Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Απεργία των εργαζομένων στις «κοινωνικές επιχειρήσεις» Υγείας - Πρόνοιας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε προειδοποιητικές απεργίες προχώρησαν χτες χιλιάδες νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και φροντιστές σε 144 δομές του «ιδιωτικού - μη κερδοσκοπικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας» από όλη την Αυστρία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και μείωση του εργάσιμου χρόνου από 38 σε 35 ώρες τη βδομάδα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέα Συλλογική Σύμβαση για τους περίπου 100.000 υπάλληλους του κλάδου. Οι εργοδότες προσέφεραν μισθολογική αύξηση 2,45% και τουλάχιστον 47 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς, κάτι που απέρριψε το συνδικάτο των εργαζομένων. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κόντρα των δύο πλευρών για τον εργάσιμο χρόνο.

«Η πλήρης εκπλήρωση των αιτημάτων θα έθετε θέμα επιβίωσης του κλάδου, θα διακινδύνευε χιλιάδες θέσεις εργασίας και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας», δήλωσε ο Βάλτερ Μάρσιτζ, διευθύνων σύμβουλος της «Κοινωνικής Οικονομίας Αυστρίας» (SWO), που αποτελεί την Ενωση των Επιχειρήσεων Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ο πρόεδρος της SWO, Εριχ Φένινγκερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος που η μείωση των ωρών εργασίας έχει αναδειχθεί σε «πρώτιστο ζήτημα». Η «κοινωνική οικονομία» δεν μπορεί να δείξει «σημαντική πρόοδο ούτε στην παραγωγικότητα, ούτε στα κέρδη και ήδη υφίσταται έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων», δήλωσε, αναδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα σε Υγεία - Πρόνοια, ακόμη κι όταν βαφτίζεται «κοινωνική» και «μη κερδοσκοπική», είναι συνυφασμένη με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

«Οι εργασίες στα σχετικά επαγγέλματα είναι σωματικά και ψυχολογικά εξαιρετικά εξαντλητικές» και «πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εδώ και καιρό στο όριο», αντιτείνει ο εκπρόσωπος του συνδικάτου vida, Χάνσγερκ Μίτλινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ