ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Λασπομαχίας συνέχεια με εμπλοκή και του πρέσβη των ΗΠΑ

Eurokinissi

Με τις μηνύσεις να πέφτουν βροχή και τη λασπομαχία να κλιμακώνεται, η υπόθεση «Novartis» συνεχίζει να αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τόσο για να αθωώνεται το ίδιο το σύστημα όσο και για να αποσπάται η συζήτηση από την ουσία του ζητήματος, που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου. Ο δικομματικός καβγάς συνεχίστηκε χτες με αντεγκλήσεις σχετικά με δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόθεση «Novartis» έχει πολύ μεγαλύτερες «ουρές», που φτάνουν μέχρι και σε γεωπολιτικά παιχνίδια.

Από τη Νέα Δημοκρατία μεταφέρονται δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχει έρευνα του FBI που να αφορά Ελληνες πολιτικούς» και ότι «η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο».

Το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας το παραπάνω ανέφερε ότι διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρέσβη και ότι ο δεύτερος του διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Ελληνες πολιτικοί στις σχετικές έρευνες του FBI.

Ωστόσο, ο Τζ. Πάιατ μέσω λογαριασμού του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγε δύο δημοσιεύματα σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, που στον έναν τίτλο αναφερόταν ότι καμιά έρευνα του FBI δεν αφορά πολιτικούς.

Στο μεταξύ, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συζητώντας χτες για την υπόθεση και αποτιμώντας την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αλλά και το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, εκτίμησε ότι υπάρχει «συσπείρωση του παλαιού πολιτικού συστήματος κατά των προσπαθειών της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε αστικά επιτελεία που διατυπώνουν ανησυχία για την πόλωση που προκαλείται και εκφράζουν αμφιβολία για το αν υπάρχουν στοιχεία ικανά να «δέσουν» την υπόθεση, το Μέγαρο Μαξίμου υπέδειξε σε όσους «βιάζονται να θάψουν το σκάνδαλο» και «να μιλήσουν για ψευδομαρτυρίες και κουκουλοφόρους αναφερόμενοι σε μάρτυρες που το FBI έκρινε αξιόπιστους», «να είναι πιο προσεκτικοί γιατί εκτίθενται».

Σε συνέχεια των μηνύσεων, χτες, συνελήφθη ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κ. Βαξεβάνης, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ζητώντας να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Κ. Βαξεβάνης είχε αναρτήσει στο «Twitter» γελοιογραφία στην οποία υπονοείται ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει σχέση με δολοφονία προσώπου σχετιζόμενου με την υπόθεση «Novartis». Μηνύσεις κατέθεσε χτες το πρωί και ο Α. Λοβέρδος κατά των τριών μαρτύρων που τον εμπλέκουν στην υπόθεση «Novartis».

Εκτός κυβέρνησης η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, την οποία υπέβαλε αφού δημοσιοποιήθηκε ότι έλαβε 23.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια, κάνοντας χρήση πρόνοιας του νόμου για τους βουλευτές και για εξωκοινοβουλευτικά μέλη κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής εφόσον δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα.

Σε δήλωσή της, η πρώην υπουργός επικαλέστηκε το δικαίωμα που δίνει ο νόμος 4336/2015 και το οποίο «απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις». Διευκρινίζει ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκε να λάβει την εν λόγω επιδότηση, για την ύπαρξη της οποίας πληροφορήθηκε, όπως δηλώνει, από συναδέλφους της μήνες μετά τη θεσμοθέτησή της.

«Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση», προσθέτει.

Υποστηρίζει ακόμα πως «καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής» της, ουδέποτε διανοήθηκε ότι υπήρχε κάτι μεμπτό στην επιλογή της. Υπερασπιζόμενη το έργο της ως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή αυτό της «ανακύκλωσης» της μερικής και κακοπληρωμένης εργασίας ανάμεσα στους χιλιάδες ανέργους, είπε: «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη», αλλά «επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου».

Η αποπομπή δεν κρύβει προνόμια και πολιτική «ανακύκλωσης της ανεργίας»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις και την παραίτηση της Ρ. Αντωνοπούλου:

«Η κυρία Αντωνοπούλου, εκτός όλων των άλλων προκλητικών, που προσπάθησε εκ των υστέρων να δικαιολογήσει, κρίνεται προφανώς και για το έργο της, ως η υπουργός "ανακύκλωσης της ανεργίας", μέσα από κακοπληρωμένα προγράμματα μιας χρήσης, κοροϊδίας και επιδότησης της μεγαλοεργοδοσίας. Η αποπομπή της από την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την ανοχή και την όψιμη ευαισθησία στα προκλητικά προνόμια, ούτε πάνω απ' όλα την κυβερνητική πολιτική στο πρόβλημα της ανεργίας».

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει την αιτία σκανδάλων και διαφθοράς

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον δημοσιογράφο Δ. Μανιάτη, είπε σχετικά με την υπόθεση «Novartis»:

-- Τελικά, τι συμπεράσματα βγάζετε από τη διαδικασία στη Βουλή για το σκάνδαλο «Novartis»; Συμφωνείτε με το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων;

-- Φοβόμαστε ότι και αυτή η περίπτωση οδεύει σε συγκάλυψη, όπως έγινε και άλλες φορές στο παρελθόν. Και βλέπουμε ότι, αντί να προχωρήσει μια ουσιαστική διερεύνηση στην προανακριτική Επιτροπή, ακόμη και για τα αδικήματα που τυπικά έχουν παραγραφεί, επιλέγεται αυτή η Επιτροπή να έχει μια πολύ σύντομη χρονική διάρκεια.

Είναι όνειδος για όσους μιλάνε εξ ονόματος της «αριστεράς» και έχουν ακόμα λίγη τσίπα έστω, να αποδέχονται την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι οι ανώνυμοι - προστατευόμενοι, υποτίθεται, μάρτυρες είναι ήρωες με διεθνή διάσταση μάλιστα! Οι ήρωες πρέπει να ξέρει ο κ. Τσίπρας δεν φοράνε ποτέ κουκούλες, ακόμα κι όταν κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή.

-- Λέτε πως το σκάνδαλο είναι το ίδιο το σύστημα και όχι το εκάστοτε σκάνδαλο που κυριαρχεί. Μήπως αυτή είναι μια λογική «ένας είναι ο εχθρός ο καπιταλισμός», προστατευμένη από την πολιτική αντιπαράθεση;

-- Μου θυμίζετε κάπως τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο. Ενοχλούνται επειδή το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο που μιλάει καθαρά για τη βαρβαρότητα του συστήματος που έχει όνομα, είναι καπιταλισμός, κάτι που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ηλίθιοι. Γι' αυτό επιδιώκουν να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό την αλήθεια, να τον κοροϊδέψουν και για όσα συγκεκριμένα λέει το ΚΚΕ και για τον καπιταλισμό και για την πολιτική τους. Γιατί μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει χειροπιαστά πού οφείλεται η σημερινή και η χτεσινή φαυλότητα, ποια είναι η πηγή των σκανδάλων και της διαφθοράς πολιτικών προσώπων που στρογγυλοκάθονται στην καρέκλα της εξουσίας.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για το Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις σχετικά με αυτό, την Πέμπτη 1η Μάρτη 2018 και ώρα 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), στην αίθουσα του 1ου ορόφου (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων διοργανώνει την Πέμπτη 1 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. σε αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη (παλιές φυλακές Τρικάλων) ομιλία με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή της Ελλάδας», με ομιλητή τον Χρήστο Μαργανέλη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ηςΔημοτικής Κοινότητας Αθήνας διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της στο κέντρο του Δημοτικού Αναψυκτηρίου Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» την Κυριακή 4 Μάρτη, στη 1 μ.μ. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Στο φόντο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας συνεδρίασε το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, το ΚΥΣΕΑ, το οποίο εκτίμησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών - μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ