Κυριακή 29 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνας αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων ο Μάης

Διακήρυξη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Ο αγώνας για την ειρήνη, είναι αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού. Η διαφύλαξη της ειρήνης, είναι μια δύσκολη μάχη. Μάχη με τη νέα τάξη πραγμάτων, καθημερινή πάλη. Για ένα ολόκληρο μήνα, το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης ο Μάης, μήνας κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων και πορειών και χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν για την ειρήνη. Θα βρεθούν έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας, θα πορευτούν τιμώντας τους ήρωές τους, θα βροντοφωνάξουν ότι ο «ιμπεριαλισμός είναι δυνατός, αλλά όχι ανίκητος»... Φοβάται, κι αυτός τη λαϊκή οργή, τη λαϊκή έκρηξη. Τις λαϊκές κινητοποιήσεις που φανερώνουν και καταδικάζουν τα εγκλήματά του.

Τόσο, στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, προετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις. Μέσα στο Μάη στην Αθήνα, θα συνεδριάσει η γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, για να προγραμματίσει και να καθορίσει το πλαίσιο δράσης της. Στην πατρίδα μας, για 31 μέρες σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη ο λαός θα βγει στους δρόμους. Θα δώσει το δικό του δυναμικό «παρών», θα στείλει το δικό του αντιπολεμικό μήνυμα. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εξέδωσε διακήρυξη, το πλήρες κείμενο της οποίας παρουσιάζουμε:

Σημαντικές εξελίξεις συντελούνται αυτή τη χρονική περίοδο στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Το γενικό τους χαρακτηριστικό είναι η μεγαλύτερη όξυνση της επιθετικότητας της Νέας Τάξης, που έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των προβλημάτων, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η οποία βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των εξελίξεων. Η αποκάλυψη των συνεπειών της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία, είναι γεγονός που προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η τρομοκρατία των όπλων...

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ κάνουν χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σκορπώντας «ανθρωπιστικό θάνατο» σε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες. Οι σκηνές της φρίκης και της καταστροφής και στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Βιετνάμ, τον Περσικό Κόλπο, αναβίωσαν στη Γιουγκοσλαβία από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχουν και επίσημα συνένοχοι των ΗΠΑ. Είναι όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική, που συνέβαλαν και συμμετείχαν στο έγκλημα. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Η ΕΕΔΥΕ είχε καταγγείλει το έγκλημα όταν πραγματοποιήθηκε και είχε προβάλει την ανάγκη αφύπνισης και κινητοποίησης των λαών.

Το ΝΑΤΟ με την τρομοκρατία των όπλων επέβαλε το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ενα σύμφωνο ντροπής που υποδουλώνει την περιοχή και ουσιαστικά θέτει τις χώρες και τους λαούς σε καθεστώς ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Δυο χρόνια μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι πάνω από τα Βαλκάνια. Οι επικίνδυνες και ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και η απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας, ανοίγουν το νέο αιματηρό γύρο για περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Εχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο ΝΑΤΟικών φονιάδων. Συμπορεύεται στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Αλλάζει τη δομή του ελληνικού στρατού και τον μετατρέπει σε επιθετικό τμήμα του ΝΑΤΟ, τους δε Ελληνες νεολαίους σε μισθοφόρους της Νέας Τάξης. Υποχρεώνει τον ελληνικό λαό να πληρώσει τρισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που κυρίως ανταποκρίνονται στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την παγκόσμια κατακραυγή που εκφράστηκε με πολύμορφες εκδηλώσεις των φιλειρηνικών δυνάμεων ακόμα και στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην υλοποίηση του Προγράμματος ΝΜD (Εθνική Αντιπυραυλική Αμυνα) ή «Πόλεμος των Αστρων» παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες και προωθώντας νέους εξοπλισμούς. Πίσω από τη βιτρίνα της δήθεν «αντιπυραυλικής άμυνας» κρύβεται η επιδίωξη των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη δυνατότητα επίθεσης με πυρηνικά όπλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Οι δηλώσεις και άλλων πυρηνικών δυνάμεων πως δε θα μείνουν απαθείς, οδηγούν σε νέα κούρσα εξοπλισμών, νέους ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Ιράκ, οι δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή και η Κύπρος που οδηγείται σε οριστική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση, πιστοποιούν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δίκαιες λύσεις προς όφελος των λαών μέσα στα πλαίσια της κυριαρχίας της Νέας Τάξης αλλά μόνο σε σύγκρουση με αυτή.

Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική

Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα οι λαοί αντιστέκονται. Παντού αρχίζουν να ξεπηδούν κινήματα που αμφισβητούν και αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Ευρύτερες λαϊκές μάζες κατανοούν τους κινδύνους και την αναγκαιότητα να μπει φρένο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται στο λαό μας και τον καλεί να εντείνει τους αγώνες του και την πάλη του, να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού φασισμού.

Καλούμε όλες τις επιτροπές ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις, το ΜΑΗ του 2001 να ξεδιπλώσουν πολύμορφες δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ με κορυφαίο γεγονός την ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΗ στη ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. (Αφετηρία: Τύμβος Μαραθώνα 8 π.μ. - Τερματισμός: Σύνταγμα 7.30 μ.μ.).

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
  • ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ «ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ,
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Π.Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ