Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζει τα παζάρια ο Τραμπ με «όπλο» την αύξηση δασμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χρησιμοποιώντας την επικείμενη αύξηση των δασμών κατά 25% σε εισαγόμενο χάλυβα και κατά 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο, ως απειλή και ισχυρό μοχλό διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε 15 μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων «Ασοσιέτεντ Πρες», ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, κάτι που συσχετίζεται προφανώς με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Στο «απυρόβλητο» αφήνεται προσωρινά και η Αυστραλία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα «με αυτήν τη σπουδαία χώρα»...

«Εμμένω αρχικά στους δασμούς του 25% και 10%. Εχω το δικαίωμα να τους ανεβάσω ή να τους μειώσω, ανάλογα με τη χώρα. Και έχω το δικαίωμα να αφήσω απ' έξω κάποιες χώρες και να προσθέσω άλλες», είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πρόεδρος Τραμπ.

Χτες, πάντως, 107 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, καλώντας τον να ξανασκεφτεί τους δασμούς και τις πιθανώς «αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην οικονομία των ΗΠΑ και τους εργαζόμενους».

Αντιδράσεις σε Πεκίνο και Βρυξέλλες

Οι απειλές και τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από την Κίνα και την ΕΕ, ανταγωνιστικά μονοπώλια των οποίων είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι τόνισε ότι η χώρα του «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις. Ξεκαθάρισε ακόμη πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ μόλις επιβληθούν, τονίζοντας: «Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο».

Επιπλέον, στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, διεμήνυσε ότι η Ευρώπη «θέλει να αποφύγει» έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, αλλά είναι ήδη έτοιμη να επιβάλλει «άμεσα ένα ολόκληρο οπλοστάσιο» αντιποίνων. Οπως ανέφερε, τα πιθανά αντίμετρα μπορεί να περιλαμβάνουν την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στις εξαγωγές αμερικανικών πορτοκαλιών, καπνού και μπέρμπον (ουίσκι), αλλά και την υποβολή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία στον Ειρηνικό

Χτες, επίσης, σε μια παράλληλη εξέλιξη, 11 από τα 12 κράτη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια για τη Διειρηνική Συνεργασία, αποφάσισαν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ την υπογραφή της λεγόμενης Ολοκληρωμένης και Προοδευτικής Διειρηνικής Συνεργασίας (Comrehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership, TTP) στο Σαντιάγκο της Χιλής. Στη νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία συμμετέχουν οι: Καναδάς, Ιαπωνία, Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Αυστραλία, Χιλή, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Περού και παρουσιάζουν την κίνηση, που φυσικά θα είναι ένα νέο παζάρι, ως «απάντηση στον προστατευτισμό του Τραμπ» και «υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ