Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΑ»
Κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας

Από την προχτεσινή συνάντηση της «Ομάδας της Λίμα», στενών συμμάχων των ΗΠΑ
Από την προχτεσινή συνάντηση της «Ομάδας της Λίμα», στενών συμμάχων των ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, που είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, και τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο. Η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», που αποτελείται από τις κυβερνήσεις Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Γουιάνας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης, Περού και Σάντα Λουσίας, χαρακτηρίζει τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο «ανεπιθύμητο» στη Σύνοδο της Αμερικής που διοργανώνεται από το Περού στις 13-14 Απρίλη και η περουβιανή κυβέρνηση ανακάλεσε την πρόσκλησή της στον Μαδούρο. Οι κυβερνήσεις αυτές εγκαλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι διοργανώνει στις 22 Απρίλη «ανελεύθερες και μη δίκαιες προεδρικές εκλογές», μιλώντας για «πολιτικούς κρατούμενους» και «αδιαφάνεια στη διαδικασία». Σε ό,τι αφορά τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που τους απαγορεύεται να συμμετάσχουν στις εκλογές, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, Ενρίκε Καπρίλες και Αντόνιο Λεντέσμα, έχουν κατηγορηθεί ο πρώτος για συμμετοχή στις βίαιες διαδηλώσεις του 2014 με πολλούς νεκρούς και οι άλλοι δύο για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης εκδηλώνεται μια βδομάδα μετά την περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Λατινική Αμερική, που προέτρεψε ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μαδούρο. Επίσης, η Κολομβία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην επαρχία Νόρτε ντε Σανταντέρ, με την αιτιολογία ότι προστατεύει τα σύνορά της από τους χιλιάδες Βενεζουελάνους που περνάνε στη χώρα λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης. Με αφορμή την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μέσω του Προέδρου Μαδούρο, καλεί σε «σταθεροποίηση και αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, η πορνεία και τα ναρκωτικά», ενώ ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Σάαμπ και άλλα στελέχη κατήγγειλαν προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης από την Κολομβία, κάτι που η κυβέρνηση της τελευταίας διαψεύδει. Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας την Τετάρτη το βράδυ δήλωσε ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών ώστε να υπάρξει συνεννόηση για την ασφάλεια στα σύνορα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του «Προεδρείου της Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD) αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία 6 σημείων, προϊόν συμβιβασμού για τη λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη» στη Βενεζουέλα, που προετοιμάστηκε στο διάλογο με την κυβέρνηση, στη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαμεσολαβητές τον Πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Μεδίνα και τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Λ. Θαπατέρο. Επίσης, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κοινή κάθοδος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η χώρα είναι εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, και όχι του «σοσιαλισμού» όπως ισχυρίζονται αντιδραστικές δυνάμεις. Εχει αποδειχτεί ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, παρά τις όποιες βελτιώσεις σε μισθούς και επιδόματα ή κοινωνικά προγράμματα έφερε τα πρώτα χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες, έχει όρια. Το κεφάλαιο εξακολουθεί να ελέγχει την παραγωγή σε μια σειρά τομείς. Ετσι, σε συνδυασμό με την κρίση, τη συγκυρία της πτώσης των τιμών του πετρελαίου (βασικού εξαγωγικού προϊόντος) και τις διεθνείς κυρώσεις, τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας βλέπουν να επιδεινώνεται το βιοτικό τους επίπεδο. Επίσης, δεν λείπουν από αντιδραστικές δυνάμεις τα σαμποτάζ στις υποδομές, όπως οι πρόσφατες βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού.

Τη σκληρή οικονομική - κοινωνική πραγματικότητα επισημαίνει το ΚΚ Βενεζουέλας, που καλεί σε οργάνωση της πάλης και όξυνση της ταξικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και όσους συμβιβάζονται με αυτό, ώστε ο λαός να γίνει πραγματικός κυρίαρχος. Αυτό, δε, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιεί Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου ανάμεσα σε άλλα θα αποφασίσει τη στάση του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ