Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πέθανε η Γουίνι Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Απεβίωσε, χτες, σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ, η Νοτιοαφρικανή παλαίμαχη πολιτικός Γουίνι Μαντικεζέλα Μαντέλα, σε ηλικία 82 ετών, από νεφρική νόσο.

Γεννήθηκε στις 26 Σεπτέμβρη 1936 και απέκτησε πτυχίο κοινωνικού λειτουργού, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για μαύρη γυναίκα της εποχής. Το 1958 παντρεύτηκε τον Νέλσον Μαντέλα, όταν ήταν 21 ετών και εκείνος, ήδη διαζευγμένος μία φορά, πλησίαζε τα 40. Πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκε πολιτικά. Μετά τη σύλληψη του Μαντέλα, το 1962, η Γουίνι έμεινε μόνη με τις κόρες της και διατήρησε ζωντανό τον αγώνα του συζύγου της. Δέχτηκε πιέσεις και απειλές, φυλακίστηκε και η ίδια, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, το σπίτι της δέχτηκε δύο επιθέσεις με βόμβες. Ωστόσο, συνέχισε την αντίσταση και εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος του ANC.

Τις τελευταίες δεκαετίες, κατηγορήθηκε για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Το 1992 καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά της στο ANC, ωστόσο το 1994 έγινε για ένα χρόνο υφυπουργός Πολιτισμού, στην πρώτη κυβέρνηση μετά τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Το 1996 η Γουίνι χώρισε από τον Νέλσον Μαντέλα και το 1998 η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης την έκρινε «πολιτικά και ηθικά ένοχη» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε η προσωπική φρουρά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ