Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην Αγκυρα σήμερα ο Πούτιν με πολύπλευρη ατζέντα

Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για διήμερες συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και τον ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν. Η επίσκεψη γίνεται με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου και θα συνδυαστεί και με την τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν, των τριών λεγόμενων «εγγυητριών» δυνάμεων για τη Συρία και την παρουσία και του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί.

Σε ό,τι αφορά την τουρκορωσική συνάντηση είναι το 7ο λεγόμενο «Υψηλού Επιπέδου Συμβούλιο Συνεργασίας», που θα εξετάσει συνολικά τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία και πιο ειδικά τον ενεργειακό τομέα. Ερντογάν και Πούτιν, μάλιστα, συμβολικά μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει ανακοινωθεί ότι θα εγκαινιάσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας στο Ακουγιου στη νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο. Επίσης, ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου «Turkish Stream», που φέρνει ρωσικό αέριο της Κασπίας στην Τουρκία και από εκεί επιδιώκεται να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές, θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Επίσης, κορυφαίο ζήτημα είναι η πορεία της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S400», που έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς θα σημάνει - αν τελικά συμβεί - μια μεγάλη καμπή στη θέση της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οπως πάντως δήλωσε ο σύμβουλος του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ, η Ρωσία έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας για παράδοση όλων των συστημάτων έως το 2020.

Μια μέρα πριν από την άφιξη του Πούτιν η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας με τη Ρωσία και της όξυνσης της αντιπαράθεσης και του παζαριού με τις ΗΠΑ, έδωσε διαταγή για σύλληψη του ιμάμη επιχειρηματία που ζει στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν (πρώην στενού συμμάχου του Ερντογάν) και άλλων επτά ανθρώπων για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, το Δεκέμβρη του 2016, στην Αγκυρα, που πυροβολήθηκε στη διάρκεια εγκαινίων μιας έκθεσης από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, ο οποίος φώναξε ισλαμιστικά συνθήματα και για το Χαλέπι της Συρίας. Κατά την τουρκική κυβέρνηση, ο Γκιουλέν και το δίκτυό του επίσης ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, έχοντας την ανοχή ή και στήριξη των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να προστατεύουν τον ιμάμη επιχειρηματία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γ. Ουσάκοφ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο τον κάλεσε για επίσκεψη στις ΗΠΑ. Ο Ουσάκοφ σημείωσε ότι είναι αμερικανική πρωτοβουλία και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για συνάντηση, με δεδομένη και την επιδείνωση των διμερών σχέσεων μετά τις απελάσεις διπλωματών και από τις δύο χώρες λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Ωστόσο η πρόταση φαίνεται ότι δεν απορρίπτεται ολοκληρωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ