ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γέννημα της ανάγκης για ενωτική απάντηση

Από την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας (29.3.2001)
Από την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας (29.3.2001)
«Πήραμε την απόφαση για δημιουργία επιτροπής πρωτοβουλίας στο χώρος της Υγείας - Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Αυτή ήταν η αρχή της Διακήρυξης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας που δημοσιοποιήθηκε πριν 20 μέρες και, μεταξύ των άλλων, υπογράμμιζε: «Την προσπάθεια διάλυσης ξεκίνησαν τα τελευταία δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που μέσα από σημαντικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις περιόρισαν δικαιώματα και κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι με την πάλη τους είχαν επιβάλει τον προηγούμενο αιώνα. Με τις ρυθμίσεις αυτές που αποτελούν υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, έχει στρωθεί ο δρόμος για την τελική έφοδο των αντιδραστικών δυνάμεων σε βάρος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Λίγο πριν την τελική έφοδο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε πρόσφατα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη σύνδεση του μισθού παραγωγικότητας, λεηλατεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω του χρηματιστηρίου, μοιράζοντας εκατοντάδες δισ. δραχμών στα αφεντικά της. Η τελική έφοδος έχει στόχο τη διάλυση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Yγείας - Πρόνοιας και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμπορική επιχείρηση και του ασθενή σε πελάτη».

«Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τονίζεται στη διακήρυξη, εάν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οργάνωναν και συντόνιζαν τον αγώνα των εργαζομένων και έρχονταν σε ρήξη με τις κυβερνητικές πολιτικές», τόνιζε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας στη διακήρυξή της.

Σήμερα, μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν στο «Ρ» ότι η αυτή η πρωτοβουλία ήταν γέννημα της ανάγκης για ενωτική απάντηση και ότι σε κάθε χώρο δουλιάς πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές που σε πρώτη φάση θα δώσουν το σωστό περιεχόμενο της πρωτομαγιάς.

Μαζική συλλογή υπογραφών

Τετρακόσιοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων υπέγραψαν μέχρι στιγμής το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και το απέστειλαν στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή. Δηλαδή, το κείμενο υπέγραψαν πάνω από το 50% των εργαζομένων στο νοσοκομείο (σ.σ. στις τελευταίες εκλογές του σωματείου πήραν μέρος 725 εργαζόμενοι).

Με το υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τα παζάρια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και δηλώνουν ότι δεν εξουσιοδοτούν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να τους εκπροσωπήσουν στο στημένο αυτό παιχνίδι. Επίσης, ζητούν να αποσυρθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα που διαλύει ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και διεκδικούν:

  • Τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Την αύξηση των συντάξεων.
  • Την καταβολή των οφειλομένων από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Τη διατήρηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.

Επίσης, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» συγκεντρώθηκαν 250 υπογραφές. Δηλαδή, το κείμενο υπέγραψε ένας στους τέσσερις εργαζόμενους.

Μεταξύ εκείνων που το υπέγραψαν είναι και πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου (ενώ δεν το υπέγραψαν οχτώ μέλη που προέρχονται από δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ).

Στο υπόμνημα οι εργαζόμενοι δηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν «ενωμένοι και μέχρι τέλους για να αποσυρθούν οι αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης».

Διαλέξαμε την πρώτη γραμμή

Μιλούν στο «Ρ» ο Χ. Χουρδάκης και ο Ν. Καββαδάς, για τη συγκρότηση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Ο Χ. Χουρδάκης και ο Ν. Καββαδάς
Ο Χ. Χουρδάκης και ο Ν. Καββαδάς
Η συγκρότηση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας έχει ως στόχο να φέρει τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, λένε με ένα στόμα στο «Ρ» τα μέλη της Επιτροπής Χ. Χουρδάκης, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και ο Ν. Καββαδάς, πρόεδρος των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές και στους συναφείς χώρους.

- Γιατί έγινε τώρα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας;

Χ. Χουρδάκης: Η Επιτροπή αγώνα είναι αναγκαιότητα μετά τη φανερή και ξεδιάντροπη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ, με τη φανερή στάση υποστήριξης της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των συγκεκριμένων επιλογών της στον τομέα της ιδιωτικοποίησης της υγείας - πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να δεθούν χειροπόδαρα πίσω από αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Γι' αυτό επέλεξαν το δρόμο της συγκρότησης της επιτροπής για να μπορέσουν να είναι στην πρώτη γραμμή και να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αλλά και τα λαϊκά δικαιώματα στην υγεία - πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση.

Ν. Καββαδάς: Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία γνώρισαν πολύ καλά στο πετσί τους τι σημαίνει επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.

Η λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και των γηροκομείων, αλλά και των χώρων των εργαστηρίων αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη για τον εργοδότη.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας πρέπει να διαφυλαχτεί. Είναι αναγκαιότητα σήμερα. Με τη στάση τους οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια του ταξικού πόλου του κινήματος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια «από τα κάτω».

- Γιατί να μη σας χαρακτηρίσουν διασπαστές του συνδικαλιστικού κινήματος;

Χ. Χουρδάκης: Τη διάσπαση του κινήματος την κάνουν αυτοί που θέλουν να το ευνουχίσουν και να υποτάξουν την εργατική τάξη στην επιταγή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της υγείας - πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Και σε αυτούς συγκαταλέγονται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και βεβαίως και της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες συνειδητά επέλεξαν το δρόμο της στήριξης αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή Αγώνα, οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που επέλεξαν το δρόμο της συγκρότησης της Επιτροπής δεν κάναν τίποτα άλλο από το να διαμορφώσουν τον πόλο συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων των εργαζομένων εκείνων που θέλουν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και την αξιοπρέπειά τους και τα δικαιώματά τους ούτως ώστε να μπορούν να αντισταθούν στην ολομέτωπη αυτή επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Ν. Καββαδάς: Ηδη η αγανάκτηση του κόσμου δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση για ένα κίνημα που μπορεί να παλέψει, να οργανώσει τη δράση και μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρεύμα συσπείρωσης και αγώνα. Δεν πείθεται κανένας σήμερα στο να πάει σε διάλογο ή να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση στο αν το χ ή το ψ θα μειωθεί και πόσο θα μειωθεί. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Τα κεκτημένα πρέπει να διασωθούν και να διευρυνθούν.

- Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ έχει κάποιους αγώνες στο ενεργητικό της...

Χ. Χουρδάκης: Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ μην μπορώντας να κάνει αλλιώς αναγκάστηκε να συρθεί κάτω από το συγκεκριμένο πλαίσιο κινητοποιήσεων απόκρουσης του πρώτου νομοσχεδίου για την υγεία. Στην πορεία ανησυχώντας από το μέγεθος, την έκταση και το βάρος αυτών των κινητοποιήσεων προσπάθησε να τις υπονομεύσει στηρίζοντας ανοιχτά απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και αποπροσανατολίζοντας το κίνημα στην πορεία μέσα από ανώδυνους δρόμους για τη διεκδίκηση κάποιων επιμέρους επιδομάτων ή ποσοστών από τις εισπράξεις των απογευματινών ιδιωτικών εξωτερικών ιατρείων των γιατρών.

Σήμερα προφασίζεται ότι θέλει να μελετήσει τα ζητήματα. Συγκρότησε λέει και επιτροπή για την κοινωνική ασφάλιση για να μελετήσει το ζήτημα όταν πριν τρία χρόνια είχε συγκροτήσει ξανά επιτροπή για το ίδιο ζήτημα και τα πορίσματά της είναι ήδη γνωστά.

Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καλλιεργεί αυταπάτες, εφησυχασμό και απλά όταν έρθει η ώρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα να ψελλίσει κάποια πράγματα. Αυτοί που είναι αποφασισμένοι όχι απλά να ρίξουν μια τουφεκιά στον αέρα αλλά να μην περάσουν τα μέτρα, να δώσουν εκείνο τον αγώνα, αντάξιο εκείνων των αγώνων που έχουν δοθεί για την κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων.

- Εντάξει στον αγώνα «απ' τα κάτω». Αλλά γιατί δεν πάτε και στον κοινωνικό διάλογο; Τι πειράζει;

Χ. Χουρδάκης: Αναρωτιούνται πολλοί - και μάλιστα ευκολόπιστοι - γιατί εμείς απορρίπτουμε το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Κατ' αρχήν η ίδια η έννοια του κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούν να είναι εταίροι η εργατική τάξη, οι ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών εταιριών, οι έμποροι της υγείας και γενικώς οι βιομήχανοι. Από ιδεολογικής και πολιτικής άποψης δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι οι τρεις συνεταίροι που κάθονται να λύσουν τα προβλήματα από κοινού, και η κυβέρνηση μαζί.

Ο κοινωνικός διάλογος - και οι διάφοροι διάλογοι που έχει στήσει η κυβέρνηση - είχε εξ αρχής ως προαπαιτούμενο, το να δεχτείς ότι θα χάσεις. Και ο διάλογος έχει τη λογική του να συζητήσεις το πώς και πόσα θα χάσεις. Από αυτή την άποψη είναι αυταπάτη. Είναι δοσιλογισμός το να δεχτείς σήμερα να συρθούν η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι σε αυτό το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο.

- Κι όταν οι εργαζόμενοι συζητούν με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, λόγου χάρη, για τις συλλογικές συμβάσεις, δεν είναι αυταπάτη;

Χ. Χουρδάκης: Οι εργαζόμενοι συζήτησαν και διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία κάτω από την ισχύ της πάλης των εργαζομένων.

Ν. Καββαδάς: Ο διάλογος δεν είναι ισότιμος και είναι ένα άλλοθι στο πώς θα περάσουν τα μέτρα. Πιστεύουμε ότι για κάθε αντιδραστικό μέτρο που φαίνεται κατά καιρούς, πάντα ζητάνε συνυπεύθυνους. Εμείς δεν είμαστε συνυπεύθυνοι σε αυτή την κατάσταση. Κατ' αρχήν δε μας ρωτήσανε και ούτε πρόκειται να μας ρωτήσουν. Με τη συνδιαλλαγή τους, ήδη έχουν στα κιτάπια τους και τα πορίσματα και τα μέτρα και το ζήτημα είναι ότι αυτό που τους βολεύει είναι να μη γίνουν αγώνες. Τους βολεύει να πάμε να συνδιαλλαγούμε μαζί τους. Το ζήτημα είναι ότι αν δε συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι την τύχη τους την έχουν στα χέρια τους δε γίνεται τίποτα.

Σε κάθε χώρο δουλιάς πρέπει να γίνουν επιτροπές αγώνα και ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς να έχει ως περιεχόμενο, το ασφαλιστικό ζήτημα, τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Αν πραγματικά οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιηθούν και δεν αφήσουν τον οχαδερφισμό, τότε η θέση τους θα δυσχεραίνει. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα σήμερα.

Υπογράφουν τη διακήρυξη

Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους συμμετέχουν στην Επιτροπή τα σωματεία των εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και στις ιδιωτικές κλινικές.

Τη διακήρυξη υπογράφουν ακόμα οι: Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή Μαριάνθη, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Αναγνώστου Βάσω, εργαζόμενη στο Οφθαλμιατρείο.

Γκλεζάκος Βασίλης, πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο «Ωνάσειο».

Ζαχαρόγιαννης Χάρης, τέως πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ιωάννου Γιάννης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ).

Καββαδάς Νίκος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές και συναφείς χώρους.

Καλτσάς Σπύρος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του σωματείου του Νοσοκομείου «Α. Φλέμινγκ», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Καμπά Βέρα, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Κεφαλληνού Μαρία, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων του «Αιγινήτειου» και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.

Κοσδής Δημήτρης, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ).

Κουτρούλη Ελένη, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στο μαιευτήριο ΗΡΑ.

Μεθωνιού Λέττα, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι».

Μπίστας Γιάννης, πρόεδρος της ΠΟΜΕΕΑ και του σωματείου των εργαζομένων του εργαστηρίου ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα».

Ντζουμανίκα Χρυσούλα, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Στρατιωτικού Νοσοκομείου «401» και εκπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ.

Ξανθόπουλος Γιώργος, αντιπρόεδρος ΠΟΜΕΕΑ και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος.

Σιώρας Ηλίας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Τουμπέλης Βασίλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Τουλάτου Ελένη, πρόεδρος του Συλλόγου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη».

Χουρδάκης Χάρης, μέλος του ΔΣ του συλλόγου και εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα».

Επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς

Την κατεδάφιση της δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, με το σχέδιο που ανακοίνωσε μετά το Πάσχα.

Η λεγόμενη κρίση του ασφαλιστικού συστήματος -που επικαλείται η κυβέρνηση- είναι μια κρίση τεχνητή που προκαλείται συνειδητά από την ίδια την πολιτική του κράτους. Πρόκειται για κρίση που δημιουργεί το κράτος με τη μη εκπλήρωση των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων επί σειρά ετών και στη συνέχεια τη μετακύληση σε τρίτους της κινητής περιουσίας των ταμείων.

Ειδικότερα μέσα από τον αντιασφαλιστικό νόμο μεθοδεύονται:

1. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της κύριας και της επικουρικής σύνταξης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση απ' τα αντίστοιχα σημερινά ποσά.

2. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ ήδη έχουν αυξηθεί σε ανελαστικά επίπεδα και μάλιστα σε μια περίοδο έκρηξης της ανεργίας.

3. Η κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων και της πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες κλπ.

4. Η ελάφρυνση της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες εξάλλου δεν είναι υψηλές.

5. Η ουσιαστική απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση οικονομικής συμμετοχής στην Κοινωνική Ασφάλιση.

6. Η μονιμοποίηση της δέσμευσης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και η μετακύληση μέσω του χρηματιστηρίου προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

7. Η αφαίμαξη από την ιδιωτική ασφάλιση των ειδικών ταμείων.

Επειδή οι θέσεις εργασίας είναι συγκεκριμένες, και μάλιστα μειώνονται περισσότερο (αυτοματοποίηση, νέες τεχνολογίες κλπ.) η μετάθεση κατά δέκα χρόνια των ορίων εξόδου στη σύνταξη είναι ουσιαστικά μετάθεση κατά δέκα χρόνια της εισαγωγής των νέων στην εργασία και στην παραγωγή. Συνεπώς, εκείνο που επιτυγχάνει ο μεγαλοφυής εγκέφαλος που συνέλαβε την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δέκα χρόνια είναι να έχει κατά δέκα χρόνια πιο γηρασμένους εργαζόμενους στην παραγωγή με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας των νέων.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ έχουν χάσει τον διακριτό τους ρόλο και αντί να οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων συνεργάζονται με την κυβέρνηση, βοηθώντας την έτσι ώστε να έχει περάσει όλους τους αντεργατικούς νόμους (π.χ. της Παιδείας, της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων) και τώρα την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης στο σύνολό της.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές έχουν κάθε λόγο μέσα από τον ενωμένο ανυποχώρητο αγώνα τους να ματαιώσουν την αρπαγή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του μόχθου τους και ταυτόχρονα να επιβάλουν ένα άλλο εναλλακτικό πρόγραμμα ώριμων διεκδικήσεων πραγματικής δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα θα πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους με επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας και μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) να δώσουν την απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.


Χρυσούλα ΝΤΖΟΥΜΑΝΙΚΑ
Υπεύθυνη του τμήματος Υγείας του ΔΗΚΚΙ

Αδιαπραγμάτευτες αρχές

H πρωτοβουλία για τη δημιουργία της παραπάνω επιτροπής είναι γέννημα της ανάγκης για ενωτική και ισχυρή απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για ουσιαστική ανατροπή του συστήματος Υγείας, διάλυση των δημόσιων δομών Πρόνοιας και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Η απουσία συντονισμένης αντίδρασης από την πλευρά των συνδικαλιστικών ηγεσιών επιτάσσει τη συγκρότηση και δράση επιτροπών όπως αυτή. Μιας επιτροπής κοινής στάσης πάνω σε βασικές αδιαπραγμάτευτες αρχές και θέσεις. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του συστήματος Υγείας, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου λειτουργικού και δημόσιου συστήματος Πρόνοιας που να καλύπτει βασικές κοινωνικές ανάγκες όλων των ομάδων πληθυσμού (παιδί, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, πρόσφυγες κ.ο.κ.), η διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος που να εξασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, με σεβασμό στις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι οι αμετακίνητες θέσεις μας. Η Υγεία, η Πρόνοια και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κοινωνικά αγαθά που αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας και αυτά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα και όχι αντικείμενα «διαλόγου».

Αυτά καλούμαστε να προασπίσουμε όλοι μαζί.


Γιάννης ΜΠΙΣΤΑΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής

Αγωνιστική πρόσκληση από τον «Ευαγγελισμό»

Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του χώρου της Υγείας και της Πρόνοιας για κοινή αγωνιστική συνέχεια για την προάσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας, απευθύνουν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού».

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούν την ερχόμενη Τετάρτη 25-4-2001 στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στα πλαίσια αυτά καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πορεία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 9:30 π.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, ώστε «να επαναληφθεί η μεγαλειώδης πορεία των νοσοκομείων και φορέων της πρόνοιας στις 29ης Μάρτη». Επίσης, καλούν τα σωματεία που θέλουν να συντονιστούν στον αγώνα αυτό να συμμετάσχουν στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αύριο Δευτέρα 23-4-2001 στο δώμα του Νοσοκομείου το σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» περιλαμβάνει:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Ουσιαστική αύξηση των βασικών μισθών που να καλύπτει τις απώλειες των περασμένων χρόνων. Αμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη θιγεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών σε ράτζα.
  • Να μην εγκατασταθεί κανένα ιδιωτικό συνεργείο στον «Ευαγγελισμό».
Κείμενα:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ
Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ