ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη καθημερινή δράση

Από την περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Από την περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι ΚΟ του ΚΚΕ συζητούν με τους εργαζόμενους τις εξελίξεις καλώντας σε συστράτευση με το Κόμμα, για να «δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Παράλληλα, αναλύονται οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό.

Χτες, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, στο πλαίσιο και της πανεξόρμησης σε χώρους δουλειάς με σύνθημα «Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!», που πραγματοποιεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Η περίπτωση της ΕΛΒΟ αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζει η κυβέρνηση και στην οποία φυσικά δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες. Από το 2014 βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης - εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Ηδη έχουν κηρυχθεί άγονοι οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί για την παράδοσή της στα ιδιωτικά μονοπώλια και τώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρίτος διαγωνισμός. Η πορεία της είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, στην οποία έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, που υπηρετεί τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας και οδηγεί σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο την Πολεμική Βιομηχανία στη χώρα μας.

Ο Σάκης Βαρδαλής επισήμανε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό από τα σχέδια που εξυφαίνονται για να οδηγηθεί η ΕΛΒΟ σε χέρια ιδιωτών, σημειώνοντας ότι η κερδοφορία του όποιου επιχειρηματικού ομίλου θα στηριχθεί σε τσακισμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Οπως εξήγησε, η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να δουλεύει με χιλιάδες εργαζόμενους, με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής - ασφάλειας, μιας και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε μεταφορικά μέσα, σε πολιτικά, στρατιωτικά και οχήματα ασφαλείας. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που λειτουργεί με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, να επανέλθει σε πλήρη παραγωγή, τονίζοντας ότι η πάλη αυτή πρέπει να συνδυαστεί με τη γενικότερη πάλη των εργαζομένων για αλλαγές στην οικονομία σε όφελος του εργαζόμενου λαού.

Και κάλεσε να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας, που θα ανήκει στο λαό και θα αποτελεί κομμάτι του κεντρικού σχεδιασμού της εργατικής εξουσίας. Ετσι θα είναι διασφαλισμένα τα εργατικά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας και θα παράγονται μέσα και υλικά, αναγκαία για την άμυνα της χώρας αλλά και για τις λαϊκές ανάγκες.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται και μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα Πέμπτη, η ΚΟ Αλιβερίου Εύβοιας καλεί σε συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας, στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ), θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- Στις 12 μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Ledra», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Το Σάββατο 31 Μάρτη στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ» αίθουσα στην Πρέβεζα, θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα 2 Απρίλη:

-- Στις 12 μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Αστέρας» Βουλιαγμένης, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο θέατρο ΟΥΗΛ (Ανθίμου Γαζή & Κουμουνδούρου). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς.

-- Οι ΚΟ Κατασκευών Κ. Μακεδονίας καλούν σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Περιοδεία και σύσκεψη το απόγευμα στην Ευξεινούπολη Μαγνησίας, με ομιλητή τον Κ. Στεργίου, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας και βουλευτή του Κόμματος.

Το Σάββατο 31 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου στου Γκύζη (Παύλου Καρολίδου 2 & Βαφειοχωρίου), η ΚΟΒ Γκύζη καλεί σε συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Ανω Πόλης, με ομιλητή τον Νίκο Νατζμέ, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

Περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί τον τελευταίο μήνα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Μιχαήλ, απόστρατο ανθυποπυραγό του ΠΣ και μέλος της Επιτροπής του Κόμματος για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στους 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Θεσσαλονίκης, στην ΠΥ Σερρών και το ΠΚ Νιγρίτας, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με τις διοικήσεις και με τους εργαζόμενους.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν την προσφορά των πυροσβεστών παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμούς και μέσα προστασίας, λόγω των μεγάλων περικοπών στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα, επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ανέδειξαν τις παρεμβάσεις του Κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή για να αντιμετωπιστούν. Ιδιαίτερα απασχόλησαν το νέο, άδικο και αντιδραστικό μισθολόγιο, το Ασφαλιστικό, η καταλήστευση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων των ένστολων, οι επιχειρούμενες αλλαγές στο χρόνο εργασίας, η περαιτέρω αντιδραστική διαμόρφωση του κανονισμού μεταθέσεων κ.λπ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισήμανε επίσης τους κινδύνους για το λαό από την εμπλοκή της χώρας με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και κάλεσε τους πυροσβέστες να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Κατάθεση στεφάνων από την ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ

Αύριο Παρασκευή συμπληρώνονται 66 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη. Στη μνήμη του, αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στο Πάρκο Γουδή (Λεωφόρος Μεσογείων, απέναντι από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»), όπου έχει στηθεί μνημείο από το Κόμμα. Η κατάθεση θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ.

Εκδήλωση της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο), οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση για τα 66 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

«Εφυγε» ο σύντροφος Νίκος Βλασσόπουλος

«Εφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης ο σύντροφος Νίκος Βλασσόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Γιος μαχητή του ΕΛΑΣ που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στα Εξαμίλια. Στα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιείται στη Νεολαία Λαμπράκη και η δικτατορία τον βρίσκει εργαζόμενο στα ΕΛΤΑ και φοιτητή στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά. Λόγω της δράσης του, απολύεται και εκδιώκεται από τη Σχολή. Συμμετέχει στο Πολυτεχνείο μέσα από τις γραμμές του Κόμματος πλέον και με τη μεταπολίτευση επανέρχεται στα ΕΛΤΑ, με πλούσια συνδικαλιστική δράση μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Τη δεκαετία του '90 ήταν υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα. Συνέχισε να υπηρετεί το Κόμμα μέσα από διάφορες θέσεις μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η κηδεία θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στο Νεκροταφείο Παλλήνης.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή:

-- Οι ΚΟΒ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη γυναικών με θέμα «100 χρόνια ηρωικής δράσης του Κόμματος - Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και η πολιτική πρόταση διεξόδου», στις 7 μ.μ., στο Παλατάκι. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Το γυναικείο ζήτημα: Από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή», της Αλ. Κολοντάι, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Τεχνόπολις» (Αμμουδάρα). Θα μιλήσει η Κατερίνα Μπακέλα, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 1η Απρίλη:

-- Οι ΚΟ Ζωγράφου Αττικής και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (παράρτημα Ζωγράφου) καλούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πέντε κρεμασμένους αγωνιστές, στην πλατεία Πέντε Ηρώων, Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας («Αλεξ»). Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου.

-- Στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραϊσκου 119), η ΚΟΒ Οδηγών Φορτηγών Αττικής οργανώνει σύσκεψη για τα 100χρονα του Κόμματος, με ομιλητή τον Δημήτρη Μπουρνά, μέλος του ΤΓ Μεταφορών.

Τη Δευτέρα 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Πειραιά καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η πείρα των κομμουνιστών από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής": Κ. Παρορίτη, "Ο Κόκκινος Τράγος", Ε. Γκόντος "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)" και Ι.Μ. Μάισκι "Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;"». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ (Καραΐσκου 119) και θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Για την ισότητα των δύο φύλων

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Μπαράκι του Μύλου, εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και ισότητα των δύο φύλων, μύθοι και πραγματικότητα». Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ