ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο ρυθμό κινητοποιήσεων και απεργιών

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
ΠΑΡΙΣΙ.-

Κλιμακώνονται στη Γαλλία οι αντιδράσεις εργαζομένων, συνδικάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του πολιτικού κόσμου, με αφορμή την ανακοίνωση της βρετανικής πολυεθνικής εταιρίας «Marks & Spencer», ότι θα προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά, στη γηραιά ήπειρο, προγραμματίζονται 4.390 απολύσεις, με τις, περίπου, 2.000 να αφορούν τη Γαλλία, όπου θα κλείσουν και 16 παραρτήματα της εταιρίας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών ενώσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι, όλων των κλάδων, έσπευσαν να διαδηλώσουν στην κεντρική εμπορική λεωφόρο του Παρισιού, (Haussmann), την Παρασκευή, και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της βρετανικής πολυεθνικής. Αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποζημιωθούν, τουλάχιστον, με την καταβολή 5 ετήσιων μισθών όλοι οι απολυμένοι, ενώ επικρίνουν σφοδρά τη διοίκηση της εταιρίας, επειδή, όχι μόνο δεν ακολούθησε την πεπατημένη της συζήτησης με τους εργαζόμενους πριν από την απόφαση, αλλά προτίμησε να την κοινοποιήσει σε όλα τα καταστήματά της μέσω fax, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα τους, την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έμαθαν το «χαρμόσυνο» νέο από τα ΜΜΕ.

Με το πλευρό των εργαζομένων έχει ταχθεί, λεκτικώς τουλάχιστον, η γαλλική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν να προειδοποιεί ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η διαδικασία των απολύσεων παραβιάζει το γαλλικό Εργατικό Δίκαιο και στη συνέχεια να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της εταιρίας. Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού, απηχώντας ανάλογες δηλώσεις που έκανε και η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εμπλοκή με τους σιδηροδρομικούς

Παρά τις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, ορισμένα συνδικάτα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους συνέχισαν, την Παρασκευή, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας ως ανεπαρκείς τις προτάσεις της διοίκησης των σιδηροδρόμων για άμεση αύξηση 0,7% και άλλη μία της τάξης του 0,5%, τον Οκτώβριο. Οι απεργοί ζητούν περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις, επιμένοντας ότι οι μισθοί τους δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και ζητούν την ολική εγκατάλειψη του διοικητικού σχεδίου για αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων, που εκτιμούν ότι θα έχει ως συνέπεια απολύσεις, αλλά και ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Η διοίκηση της SNCF είχε αποδεχτεί να «παγώσει» το σχέδιο αναδιάρθρωσης και υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης.

Στη διένεξη, που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις σε όλες τις περιφέρειες της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα, ενεπλάκησαν, τόσο ο υπουργός Μεταφορών, όσο και ο Πρόεδρος. Ο υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, που είχε ταχθεί με το μέρος των απεργών, τους ζήτησε να λογικευτούν, τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να λήξει μια απεργία για να αποφευχθεί η συσπείρωση όσων τάσσονται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών». Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ υπερθεμάτισε υπέρ του δικαιώματος στην απεργία, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, διότι «η ελευθερία της απεργίας δεν μπορεί να καταπατά την ελευθερία των υπολοίπων».

Αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή εξέγερση

Διεθνής Συνάντηση στη Δαμασκό, όπου συμμετείχαν 80 περίπου νεολαιίστικες οργανώσεις

Με πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου Νεολαίας και της Επαναστατικής Νεολαίας Συρίας διεξήχθη στη Δαμασκό από τις 1-3 Απρίλη Διεθνής Συνάντηση για την Αλληλεγγύη με την Παλαιστινιακή εξέγερση.

Στη συνάντηση πήραν μέρος 80 περίπου Οργανώσεις και φορείς από τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη καθώς και περιφερειακές και διεθνείς Οργανώσεις Νεολαίας. Από την Παλαιστίνη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Γκαντούμι, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Φεϊσάλ Χουσεΐνι και ο Πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών, Ιμπραχίμ Χερέσι. Από τη Συρία παραβρέθηκε σειρά εκπροσώπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ και ο υπουργός Ενημέρωσης.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν, με την παρουσία τους, οι θρησκευτικοί ηγέτες Μουσουλμάνων και Χριστιανών της Ιερουσαλήμ. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επισκέφτηκαν την πράσινη γραμμή στα ύψη Γκολάν, τα οποία βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη Διεθνής Οργάνωση Νεολαίας, που ανταποκρίθηκε και παραβρέθηκε στη συνάντηση ήταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Ηρακλή Τσαβδαρίδη. Μιλώντας στο άνοιγμα των εργασιών της Διεθνούς συνάντησης ο Ηρ. Τσαβδαρίδης εξέφρασε, εκ μέρους της ΠΟΔΝ, την αλληλεγγύη στη νεολαία και το λαό της Συρίας, καθώς και την ηγεσία της χώρας που είναι επίσης θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και σε όλους τους αραβικούς λαούς που είναι θύματα του ισραηλινού επεκτατισμού και επιθετικότητα.

«Σχεδόν καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν υπήρξε τόσο βίαιη, επιθετική και εχθρική στους γείτονές της, όπως το Ισραήλ. Το κράτος και τα καθεστώτα του Ισραήλ ιστορικά έχουν προκαλέσει, εισβάλει, δολοφονήσει και καταλάβει εδάφη των γειτονικών χωρών», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ.

«Αυτό που οι ιμπεριαλιστές και τα μίντιά τους δε θέλουν να δείξουν είναι η βαθιά θέληση των Παλαιστινίων κάθε ηλικίας για ελευθερία, ανεξαρτησία και ειρήνη. Αυτό αντιπροσωπεύει η Ιντιφάντα, και γι' αυτό ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι και δικός μας αγώνας», είπε.

Καταλήγοντας, ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, αξιοποιώντας την περίσταση, αναφέρθηκε και στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα γίνει στην Αλγερία, φέτος τον Αύγουστο.

«Το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα είναι μια μαζική συνάντηση νέων ανθρώπων κάτω από το σύνθημα για τον αγώνα για ειρήνη και αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Στην Αλγερία θα παγκοσμιοποιήσουμε τον αγώνα μας για το δίκαιο σκοπό των λαών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ.

«Η Παλαιστίνη και ο αγώνας των Παλαιστινίων θα κατέχει σημαντική θέση στο Φεστιβάλ, όπου η αλληλεγγύη και η υποστήριξη του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος του κόσμου θα εκφραστεί», κατέληξε.

Η συνάντηση έκλεισε με την ομόφωνη έκφραση της αλληλεγγύης και υποστήριξης στον αγώνα και την εξέγερση του παλαιστινιακού λαού και πήρε απόφαση να εντείνει τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες σε όλες τις χώρες για την πλατύτερη έκφραση συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα του.


Κ.Χ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανθρώπινα ποτάμια

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η ανακοίνωση των στοιχείων από τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με τους πρόσφυγες από την παρατεταμένη ξηρασία και τον παρατεινόμενο εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν προκαλούν σοκ: Κάθε μέρα, στα 6 στρατόπεδα που διατηρούνται κοντά στα σύνορα, λένε τα στοιχεία, φθάνουν περίπου 1.000 νέοι πρόσφυγες...

Τα στρατόπεδα, στη δυτική πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν, έχουν ελλιπέστατη υποδομή για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπινων ποταμιών. Η απολύμανση είναι ανεπαρκής. Η υγεία των προσφύγων παίζεται κορόνα - γράμματα. Στα στρατόπεδα προσφύγων ζουν πλέον 110.000. Τουλάχιστον 800.000 Αφγανών έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο και την πείνα, μετά την καταστροφή της σοδειάς από την ξηρασία.

Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει 226 εκατ. δολάρια για να παρασχεθεί βοήθεια στους Αφγανούς - από το ποσό αυτό έχει εισπράξει μόλις το 10%. Και ο Ερικ ντε Μουλ, συντονιστής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, προειδοποίησε χθες και πάλι για «επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ