ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΥΡΩΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ασφαλή και σύγχρονα σχολεία για όλα τα παιδιά

Ανακοίνωση με αφορμή τη σφράγιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Οι υπηρεσίες έχουν σφραγίσει το 4ο Δημοτικό Βύρωνα
Οι υπηρεσίες έχουν σφραγίσει το 4ο Δημοτικό Βύρωνα
«

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι, εν έτει 2018, να έχουν όλα τα παιδιά ασφαλή και σύγχρονα σχολεία», τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή τους για τη σφράγιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου.

Οι ΚΟ κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα της υποβάθμισης στην οποία οδηγούνται τα σχολεία έπειτα από τη δημιουργία των «καλλικρατικών» δήμων, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σχολικής στέγης στους δήμους, τη δραματική μείωση των κονδυλίων και την κατάργηση του ρόλου του ΟΣΚ.

Επισημαίνουν την ευθύνη της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βύρωνα για την κατάσταση στο συγκεκριμένο σχολείο και συνολικά για το σχολικό δίκτυο. «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αγγίζει και άλλα σχολεία της περιοχής. Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία των δυνάμεων της ΝΔ, που βρίσκονταν στη διοίκηση του δήμου τα προηγούμενα χρόνια, και ευαγγελίζονται ότι δεν γνώριζαν. Το ενδιαφέρον και των δύο είναι όψιμο. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι ταυτισμένη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αντιμετωπίζει ως κόστος την ανέγερση νέων κτιρίων για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, με πρόσχημα μάλιστα την υποτιθέμενη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σταθερά αποθαρρύνει γονείς και εκπαιδευτικούς, λέγοντας πως δεν υπάρχουν χρήματα και πως ό,τι κι αν διεκδικούν δεν μπορεί να υλοποιηθεί», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «η επίλυση των κτιριακών υποδομών απαιτεί πρωτοβουλίες που θα βάζουν στο επίκεντρο την ασφάλεια και τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και όχι τα μεγάλα συμφέροντα. Προϋποθέτει τη σύγκρουση με κυβερνητικές πολιτικές, τη διεκδίκηση των λαϊκών αναγκών, την αποκάλυψη και όχι τη συγκάλυψη του προβλήματος. Αυτόν το ρόλο πρέπει να παίξει μια δημοτική αρχή, που θέλει να είναι στήριγμα στις διεκδικήσεις και στην πάλη του λαού και όχι στήριγμα των κυβερνήσεων που τον ματώνουν».

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του 4ου Δημοτικού, που συγκαλείται μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Ενωση Γονέων έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο χώρο του σχολείου και στη συνέχεια θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κινητοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ

Κινητοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας έκανε χτες η Επιτροπή Αγώνα Εστιών για τα προβλήματα που υπάρχουν στις εστίες αλλά και στο ίδιο το ΤΕΙ.

Για τα προβλήματα της εστίας οι σπουδαστές επισημαίνουν ότι μένουν δυο δυο μέσα σε δωμάτια 10 τ.μ., τα μπάνια είναι κοινόχρηστα και σε ορισμένους διαδρόμους μάλιστα δε λειτουργούν καν, σημειώνεται έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης ακόμα και μέσα στο χειμώνα, υπάρχει έλλειψη κοινόχρηστων χώρων για τους σπουδαστές, ενώ πλήρης είναι η απουσία φύλαξης.

Ακόμα, τα δωμάτια των εστιών αρκούν μόνο για 400 σπουδαστές, δηλαδή δεν επαρκούν ούτε για τους πρωτοετείς, ενώ οι αιτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο είναι πολλαπλάσιες και υπάρχουν παιδιά που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους όταν δεν παίρνουν δωμάτιο στις εστίες. «Κάθε χρόνο η μεγαλύτερη αγωνία όλων γίνεται το αν θα είναι στις λίστες για να τελειώσουν τις σπουδές τους, αν θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν το δωμάτιο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας που διώχθηκαν από τα δωμάτιά τους γι' αυτόν το λόγο», σημειώνουν οι σπουδαστές, που επιλέγουν το δρόμο της διεκδίκησης και δηλώνουν:

«Να μη μείνει κανείς έξω από το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης και στέγασης. Αμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής (ζεστό νερό, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.). Να υπενοικιαστούν δωμάτια στα ξενοδοχεία για να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση. Ούτε σκέψη για νοίκι και δίδακτρα. Αμεση ανέγερση εστιών με ευθύνη του κράτους. Δωρεάν σπουδές για όλους. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τις σπουδές μας».

Με αφορμή την 25η Μαρτίου

Αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 - πλατεία Αμερικής), η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών και η ΚΟΒ Φιλοσοφικής Αττικής του ΚΚΕ, μαζί με την Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής - Παιδαγωγικού της ΚΝΕ, καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η Επανάσταση του 1821. Η συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού αστικού κράτους». Την παρουσίαση του θέματος θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πλημμυρίζει σχολείο στα Καλά Νερά Μαγνησίας

Παρά το γεγονός ότι παραδόθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από δύο χρόνια, το Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών Μαγνησίας, κάθε φορά που βρέχει, πλημμυρίζει. Μάλιστα, η εικόνα που παρουσίαζε μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ήταν απελπιστική. Το νερό έφτασε σε ύψος 1,5 μέτρου στο υπόγειο του σχολείου, ενώ οι ζημιές στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, στον ανελκυστήρα και άλλα αντικείμενα είναι μεγάλες. Ακόμη, η διαρκής έκθεση των θεμελίων του κτιρίου στο νερό και την υγρασία προκαλεί τη διάβρωσή τους, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τη στατικότητα του σχολείου. Εξάλλου, σε πολλά σημεία παρατηρούνται ρωγμές από καθιζήσεις του εδάφους.

Σε δηλώσεις τους στελέχη του δήμου Νοτίου Πηλίου αποδίδουν το πρόβλημα έλλειψης στεγανότητας του υπογείου του σχολείου σε κακοτεχνίες και σε λάθη της μελέτης κατασκευής του έργου, τα οποία είχαν επισημανθεί και για τα οποία ζητήθηκαν αλλαγές, που η εποπτεύουσα αρχή δεν αποδέχτηκε. Επίσης, έχει κατατεθεί και μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών κατά παντός υπευθύνου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Επερώτηση για το θέμα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αυτοδυναμία της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στον Σύλλογο Εστιών Ρεθύμνου

Πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία αναδείχθηκε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις εκλογές που έγιναν την Τρίτη 20 Μάρτη, στον Σύλλογο Εστιών Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημείωσε άνοδο σε ψήφους, σε σχέση με πέρσι, καταλαμβάνοντας τις 4 από τις 7 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις της: «Οι εστιακοί φοιτητές έδειξαν, με την ψήφο τους, εμπιστοσύνη στους υποψηφίους της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" και τις δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στο ζωντάνεμα του συλλόγου, στη συζήτηση για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι οικότροφοι στην εστία, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης, στη συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα των εστιακών.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να επισημάνουμε τις προσπάθειες από δυνάμεις των ΕΑΑΚ, που με τη στάση τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπάθησαν να απαξιώσουν τον Σύλλογο Οικότροφων, πήραν μέτρα για να μη συμμετέχουν οι εστιακοί στις εκλογές, με προσπάθεια η κάλπη να μείνει ανοιχτή μόλις 8 ώρες (!), προσπάθησαν να μη γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού το πώς θα διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να γίνει ο Σύλλογος οργανωτής του αγώνα, να μαζικοποιηθούν οι διαδικασίες, να δυναμώσει ο αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, για σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά με δικαιώματα».

Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Υπουργική Απόφαση, με την οποία εντάσσονται τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα τέσσερα επιστημονικά πεδία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ