ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών και παζαριών

Ο Ερντογάν προανήγγειλε την έλευση τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή σε σύντομο χρονικό διάστημα για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η άφιξη του «Iwo Jima» (φωτ.) στη Λεμεσό είναι ενδεικτική ευρύτερων ανταγωνισμών
Η άφιξη του «Iwo Jima» (φωτ.) στη Λεμεσό είναι ενδεικτική ευρύτερων ανταγωνισμών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η άφιξη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Iwo Jima» στη Λεμεσό της Κύπρου ήρθε να αναδείξει ξανά τη σημασία που έχει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για τις ΗΠΑ, στη γεωπολιτική αναμέτρησή τους με αντίπαλα κέντρα, όπως η Ρωσία και όχι μόνο. Η άφιξη του «Iwo Jima» συνέπεσε με την έναρξη των τεχνικών και άλλων ερευνών που θα προετοιμάσουν τις γεωτρήσεις τις οποίες θα κάνει ο ενεργειακός κολοσσός «ExxonMobil» στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Γι' αυτόν το λόγο, ήδη από προχτές, ξεκίνησαν τις εργασίες τους τα ερευνητικά σκάφη «MED Surveyor» και «Ocean Investigator».

Σε αυτό το πλαίσιο, και η κυπριακή αστική τάξη διαμηνύει την ετοιμότητά της να εμπλακεί βαθύτερα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που απλώνονται σε όλη την περιφέρεια. Μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα - ενόψει των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» - «η Τουρκία να απόσχει από κάθε εχθρική πράξη», λέγοντας ότι δεν επιθυμεί «ανάμειξη οποιωνδήποτε στρατιωτικών μέσων» αλλά και συμπληρώνοντας ότι «εξαρτάται από τις ΗΠΑ να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους». Ο ίδιος έκρινε σκόπιμο να πει ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται συνομιλίες για επίτευξη λύσης και το θέμα των υδρογονανθράκων δεν βρέθηκε ποτέ στο τραπέζι, διότι έχει συμφωνηθεί», εξηγώντας πως οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, είτε πρόκειται για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους.

Επίσης, ο νέος υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης - με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του - συνάντησε την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, συμφωνώντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου - οι δύο πλευρές «να διερευνήσουν τρόπους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής».

Τη Δευτέρα έγινε νέα κοινή άσκηση Κύπρου - Βρετανίας, με την ονομασία «CYPUK-01/18». Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η άσκηση είναι η πρώτη που κάνουν οι δύο χώρες το 2018 σε θέματα έρευνας - διάσωσης και το σενάριό της αφορούσε την αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος σε ανοιχτή θάλασσα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες «με βάση το διμερές πρόγραμμα συνεργασίας, το οποίο προβλέπει αναβαθμισμένη συνεργασία» των δύο πλευρών.

Σε ετοιμότητα η Τουρκία

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας σύντομα θα βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη εξόρυξη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες σε τελετή για τη διανομή του φυσικού αερίου σε 101 επαρχίες. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεωτρύπανα στον κόσμο, μήκους 36 μέτρων. Σύντομα το γεωτρύπανό μας θα βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη εξόρυξη». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω η καθαρή στάση μας να έχει δώσει το κατάλληλο μάθημα σε εκείνους που πραγματοποιούν εργασίες εξόρυξης εναντίον της Τουρκίας παρά τις αντιρρήσεις της».

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου και ότι θα κάνει την τελετή έναρξης των εργασιών μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, αφού ρωσικές εταιρείες έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Προχτές, ο υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημείωσε ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει μέχρι τέλους τη θέση της που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο σε αυτή τη διαδικασία που αφορά τόσο τα δικά της διεθνή ύδατα όσο και εκείνα της Κύπρου, που είναι γύρω από ολόκληρη την Κύπρο». Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε την απόδοση ενεργειακών επενδύσεων που θα προχωρήσουν χωρίς την Τουρκία (η Αγκυρα επιμένει ότι συμφέρει η μεταφορά αερίου από τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας).

Κλιμάκωση μονοπωλιακών ανταγωνισμών προμηνύουν όμως και οι εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασίας Κύπρου - Αιγύπτου για τη «διοχέτευση» αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» σε τερματικό σταθμό της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομο Προδρόμου, οι διμερείς επαφές για το θέμα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και απασχόλησαν και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου ηγέτη, Ν. Αναστασιάδη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως χτες και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ν. Κοτζιάς, επισκέφτηκε το Κάιρο, όπου είχε «συνάντηση εργασίας» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, εστιάζοντας σε «θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος». Νωρίτερα, έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Και ενδεχόμενο «κοινωνικής συνάντησης»

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις επενδυτικές και στρατιωτικές διεργασίες, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για επανέναρξη του παζαριού για τη διχοτόμηση της Κύπρου, αφού έτσι θα εξυπηρετηθούν τα σχέδια πολλών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Ετσι, μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ο πρέσβης της Ιταλίας στη Λευκωσία, Αντρέα Καβαλάρι, είπε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου «πρέπει να λυθεί», ζητώντας ουσιαστικά κι αυτός την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο Καβαλάρι πρόσθεσε πως η ΕΝΙ «είναι δεσμευμένη να εργαστεί στην Κύπρο και εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι βρίσκονται στο νησί και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση».

Χτες, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο, καθώς συνεχίζονται οι επαφές για το ενδεχόμενο «κοινωνικής συνάντησής» του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο, η Σπέχαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζει να μιλά «με τις δύο πλευρές και μόλις υπάρξουν περισσότερα νέα, σίγουρα θα σας ενημερώσω».

Οταν ο αντικομμουνισμός γίνεται κοτσάνα...

Συνέχεια στις κοτσάνες που γράφει για το ΚΚΕ, τον Γενικό Γραμματέα του και τη στάση των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο επιθυμεί να δώσει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Ετσι, λοιπόν, στο φύλλο της 20ής Μάρτη και σε σχόλιο ενός Χρ. Μπολώση, ο οποίος αναπολεί τις εποχές που «είχαμε ηγέτη έναν Μεταξά», αναφέρεται στον Δ. Κουτσούμπα αποδίδοντάς του την εξής φράση: «Να διαγραφούν οι 21 μήνες της θητείας μου».

Πρωτίστως, ο Δ. Κουτσούμπας δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η ίδια εφημερίδα, σε «ρεπορτάζ» της, την προηγούμενη Κυριακή, για τις στρατιωτικές θητείες των πολιτικών αρχηγών, γράφει ότι ο Δ. Κουτσούμπας «είναι από τους λίγους πολιτικούς που περιόδευσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους», σημειώνοντας ότι από το βιογραφικό του «δείχνει ο κ. Κουτσούμπας να θέλει να "διαγραφούν" οι 21 μήνες της θητείας του». Αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα της ίδιας της εφημερίδας του ο Χρ. Μπολώσης μετέτρεψε σε δήλωση του Δ. Κουτσούμπα (!), την οποία μάλιστα εφόσον «ουδέποτε διέψευσε» (!), την παρουσιάζει ως αληθή!...

Μαζί με το ψέμα - βασικό όπλο των συκοφαντών - πρέπει να καταλογιστεί στον συγκεκριμένο σχολιογράφο και το ότι είναι θαυμαστής του φασίστα - πραξικοπηματία Μεταξά, μαζί και του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη να θυμίσουμε πως ο «εθνικός ηγέτης», για την εφημερίδα «Δημοκρατία», Μεταξάς παρέδωσε φυλακισμένους στον κατακτητή τους - φυλακισμένους από τον ίδιο - Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές ήρωες, που πρώτοι είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να πολεμήσουν στο μέτωπο. Γιατί και τότε, αλλά και τώρα και όποτε χρειαστεί, το ΚΚΕ θέτει μπροστά στην εργατική τάξη και το λαό το καθήκον να χαράξουν το δικό τους αγώνα, για να υπερασπίσουν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά και για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Οι ξεκάθαρες και συνεπείς αυτές θέσεις τον ενοχλούν, όπως ενοχλούσαν και τους «αγγλόφιλους», «γερμανόφιλους», «αμερικανόφιλους» και δεν συμμαζεύεται πολιτικούς προγόνους - ινδάλματά του.


Γ.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύμορφη δραστηριότητα των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις - συζητήσεις γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

-- Από τη Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κατάλυμα της Ισπανίας (όροφος) στην οδό Ιπποτών στην παλιά πόλη της Ρόδου. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Επιμελητήριο Λάρισας (Παπακυριαζή 44). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τη Δευτέρα 26 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, εκδήλωση με θέμα «Παλαιστινιακό, και ο ρόλος της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ».

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στα Σκόπια αύριο ο Ν. Κοτζιάς για τον επόμενο γύρο

Επισημοποιήθηκε το ταξίδι του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στα Σκόπια, την Πέμπτη και την Παρασκευή, για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας για το ονοματολογικό, που θα ανοίξει δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ. Η μετάβαση του Ν. Κοτζιά και της ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθεί αεροπορικώς προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, μετά την αλλαγή του προηγούμενου ονόματός του, «Μ. Αλέξανδρος».

Παραπέρα, την Παρασκευή 30/3, ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς.

Χτες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του έστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα, σε απάντηση του σχεδίου συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της "Μακεδονίας" και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί», ανέφερε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ