ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παράλληλες επιθέσεις σε Αφρίν και βόρειο Ιράκ εξαγγέλλει η Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επίθεσης στο Αφρίν της βόρειας Συρίας «τουλάχιστον έως το Μάη» ανακοίνωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε συμφωνία με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν «σύντομα» οι συντονισμένες επιχειρήσεις τουρκικών και ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων ενάντια «σε Κούρδους τρομοκράτες του ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως είναι πιθανό η συγκεκριμένη επιχείρηση να ξεκινήσει μετά τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί το Μάη, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη χερσαία επέμβαση στο Αφρίν της Συρίας, αν η τελευταία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Γερμανία στην Αυστρία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός «είναι σε θέση να πραγματοποιήσει και τις δύο επιχειρήσεις ταυτόχρονα».

Προηγουμένως, τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι δυνάμεις του τουρκικού στρατού και μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» μπήκαν και κατέλαβαν την κωμόπολη Τζιντερές (νοτιοδυτικό Αφρίν), έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές.

Συγκρούσεις στην Ανατολική Γκούτα

Νωρίτερα, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε πως καταγράφηκαν «μερικές δεκάδες» κρούσματα ασφυξίας έπειτα από αεροπορικές επιδρομές της συριακής και ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανατολική Γκούτα, δημιουργώντας εντύπωση για πιθανή επίθεση με «χημικά όπλα». Οι «πληροφορίες» της συγκεκριμένης πηγής δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη ανεξάρτητη πλευρά, ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, Σύροι και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέας προβοκάτσιας σε βάρος του συριακού στρατού «με χημικά όπλα» από δυνάμεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και άλλους αντικαθεστωτικούς που δρουν στην Ανατολική Γκούτα, ώστε να δώσουν το κατάλληλο πρόσχημα σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και άλλους συμμάχους τους για κλιμάκωση των επιθέσεων στη Συρία.

Παράλληλα, χτες, το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε πως δυνάμεις του συριακού στρατού κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών, φαρμάκων, ναρκωτικών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που προορίζονταν για τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα». Η ίδια πηγή μετέδωσε ακόμη πως τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» στην Ανατολική Γκούτα επανέλαβαν τις επιθέσεις τους σε ασφαλή διάδρομο που είχε δημιουργηθεί κοντά στον καταυλισμό Αλ Ουαφιντίν, ώστε να εμποδίσουν την έξοδο περίπου 300 αμάχων. Επίσης, συριακές κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν ότι άνοιξε και δεύτερος διάδρομος στην Ανατολική Γκούτα για την απομάκρυνση αμάχων μέσω της οδικής αρτηρίας Τζισρίν - Μιέχα.

ΗΠΑ
Συνεχίζει τα παζάρια ο Τραμπ με «όπλο» την αύξηση δασμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χρησιμοποιώντας την επικείμενη αύξηση των δασμών κατά 25% σε εισαγόμενο χάλυβα και κατά 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο, ως απειλή και ισχυρό μοχλό διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε 15 μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων «Ασοσιέτεντ Πρες», ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, κάτι που συσχετίζεται προφανώς με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Στο «απυρόβλητο» αφήνεται προσωρινά και η Αυστραλία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα «με αυτήν τη σπουδαία χώρα»...

«Εμμένω αρχικά στους δασμούς του 25% και 10%. Εχω το δικαίωμα να τους ανεβάσω ή να τους μειώσω, ανάλογα με τη χώρα. Και έχω το δικαίωμα να αφήσω απ' έξω κάποιες χώρες και να προσθέσω άλλες», είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πρόεδρος Τραμπ.

Χτες, πάντως, 107 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, καλώντας τον να ξανασκεφτεί τους δασμούς και τις πιθανώς «αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην οικονομία των ΗΠΑ και τους εργαζόμενους».

Αντιδράσεις σε Πεκίνο και Βρυξέλλες

Οι απειλές και τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από την Κίνα και την ΕΕ, ανταγωνιστικά μονοπώλια των οποίων είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι τόνισε ότι η χώρα του «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις. Ξεκαθάρισε ακόμη πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ μόλις επιβληθούν, τονίζοντας: «Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο».

Επιπλέον, στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, διεμήνυσε ότι η Ευρώπη «θέλει να αποφύγει» έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, αλλά είναι ήδη έτοιμη να επιβάλλει «άμεσα ένα ολόκληρο οπλοστάσιο» αντιποίνων. Οπως ανέφερε, τα πιθανά αντίμετρα μπορεί να περιλαμβάνουν την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στις εξαγωγές αμερικανικών πορτοκαλιών, καπνού και μπέρμπον (ουίσκι), αλλά και την υποβολή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία στον Ειρηνικό

Χτες, επίσης, σε μια παράλληλη εξέλιξη, 11 από τα 12 κράτη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια για τη Διειρηνική Συνεργασία, αποφάσισαν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ την υπογραφή της λεγόμενης Ολοκληρωμένης και Προοδευτικής Διειρηνικής Συνεργασίας (Comrehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership, TTP) στο Σαντιάγκο της Χιλής. Στη νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία συμμετέχουν οι: Καναδάς, Ιαπωνία, Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Αυστραλία, Χιλή, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Περού και παρουσιάζουν την κίνηση, που φυσικά θα είναι ένα νέο παζάρι, ως «απάντηση στον προστατευτισμό του Τραμπ» και «υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πιέσεις Τουσκ στο Λονδίνο για «ρεαλιστική λύση»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Νέο τελεσίγραφο με επίκεντρο το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας έθεσε χτες στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, από το Δουβλίνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

«Η ΕΕ σταματά τις συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλα θέματα που αφορούν το Βrexit, έως ότου (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο) προτείνει συγκεκριμένη και ρεαλιστική λύση για τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση ότι για την ΕΕ «προτεραιότητα είναι η Ιρλανδία!». Εκφράζοντας «σεβασμό» στην πρόσφατη επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση της ΕΕ να δοθεί στη Β. Ιρλανδία (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) ένα ιδιότυπο καθεστώς κανονισμών ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ και μετά το Brexit, ο Τουσκ εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη συνέχιση της «εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Β. Ιρλανδία. Η διαδικασία αυτή διατρέχει «κίνδυνο αποσταθεροποίησης» ο οποίος «πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί», είπε ο Τουσκ, θυμίζοντας ότι τον επόμενο μήνα κλείνουν 20 χρόνια από την υπογραφή της «ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα, «που επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, βόρεια και νότια των συνόρων».

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, μιλώντας σε συνάντηση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «μπορεί να δουλέψει εφόσον οι επικείμενες εμπορικές συνομιλίες επικεντρωθούν σε οικονομικά αντί σε πολιτικά ζητήματα». «Η ιδέα να τιμωρηθεί η Βρετανία δεν είναι γλώσσα λέσχης αλλά συμμορίας», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το Brexit «μαύρη τρύπα» στην οικονομία της χώρας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η πιθανή δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σ. Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, με νευροτοξικό παράγοντα, συνιστά «φρικτό και παράτολμο έγκλημα», δήλωσε χτες Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως απόπειρα ανθρωποκτονίας. Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ δήλωσε πως ο πρώην κατάσκοπος επικοινωνεί με το περιβάλλον, παρότι η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

TEΛ ΑΒΙΒ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε χτες, με 48 ψήφους υπέρ και 10 κατά, νομοσχέδιο που επιτρέπει στην αστυνομία να κρατά επ' αόριστον τις σορούς Παλαιστινίων, φερόμενων ως δραστών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Παράλληλα εγκρίθηκε και άλλο νομοσχέδιο, που επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να αφαιρεί τη μόνιμη άδεια διαμονής σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αν «εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες». Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνεχίζοντας τις επαφές του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, δηλώνοντας ότι η υποστήριξη που προσφέρουν στο Ισραήλ τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μοιάζουν με τσουνάμι φρέσκου αέρα».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και «μπλακ άουτ» σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης προκάλεσε χτες το νέο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης, που πλήττει το τελευταίο 48ωρο βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε δύο επιθέσεις με μαχαίρι το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Οι επιθέσεις έγιναν στην περιοχή όπου βρίσκεται το γνωστό πάρκο Πράτερ, με περίπου μισή ώρα διαφορά. Στην πρώτη επίθεση θύματα είναι μια αυστριακή οικογένεια - η μητέρα, ο πατέρας και η 17χρονη κόρη τους - και στη συνέχεια μαχαιρώθηκε ένας 20χρονος Τσετσένος. Ενας 23χρονος ύποπτος φέρεται να ομολόγησε και τις δύο επιθέσεις, που αποδίδονται στην «κακή ψυχική του κατάσταση» και στον «εθισμό του στα ναρκωτικά».

ΣΟΥΗΔΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης οργανώνει αύριο στην πρωτεύουσα της Σουηδίας κινητοποίηση ενάντια στη συμφωνία της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, ανάμεσά τους και το κυβερνητικό (σοσιαλδημοκρατικό) να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 υποχρεωτικά και στα 69 προαιρετικά, ενώ ταυτόχρονα συνδέει το μελλοντικό όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο όριο ζωής, ουσιαστικά να ανεβαίνει αυτόματα ακόμα περισσότερο το όριο συνταξιοδότησης.

Επίσης, η κινητοποίηση αφορά και την πρόταση που αναμένεται να κατέβει σύντομα από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Και οι δύο προτάσεις αυτές συνάντησαν τις επιδοκιμασίες των εργοδοτών στη Σουηδία. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργατικών ομοσπονδιών «ποιούν την νήσσα» και παρότι κάποιες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους δεν κάνουν κάτι για να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στις προτάσεις αυτές.

Πολλοί εργαζόμενοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή του συνδικάτου εργαζομένων στο μετρό και αναμένεται να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και στην πορεία στη σουηδική Βουλή. Το γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στη Σουηδία χαιρετίζει την κινητοποίηση καθώς και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, στην κινητοποίηση καλεί και η ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης καθώς και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ