Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Στενότερη συνεργασία για Αρκτική και Βόρεια Κορέα

ΤΟΚΙΟ - ΟΣΛΟ.--

Για τη Βόρεια Κορέα, την Αρκτική και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών συζήτησαν την Τετάρτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, και η Νορβηγίδα ομόλογός του, Ερνα Σόλμπεργκ, κατά τη συνάντησή τους στο Τόκιο.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την πίεση προς τη Βόρεια Κορέα για να την αναγκάσουμε να αλλάξει πολιτική» όσον αφορά το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, είπε ο Αμπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Η Νορβηγία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Ιαπωνία πρωτοστατεί στις διεθνείς προσπάθειες για ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ.

Ο Αμπε δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία για την ανάπτυξη της περιοχής της Αρκτικής». «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν μια διεθνή τάξη βασισμένη στο κράτος δικαίου», σημείωσε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις «ανησυχίες» της Ιαπωνίας για τις εντεινόμενες θαλάσσιες δραστηριότητες της Κίνας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Ε. Σόλμπεργκ, συζητήθηκε επίσης «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εμπορικές μας σχέσεις και έθεσα την προσδοκία για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας στο μέλλον». Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, με την οποία η Ιαπωνία έκλεισε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το Δεκέμβρη. Σύμφωνα με αυτήν, από τις αρχές του 2019 θα εξαλειφθούν οι δασμοί σε πάνω από το 90% των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο μεταξύ τους συναλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ