Κυριακή 29 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πρέπει να σπείρεις εκεί που όργωσες με τους αγώνες σου

Ανοιξιάτικο πρωινό και βγήκα να πάρω το «Ριζοσπάστη». Η κόρη του περιπτερά, η Μαρία, κοινωνική ανθρωπολόγος, κατά τις σπουδές της, σιγοτραγουδούσε, αλλά για να ακουστεί: «Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ...».

- Για πού Μαρία, για το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο; της αντιγύρισα το φιλικό πείραγμα.

- Γράψτε και σεις, μου είπε, και για την Πρωτομαγιά, για τα λουλούδια, για τη γιορτή της Ανοιξης. Μαυρίζει η καρδιά μας μ' αυτά που βλέπουμε, μ' αυτά που ακούμε, μ' αυτά που αντιμετωπίζουμε.

- Το είπες κιόλας κορίτσι. Εύκολη και αβανταδόρικη η συνταγή:

Ανοίγεις ένα φαντασιακό εικονικό παράθυρο - ενδεχόμενα και μπροστά στις οθόνες του διαδικτύου. Παίρνεις ένα κομμάτι του πράσινου δάσους και το ρίχνεις στο γαλάζιο του πελάγους. Προσθέτεις αγιόκλημα, πασχαλιά και λεμονανθούς. Ραντίζεις και με άρωμα - εμφιαλωμένο - από θρούμπι, φασκομηλιά και αγριομέντα. Και στη μέση του κάντρου, τοποθετείς ένα ειδύλλιο, εικονικό κι αυτό.

Είναι αυτή η πραγματικότητα Μαρία; Πρωτομαγιά σε λίγο, πρωτοξυπνήματα οι ίμεροι, οι καημοί της νιότης, αλλά και τα δυσβάστικτα προβλήματα που μας βαραίνουν όλους και σένα και τα άλλα παιδιά. Γιατί κάπως έτσι το θέλει ο ποιητής μας: «Ηλιε και θάλασσα γαλάζια και βάθος τ' άσωτου ουρανού, ω της αυγής κροκάτη γάζα, γαρίφαλα του δειλινού. Χάνεστε, σβήνεστε μακριά μας, χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας».

Εσύ κορίτσι, πορεύεσαι μαζί μας, στις στράτες της αντίστασης στο χαλασμό. Και σου ανήκει η πρωτοπορία των νιάτων και της άνοιξης. Βάλε ένα λουλούδι στα μαλλιά και το στεφάνι που έφτιαξε ο παππούς, πάνω από το πορτόφυλλο. Κράτα και ένα γαρίφαλο - σου είπε ο πατέρας για κείνο το γαρίφαλο.

Εσύ λοιπόν, κορίτσι, και ο αγαπημένος σου. Ο γιος, η νύφη, ο εγγονός, εγώ, εμείς, όλοι στους δρόμους των αγώνων, «που έχουν τη δική τους ιστορία», ανάχωμα στους κίβδηλους και τους ψεύτες των διαλόγων - παγίδων της... εκσυγχρονιστικής οπισθοδρόμησης.

Δεν της πάνε αυτοί οι αγωνιστικοί δρόμοι, στην κ. Μαριέττα - (της ΝΔ) - γιατί «τα όμοια τοις ομοίοις...».


Του
Γιώργου. Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ