν στήριξη των συμφερόντων τους.

Ο νέος Πρόεδρος λίγο μετά την εκλογή του εξέφρασε τη βούλησή του να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς στη Ν. Αφρική. Το βράδυ της Παρασκευής 16/2, ο νέος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής είχε προγραμματίσει να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα προκειμένου να περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον έξι αφρικανικές χώρες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 10 χειρότερων χωρών του κόσμου για παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες, όπως αναφέρει νέα έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης αρωγής «Σώστε τα Παιδιά», που δημοσιοποιήθηκε χτες. Στην κορυφή της μαύρης λίστας βρίσκονται η Συρία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Υεμένη, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, το Κονγκό, το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου 360.000.000 παιδιά παγκοσμίως (ένα στα έξι) ζουν σε ζώνες συγκρούσεων και υφίστανται βίαια εγκλήματα παντός είδους.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Τυνησίας, Τσέντλι Αγιάρι, μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Γιουσέφ Τσαχέντ. Αφορμή έδωσε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που συμπεριέλαβε τη βορειοαφρικανική χώρα στη λίστα χωρών εκτός ΕΕ που αναμειγνύονται έντονα σε κυκλώματα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 65 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2013 και θεωρούνταν από τους ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους του πρώην Προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, συμμετέχοντας σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της περασμένης δεκαετίας.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Παραιτήθηκε χτες το μεσημέρι αιφνιδιαστικά ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, Χαϊλεμαριάμ Ντεσάλεγκ, έπειτα από πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο ίδιος εξήγησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η παραίτησή του ήταν «ζωτικής σημασίας για να διεκπεραιωθούν μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε βιώσιμη ειρήνη και δημοκρατία». Βρισκόταν στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας από το 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ