ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Κοινό κάλεσμα δράσης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Μέρα κοινής δράσης η Δευτέρα 12 Μάρτη

Δεκαέξι Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο συνυπογράφουν κοινό κάλεσμα για να γίνει η Δευτέρα 12 Μάρτη μέρα κοινής δράσης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε στους νέους και τις νέες, στους λαούς όλου του κόσμου, το συνεχιζόμενο έγκλημα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ, όπως και η διαχρονική στάση της ΕΕ, που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, στρώνει το έδαφος για ένα νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Αυτή η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι μία τυχαία πράξη, αλλά εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους. Στόχο έχει την ακύρωση της λύσης της σύστασης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για την οποία αγωνίζεται και ματώνει τόσα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται παρέμβαση και δρομολογούνται ευνοϊκές εξελίξεις για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την ήττα του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία και στο πλαίσιο σφοδρών ανταγωνισμών που εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Καταγγέλλουμε την καταστολή του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, που με τη στήριξη των ΗΠΑ εντείνει τη βαρβαρότητα. Η δίκαιη αντίδραση του Παλαιστινιακού λαού στην απόφαση αυτή (σ.σ. των ΗΠΑ) αντιμετωπίζεται με δολοφονίες διαδηλωτών, συλλήψεις και διωγμούς. Οι δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ δεν διστάζουν να τα βάλουν ακόμα και με παιδιά και έφηβους, όπως οι δύο έφηβοι που δολοφονήθηκαν αρχές του Γενάρη αλλά και η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι, που διώκεται από ισραηλινό στρατοδικείο για την αντικατοχική της δράση. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους της Παλαιστίνης που παλεύουν με θάρρος ενάντια στη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους για το αυτονόητο, δηλαδή για το δικαίωμά τους να ζουν στη δική τους πατρίδα χωρίς ξένους δυνάστες.

Ο αγώνας που διεξάγεται στις χώρες μας ενάντια στην αδικία, τη φτώχεια, την καταπίεση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι αγώνας διεθνιστικός, αγώνας που εμπεριέχει την αλληλεγγύη με τον αγώνα των λαών ενάντια στην αδικία και την καταπίεση όπου Γης.

Καλούμε κάθε νέο και νέα στις χώρες μας να καταδικάσει το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και να καταγγείλει τη νέα ένταση της βαρβαρότητας. Να καταδικάσει αποφασιστικά τον βασανισμό ενός ολόκληρου λαού, τη βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, την ανέγερση του τείχους του αίσχους, τους εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Καλούμε Κομμουνιστικές Νεολαίες, άλλες αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, μαζικές οργανώσεις νέων από όλο τον κόσμο, σε μέρα διεθνούς κοινής δράσης αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, στις 12 Μάρτη. Συντονίζουμε τη δράση μας, με πολύμορφη δραστηριότητα, δίνουμε διεθνιστική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Απαιτούμε:

  • Ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.
  • Να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του 1967, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.
  • Απαιτούμε την ακύρωση των πολιτικοστρατιωτικών συμφωνιών των κυβερνήσεων των χωρών μας με το Ισραήλ και την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από αυτές».

Μέχρι στιγμής, οι οργανώσεις που συνυπογράφουν το κοινό κάλεσμα είναι:

Κομμουνιστική Νεολαία Βολιβίας (JCB)

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βραζιλίας (UJC)

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία (UJC)

Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ)

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ)

Νεολαία Κόμματος Εργατών, Ιρλανδία

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας (CJC)

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία (FGC)

Νεολαία Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών Μεξικού (FJC)

Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν

Ομοσπονδία Δημοκρατικών Φοιτητών Πακιστάν

Επαναστατική Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία (RKSMb)

Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σερβία (SKOJ)

Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας (TKG)

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας (KSM)

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δεν αναγνωρίζεται ούτε το δικαίωμα στη μητρότητα

Διαμαρτυρία από σωματεία εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας για την εξίσωση των αδειών των ελαστικά εργαζόμενων συμβασιούχων εκπαιδευτικών με αυτές των μόνιμων με επίκεντρο τις άδειες μητρότητας πραγματοποιούν σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Στην κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου, «Ν. Πλουμπίδης», «Ελλη Αλεξίου» και η Γ' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής. Τα σωματεία αναφέρονται στο απαράδεκτο καθεστώς των αδειών των συμβασιούχων της Εκπαίδευσης με αφορμή και την περίπτωση αναπληρώτριας στην Κοζάνη, η οποία παρά το ότι βρίσκεται σε επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, δεν δικαιούται άδεια. Στο μεταξύ, στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει για τις 16 Μάρτη οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, με συγκεντρώσεις εκείνη τη μέρα με αιχμή το ζήτημα των μόνιμων μαζικών διορισμών.

Μέτρα για να γίνει άμεσα η εξίσωση των αδειών και όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, να μην απολυθεί κανείς ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται επτά (7) μέρες κανονική και δεκαπέντε (15) αναρρωτική και αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν δέκα (10) μέρες μετά την πρόσληψη. Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο. Οι άδειες μητρότητας είναι δύο (2) μήνες πριν τον τοκετό και δύο και 1/4 του μήνα μετά τον τοκετό. Σχετικά με την περίπτωση της εγκύου αναπληρώτριας στην Κοζάνη, η Ερώτηση του ΚΚΕ σημειώνει: «Ιδιαίτερα σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, που απαιτούνται περισσότερες μέρες άδειας, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί βρίσκονται με την απειλή της απόλυσης. Ενώ ακόμη και σε περίπτωση που έγινε επαναπρόσληψη, το κενό της απουσίας από την εργασία δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του απάνθρωπου διλήμματος, να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ή να συνεχίζει να εργάζεται, είναι η αναπληρώτρια φιλόλογος σε σχολείο Ειδικής Αγωγής στην ΠΕ Κοζάνης.

Η αναρρωτική της άδεια λήγει σε μια βδομάδα και είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και να οδηγηθεί σε απόλυση, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον άδεια λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης. Είναι καταδικασμένη να παραιτηθεί από το δικαίωμα στην εργασία, που κάθε νέα μητέρα έχει ανάγκη στη σημερινή εποχή», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σ. Βαρδαλής και Γ. Δελής που υπογράφουν την Ερώτηση.

ΤΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενα καλοφτιαγμένο ομαδικό παιχνίδι

...με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Ενα πολύ καλοστημένο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο, 3 Μάρτη, η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ, οδήγησε μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων από τη Χαλκίδα και γύρω περιοχές να πορευτούν στα χνάρια της ΕΠΟΝ και να κουβεντιάσουν για την Ιστορία και τη δράση της, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το παιχνίδι έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, συμμετείχαν αρκετοί μαθητές από τα σχολεία της περιοχής και αποκόμισαν πολύ θετικές εντυπώσεις. Στόχος της Οργάνωσης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την ιστορία του τόπου και της εργατικής τάξης, με δημιουργικό τρόπο, μιας και το σημερινό σχολείο πολύ απέχει από τη διδασκαλία της Ιστορίας του λαού μας.

Ο χώρος του Εργατικού Κέντρου είχε διαμορφωθεί σε δωμάτια που θύμιζαν άλλη εποχή. Για να διαμορφωθεί το παιχνίδι αξιοποιήθηκε η ιστορία της ηρωίδας από τη Χαλκίδα Χαρίκλειας Καραχανίδου, η οποία με τη στάση της και τη ζωή της ενέπνευσε τους μαθητές που συμμετείχαν. Οι τελευταίοι έπρεπε να ψάξουν και να βρουν τα σημειώματα που είχε αφήσει μέσα στο σπίτι της η ηρωίδα, προκειμένου να τα δώσουν στον αντάρτη σύνδεσμό της, επειδή εκείνη είχε πιαστεί από τους φασίστες. Οι μαθητές με ομαδικό πνεύμα αναζητούσαν να βρουν τα μηνύματα και στο τέλος, προσέχοντας παράλληλα να προστατευτούν από το φασίστα χαφιέ, να δώσουν στον αντάρτη το μήνυμα: «Αγώνας - Γνώση - Τόλμη - Αντοχή».

Με αυτόν τον τρόπο πήραν και οι ίδιοι το μήνυμα για τις σκέψεις και τη δράση των αγωνιστών της εποχής, αλλά στάθηκαν και στο σήμερα, στο τι χρειάζεται να κάνουμε για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία στην οποία ζούμε. Αυτό μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε μετά το τέλος του παιχνιδιού. Οπως σημειώνει η ΤΟ Εύβοιας, «σίγουρα ήταν μια δραστηριότητα που θα επαναληφθεί μπροστά και στα Μαθητικά Φεστιβάλ προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους και να συσπειρώνονται στη γραμμή του αγώνα με τόλμη και αντοχή!».

  • Εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ οργανώνουν και οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το Σάββατο 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον «Μύλο του Παπά» (ισόγειο).
Εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά

Την Πέμπτη 15 Μάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Β 218 του ΤΕΙ Πειραιά, οι Οργανώσεις ΤΕΙ Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η συνέχεια της πάλης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ