ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πρέπει να σπείρεις εκεί που όργωσες με τους αγώνες σου

Ανοιξιάτικο πρωινό και βγήκα να πάρω το «Ριζοσπάστη». Η κόρη του περιπτερά, η Μαρία, κοινωνική ανθρωπολόγος, κατά τις σπουδές της, σιγοτραγουδούσε, αλλά για να ακουστεί: «Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ...».

- Για πού Μαρία, για το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο; της αντιγύρισα το φιλικό πείραγμα.

- Γράψτε και σεις, μου είπε, και για την Πρωτομαγιά, για τα λουλούδια, για τη γιορτή της Ανοιξης. Μαυρίζει η καρδιά μας μ' αυτά που βλέπουμε, μ' αυτά που ακούμε, μ' αυτά που αντιμετωπίζουμε.

- Το είπες κιόλας κορίτσι. Εύκολη και αβανταδόρικη η συνταγή:

Ανοίγεις ένα φαντασιακό εικονικό παράθυρο - ενδεχόμενα και μπροστά στις οθόνες του διαδικτύου. Παίρνεις ένα κομμάτι του πράσινου δάσους και το ρίχνεις στο γαλάζιο του πελάγους. Προσθέτεις αγιόκλημα, πασχαλιά και λεμονανθούς. Ραντίζεις και με άρωμα - εμφιαλωμένο - από θρούμπι, φασκομηλιά και αγριομέντα. Και στη μέση του κάντρου, τοποθετείς ένα ειδύλλιο, εικονικό κι αυτό.

Είναι αυτή η πραγματικότητα Μαρία; Πρωτομαγιά σε λίγο, πρωτοξυπνήματα οι ίμεροι, οι καημοί της νιότης, αλλά και τα δυσβάστικτα προβλήματα που μας βαραίνουν όλους και σένα και τα άλλα παιδιά. Γιατί κάπως έτσι το θέλει ο ποιητής μας: «Ηλιε και θάλασσα γαλάζια και βάθος τ' άσωτου ουρανού, ω της αυγής κροκάτη γάζα, γαρίφαλα του δειλινού. Χάνεστε, σβήνεστε μακριά μας, χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας».

Εσύ κορίτσι, πορεύεσαι μαζί μας, στις στράτες της αντίστασης στο χαλασμό. Και σου ανήκει η πρωτοπορία των νιάτων και της άνοιξης. Βάλε ένα λουλούδι στα μαλλιά και το στεφάνι που έφτιαξε ο παππούς, πάνω από το πορτόφυλλο. Κράτα και ένα γαρίφαλο - σου είπε ο πατέρας για κείνο το γαρίφαλο.

Εσύ λοιπόν, κορίτσι, και ο αγαπημένος σου. Ο γιος, η νύφη, ο εγγονός, εγώ, εμείς, όλοι στους δρόμους των αγώνων, «που έχουν τη δική τους ιστορία», ανάχωμα στους κίβδηλους και τους ψεύτες των διαλόγων - παγίδων της... εκσυγχρονιστικής οπισθοδρόμησης.

Δεν της πάνε αυτοί οι αγωνιστικοί δρόμοι, στην κ. Μαριέττα - (της ΝΔ) - γιατί «τα όμοια τοις ομοίοις...».


Του
Γιώργου. Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση - παρουσίαση βιβλίου για την εργατική τάξη

Σε μια περίοδο που οι «αναδιαρθρώσεις» παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, που απειλεί να σαρώσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχει ιδιαίτερη σημασία η κατάσταση και ο ρόλος της εργατικής τάξης. Ακριβώς γι' αυτό, αλλά και γιατί από τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια έχει εξαλειφθεί κάθε αναφορά στην εργατική τάξη, προκειμένου να προφυλαχτούν τα ιερά και τα όσια ενός εκμεταλλευτικού συστήματος, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει την Πέμπτη 3/5 εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα» του ΠαντείουΠανεπιστημίου, στις 5 μ.μ., και θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος του ΚΜΕ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση για τον «τρομονόμο»

Ενόψει της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο Μάη, το διαβόητο «τρομονόμο», η Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης διοργανώνει ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 3 Μάη στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο της πολυτεχνικής σχολής. Το θέμα της εισήγησης είναι «Νόμος για το οργανωμένο έγκλημα: δικαιώματα και ελευθερίες σε κίνδυνο» και εισηγητής ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης.

Οι προβλέψεις του τρομονόμου, επισημαίνει το σχετικό με την εκδήλωση Δελτίο Τύπου της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, «συνιστούν καίρια χτυπήματα στα καταχτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ρυθμίσεις βαθιά αντιδραστικές που πλήττουν βάναυσα το νομικό μας πολιτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ