ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η φάμπρικα διώξεων για το «μπλόκο» στη ΝΑΤΟική φάλαγγα

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Ο λαός της περιοχής να καταδικάσει την απαράδεκτη ενέργεια δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή

Συνεχίζεται η επιχείρηση διώξεων σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ για συμμετοχή σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στον Πολύμυλο Κοζάνης, τον Ιούνη του 2017, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» και είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ΝΑΤΟικής φάλαγγας από την Αλβανία, που βρισκόταν καθ' οδόν για την άσκηση.

Θυμίζουμε ότι με μια απαράδεκτη ενέργεια, για την οποία η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες, η Αστυνομία τον περασμένο Οκτώβρη - λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ - υπέβαλε δικογραφία στην Εισαγγελία σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων του βουλευτή Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για «παράβαση του άρθρου 292 του Π.Κ. (Παρακώλυση Συγκοινωνιών) που έλαβε χώρα την 02-06-2017».

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ενέργεια αυτή, τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτεται ότι η επιχείρηση διώξεων συνεχίζεται, με στελέχη και μέλη του ΚΚΕ από την Κοζάνη και την Ημαθία να καλούνται να «παραλάβουν» τη δικογραφία που συνέταξε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας και απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Θυμίζουμε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 6 - 14 Ιούνη, με τη συμμετοχή περίπου 4.000 στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία και αντικείμενο τον έλεγχο της «γρήγορης ανάπτυξης» της ΝΑΤΟικής δολοφονικής μηχανής. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση παρέχοντας σε ΝΑΤΟικές φάλαγγες, καθ' οδόν προς Βουλγαρία και από εκεί για Ρουμανία, υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους».

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει στο λαό της περιοχής την προκλητική κίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας και σημειώνει:

«Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ διώκονται για το δίκαιο αγώνα τους ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτά, ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το "ξέπλυμα" των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στο οποίο επιδίδεται, έχει μεγάλες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Εχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση των αιματοβαμμένων σχεδίων τους.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής και τους μαζικούς φορείς του να καταδικάσουν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή.

Με μεγαλύτερο πείσμα να οργανώσουν την πάλη για: Καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Συνολική διευθέτηση» για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου θέλουν οι ΗΠΑ

Συνέντευξη Τύπου της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία, για το ρόλο των υδρογονανθράκων και την «απεξάρτηση» από τη Ρωσία

Το ερευνητικό σκάφος που έφτασε στη Λεμεσό, ενόψει των γεωτρήσεων της αμερικανικής «ExxonMobil»
Το ερευνητικό σκάφος που έφτασε στη Λεμεσό, ενόψει των γεωτρήσεων της αμερικανικής «ExxonMobil»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία που έχει για τα γεωπολιτικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ανέλαβε να αναδείξει αυτήν τη φορά η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, που χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου ενόψει της άφιξης του Αμερικανoύ υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ααρον Γουές Μίτσελ, στην κυπριακή πρωτεύουσα, το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηρίζοντας τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «σημαντικές» και φωτογραφίζοντας την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο (και όχι μόνο), η Ντόχερτι ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα πρωτοστατήσουν στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, προκειμένου να αποκτήσουν νέα πλεονεκτήματα στην αναμέτρηση με τους ανταγωνιστές τους. «Μπορούν (σ.σ. οι υδρογονάνθρακες της περιοχής) να διασυνδέσουν και να ενώσουν την περιοχή. Μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση από διάφορες χώρες σε συγκεκριμένες πηγές Ενέργειας...», σημείωσε, καταδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν» στενά όλες τις πολυμερείς, παλιές και νέες, συνεργασίες στην περιοχή, αναζητώντας κάθε φορά τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. «Η ευημερία που μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα μπορεί να δυναμώσει τις δημοκρατίες και να φέρει την πολυαναμενόμενη πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί ακόμα να συμβάλει στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων αναγκών της ενεργειακής της ασφάλειας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν και το Κυπριακό ως μοχλό επιτάχυνσης των ευρύτερων γεωπολιτικών τους επιδιώξεων, με την Ντόχερτι να επαναλαμβάνει τα περί «δικαιωμάτων της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της», αλλά και να επισημαίνει ξανά ότι «τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Κάλεσε δηλαδή σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών που αποσκοπούν στη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας μια «δίκαιη και ανθεκτική διευθέτηση», που - όπως είπε - με τη σειρά της θα «διευκολύνει ιδιαίτερα την ανάπτυξη των κοιτασμάτων και θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι αυτά θα ωφελήσουν όλους τους Κύπριους».

Τέτοιες επισημάνσεις έρχονται να αναδείξουν και το περίπλοκο παζάρι που δυναμώνει μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, αφού ενώ η δεύτερη κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ και γενικά τη Ν/Α Μεσόγειο, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο, οι ΗΠΑ όχι απλά προσπερνούν την τουρκική επιθετικότητα, αλλά έρχονται να μοιράσουν νουθεσίες για διάλογο και «διευθετήσεις» που θα «διευκολύνουν» την «ανάπτυξη των κοιτασμάτων», δηλαδή τις μπίζνες των μονοπωλίων. Ετσι, η Ντόχερτι, αφού δήλωσε και πως είναι ιδιαίτερα «εξοικειωμένη με τις ενεργειακές μπίζνες», σημείωσε ότι «αυτές δουλεύουν με μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για την Κύπρο ειδικά αλλά και όλη την περιοχή, ανέδειξε και η χτεσινή άφιξη στο λιμάνι της Λεμεσού του ερευνητικού σκάφους «Ocean Investigator», που για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» θα διεξαγάγει περιβαλλοντικές έρευνες στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει των γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Και φυσικά, η έλευση των ενεργειακών κολοσσών φέρνει και την εντονότερη στρατιωτική παρουσία για την προστασία των συμφερόντων τους. Αυτό δείχνει η παρουσία του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠA «Ivo Jima» και των 6 συνοδευτικών του πλοίων, όπως και η αυτή των γαλλικών πλοίων, που προστατεύουν αντίστοιχα τα συμφέροντα της «Τotal», και άλλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Βρετανία.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου με αφορμή τη συμμετοχή του σε διεθνή συνάντηση για την Παλαιστίνη, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε πως «ο ΥΠΕΞ θα επαναλάβει ταυτόχρονα ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και χρειάζεται αυτή η διευκρίνιση, διότι ακούγονται πολλά και διάφορα - όχι από τη δική μας πλευρά». Υπογράμμισε δε πως «η δική μας πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία, κρατώντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε εκκρεμότητα, διατηρώντας τη στασιμότητα και στο μεταξύ υποβάλλοντας, με διάφορες μεθόδους, στοιχεία που είναι εντελώς εκτός της λογικής μιας λύσης όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Εθνη».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΤΣΕΛ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Προτροπές για άμεσο συμβιβασμό με το Κοσσυφοπέδιο

Στην Αθήνα σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη θωράκιση των συμφερόντων τους στα Δυτικά Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό πρωτίστως με τη Ρωσία αλλά και άλλες δυνάμεις, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χτες στο Βελιγράδι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ααρον Γουές Μίτσελ, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς.

Με τις χτεσινές επαφές του στο Βελιγράδι ο Μίτσελ ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών που είχε στα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιώντας νωρίτερα σειρά ανάλογων επαφών σε Σκόπια και Πρίστινα. Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα και αύριο στην Κύπρο.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης που θα αφορά "τη μεγάλη εικόνα" στο Κοσσυφοπέδιο. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, να βοηθήσουμε και να γίνουμε δημιουργικοί», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μην κρύβοντας τις πιέσεις που άσκησε στη σερβική ηγεσία προκειμένου αφενός να μετεξελιχθεί σε τακτικό στρατό η λεγόμενη «Δύναμη Προστασίας Κοσσόβου», αφετέρου να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο θέμα του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, παραδέχθηκε, αργότερα ότι δεν μπορεί να γίνει δίχως να προηγηθεί τροποποίηση στο Σύνταγμα του προτεκτοράτου «σε βάθος χρόνου». Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία «ανοικτές και πολύ καλές», επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε μόνο για το Κοσσυφοπέδιο αλλά και για «την ασφάλεια στην περιοχή» και την «αφοσίωση των ΗΠΑ να αναπτύξουν μία εταιρική σχέση με τη Σερβία», την οποία χαρακτήρισε «χώρα - κλειδί».

Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον Μίτσελ που... άκουσε προσεκτικά τις σερβικές θέσεις και έδειξε επίσης έτοιμος για «έντιμο συμβιβασμό» τονίζοντας: «Μπορούμε να αποδεχθούμε μόνο μία συμβιβαστική λύση. Κάθε συμβιβασμός είναι δύσκολος αλλά πρέπει να είναι αποδεκτός από τη μία, την άλλη και μία τρίτη πλευρά». Εξήγησε ότι η Σερβία υλοποίησε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από όσα συμφώνησε με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες τα προηγούμενα χρόνια με τη μεσολάβηση της ΕΕ, όπως π.χ. αυτές που αφορούν το δικαστικό σύστημα, την πολιτική άμυνα, τις τηλεπικοινωνίες. «Οι Αλβανοί είχαν μόνο μία υποχρέωση, αυτή της ίδρυσης Ενωσης Σερβικών Δήμων, και δεν την εκπλήρωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς και ευχαρίστησε τον Μίτσελ, ο οποίος το παραδέχτηκε. Αναφερόμενος στο θέμα εξέλιξης της «Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου» σε στρατό τόνισε ότι αυτό δεν προβλέπεται σε καμία διεθνή συμφωνία. Ούτε στη «Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία» του Κουμάνοβο, που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 1999 με το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ούτε στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εξεδόθη μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και προέβλεπε επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο...

  • Αργότερα χτες βράδυ, 64 βουλευτές στην 120μελή Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκριναν νομοσχέδιο προκειμένου να αναγνωριστούν τα Αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Το ίδιο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί και πριν από λίγους μήνες, αλλά τότε ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν το είχε υπογράψει, επικαλούμενος συνταγματικά κωλύματα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ