Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες απεργίες ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Σε σιδηρόδρομους και άλλους χώρους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς στη Γαλλία, που αντιδρούν στις «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες επιταχύνει η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι στους Σιδηροδρόμους (στην SNCF, δηλαδή τον «γαλλικό ΟΣΕ») προχωρούν από σήμερα σε 48ωρη απεργία που θα επαναλαμβάνουν κάθε πέντε μέρες μέχρι το τέλος του Ιούνη, ενάντια στο νέο σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια και το κόστος μεταφοράς των λαϊκών οικογενειών, όπως αποκαλύπτουν μέσα από προκηρύξεις τους και οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως οι «Cheminots de Versailles», σημειώνοντας ότι η επίθεση είναι κοινή σε όλη την ΕΕ και πρέπει να συναντήσει την αγωνιστική απάντηση όλης της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου, των οποίων οι συνθήκες δουλειάς θα «προσαρμοστούν» ακόμα πιο στενά στις ανάγκες της αγοράς.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις που έκανε η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν, που υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την απεργία των σιδηροδρομικών. Από την άλλη μεριά βέβαια, ξεκαθάρισε ότι τα κυβερνητικά σχέδια αφορούν το «άνοιγμα (σ.σ. του κλάδου) στον ανταγωνισμό», που μάλιστα θα προχωρά ανάλογα με την «απόδοση» του σχεδίου.

Σε κινητοποιήσεις όμως προχωρούν και άλλοι εργαζόμενοι, όπως αυτοί της «Air France», που ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και αντιδρούν στα ψίχουλα που τους προσφέρει η εργοδοσία. Επίσης, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια, εστιάζοντας στην ανάγκη ενός συστήματος ηλεκτρισμού και αερίου δημόσιου χαρακτήρα, όπως σημείωνε και πρόσφατη ανακοίνωση της «CGT Energie».

Ακόμα, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα «Carrefour», ενάντια στα σχέδια μαζικών απολύσεων της διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ