ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές Ερντογάν για επιθέσεις «παντού»

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στη Β. Συρία

Copyright 2018 The Associated

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στη Β. Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή «σε περιοχές όπου θεωρεί πως υπάρχουν τρομοκράτες, δίχως έγκριση από ξένες χώρες», απείλησε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. «Αυτές τις μέρες η Τουρκία βρίσκει τρομοκρατικούς οργανισμούς εκτός συνόρων και μπαίνει στις φωλιές τους. Προσπαθούν να γλιτώσουν φεύγοντας στο Αφρίν (σ.σ. της Συρίας) και στο Σιντζάρ (σ.σ. του Ιράκ), αλλά τους καταδιώκουμε», είπε.

Το ίδιο 24ωρο, δυσκολεύουν δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης για όσους αμάχους έχουν απομείνει στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας, το οποίο ελέγχεται από τις 18 Μάρτη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και τους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από οργανώσεις τζιχαντιστών όπως η «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος».

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Firat News Agency», με έδρα το Αμστερνταμ, επικαλούμενο μαρτυρίες ντόπιων αμάχων στο Αφρίν, μεταδίδει πως μετά τις μαζικές λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων που αναφέρθηκαν τις πρώτες μέρες κατάληψης της πόλης, αναφέρονται πλέον και μαζικές απαγωγές, εξαφανίσεις κοριτσιών 14 έως 20 ετών. Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως ορισμένα από τα κορίτσια μεταφέρονται σε σπίτια της οδού Βιλαγιάτ στο κέντρο του Αφρίν, από όπου ακούγονται κραυγές βασανιστηρίων και σεξουαλικών επιθέσεων. «Αυτό που έκανε το Ισλαμικό Κράτος (σ.σ. στις γυναίκες των Γεζίντι) στο Σρινγκάλ (σ.σ. του Βορείου Ιράκ) γίνεται τώρα εδώ. Τα παιδιά μας κρατούνται αιχμάλωτα και βιάζονται από συμμορίες. Ο κόσμος πρέπει να δει αυτήν τη φαυλότητα!», έλεγαν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής στο πρακτορείο.

Χτες, πάντως, στην Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα, ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση των πρώτων εκατοντάδων τζιχαντιστών από τον «Στρατό του Ισλάμ» για τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Στην Ανατολική Γκούτα, που ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη από τα συριακά στρατεύματα, φαίνεται πως ξεκινούν σιγά-σιγά εργασίες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και απομάκρυνσης ερειπίων.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα τιμήσει το λόγο του για «σύντομη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία» μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους». Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες πως στη Σύνοδο των ηγετών Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας, στην Αγκυρα την Τετάρτη, θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση περί εγγυήσεων της «εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας της Συρίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην Αγκυρα σήμερα ο Πούτιν με πολύπλευρη ατζέντα

Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για διήμερες συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και τον ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν. Η επίσκεψη γίνεται με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου και θα συνδυαστεί και με την τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν, των τριών λεγόμενων «εγγυητριών» δυνάμεων για τη Συρία και την παρουσία και του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί.

Σε ό,τι αφορά την τουρκορωσική συνάντηση είναι το 7ο λεγόμενο «Υψηλού Επιπέδου Συμβούλιο Συνεργασίας», που θα εξετάσει συνολικά τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία και πιο ειδικά τον ενεργειακό τομέα. Ερντογάν και Πούτιν, μάλιστα, συμβολικά μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει ανακοινωθεί ότι θα εγκαινιάσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας στο Ακουγιου στη νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο. Επίσης, ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου «Turkish Stream», που φέρνει ρωσικό αέριο της Κασπίας στην Τουρκία και από εκεί επιδιώκεται να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές, θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Επίσης, κορυφαίο ζήτημα είναι η πορεία της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S400», που έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς θα σημάνει - αν τελικά συμβεί - μια μεγάλη καμπή στη θέση της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οπως πάντως δήλωσε ο σύμβουλος του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ, η Ρωσία έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας για παράδοση όλων των συστημάτων έως το 2020.

Μια μέρα πριν από την άφιξη του Πούτιν η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας με τη Ρωσία και της όξυνσης της αντιπαράθεσης και του παζαριού με τις ΗΠΑ, έδωσε διαταγή για σύλληψη του ιμάμη επιχειρηματία που ζει στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν (πρώην στενού συμμάχου του Ερντογάν) και άλλων επτά ανθρώπων για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, το Δεκέμβρη του 2016, στην Αγκυρα, που πυροβολήθηκε στη διάρκεια εγκαινίων μιας έκθεσης από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, ο οποίος φώναξε ισλαμιστικά συνθήματα και για το Χαλέπι της Συρίας. Κατά την τουρκική κυβέρνηση, ο Γκιουλέν και το δίκτυό του επίσης ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, έχοντας την ανοχή ή και στήριξη των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να προστατεύουν τον ιμάμη επιχειρηματία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γ. Ουσάκοφ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο τον κάλεσε για επίσκεψη στις ΗΠΑ. Ο Ουσάκοφ σημείωσε ότι είναι αμερικανική πρωτοβουλία και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για συνάντηση, με δεδομένη και την επιδείνωση των διμερών σχέσεων μετά τις απελάσεις διπλωματών και από τις δύο χώρες λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Ωστόσο η πρόταση φαίνεται ότι δεν απορρίπτεται ολοκληρωτικά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Ρωσικές αιχμές για βρετανική προβοκάτσια

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και η ανικανότητα των Βρετανών ομολόγων μας να τα απαντήσουν θα σημαίνει ένα μόνο πράγμα: Οτι όλο αυτό είναι μια μυθοπλασία και πιο συγκεκριμένα μια μεγάλη προβοκάτσια», τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της Βρετανίας και άλλων χωρών της Δύσης για ρωσική υπαιτιότητα στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ο Λαβρόφ προκάλεσε τη Βρετανία να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι ρωσικές αρχές για την υπόθεση στην προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΑ). Πρόσθεσε ακόμη πως δεν εξαρτάται από τη Ρωσία η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις της με Δύση, κατηγορώντας ΗΠΑ και Βρετανία πως «έχουν καταργήσει κάθε τυπικότητα και επιδίδονται σε παιδικά παιχνίδια».

Την Κυριακή, ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ «επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας» από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Τόνισε ότι το Λονδίνο επιδίωκε να αποκρύψει το γεγονός ότι αποδέχτηκε σχεδόν όλους τους όρους που του έθεσαν οι Βρυξέλλες στις συνομιλίες για το Brexit και ότι ήθελε να εμφανιστεί ως «δύναμη αποτροπής» απέναντι στην αποκαλούμενη «ρωσική απειλή», εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Βουλής και των πολιτών.

Το Σάββατο, η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι απέστειλε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιστολή στην οποία συμπεριλαμβάνονται 10 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων για ποιους λόγους οι γαλλικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν σε τεχνικό επίπεδο στις έρευνες για το περιστατικό στο Σάλσμπερι, γιατί η Γαλλία ειδοποίησε επίσημα τον ΟΑΧΑ για την ανάμειξή της στις τεχνικές έρευνες και ποια στοιχεία παραδόθηκαν στη Γαλλία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις έρευνες.

Υπέρ της διατήρησης «ανοιχτών διαύλων» επικοινωνίας, παρά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και τη διένεξη με τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, τάχθηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, σε δήλωσή του στην κυριακάτικη «Bild». «Η ρωσική συμπεριφορά των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην απώλεια εμπιστοσύνης», αλλά «συγχρόνως χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εταίρο, όπως για παράδειγμα στην επίλυση περιφερειακών διενέξεων, για τον αφοπλισμό και ως βασικό πυλώνα του πολυπολικού κόσμου», είπε ο Μάας.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι πάντως «ανοιχτή σε διάλογο» και διατεθειμένη, εφόσον και η Ρωσία επιδείξει ανάλογη πρόθεση, «να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη βήμα προς βήμα». Παράλληλα υπερασπίζεται την απόφαση της Γερμανίας να συνταχθεί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στις απελάσεις διπλωματών, ως «ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ως μήνυμα ενότητας».

Κριτική στη διπλωματική απάντηση της Δύσης άσκησε ο σύμβουλος του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χορστ Τέλτσικ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να «απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες πριν από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ

Το ΚΚ Τουρκίας και η ΚΝ Τουρκίας συνεχίζουν την καμπάνια που έχουν ξεκινήσει από το Φλεβάρη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό. Το Σάββατο 31 Μάρτη οι φοιτητικές οργανώσεις της ΚΝ Τουρκίας διοργάνωσαν συγκέντρωση σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, όπου συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση Ερντογάν, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Κεμάλ Οκουγιάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αδύνατος ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας όταν δεν έχει αντικαπιταλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Και άλλοι ομιλητές υπογράμμισαν τον υποκριτικό χαρακτήρα του δήθεν αντιιμπεριαλισμού που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με συναυλία από συγκρότημα του Κόμματος Γιαπιτσιλάρ.

Η καμπάνια των κομμουνιστών συνεχίζεται σε όλη τη χώρα παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις (όπως αυτές φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη), όχι μόνο με ανοιχτές εκδηλώσεις αλλά και με συζητήσεις, εξορμήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεντρώνονται υπογραφές ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να γυρίσουν τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, για την εθνικοποίηση και ένταξη σε έναν κεντρικό σχεδιασμό όλων των βασικών τομέων στρατηγικής σημασίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ