ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απειλεί εκλεγμένο με «απόλυση» από το ΔΣ για τη συνδικαλιστική του δράση

Από παλιότερη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην εργοδοτική πλειοψηφία του ΕΥΚΚ
Από παλιότερη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην εργοδοτική πλειοψηφία του ΕΥΚΚ
Με... «απόλυση» (!) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚΚ) απειλεί η εργοδοτική πλειοψηφία εκλεγμένο συνδικαλιστή της «Ταξικής Ενότητας», αν συνεχίσει να πηγαίνει σε χώρους δουλειάς, να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, αλλά και να παραβρίσκεται σε αρχαιρεσίες σωματείων, αφού η εργοδοσία και οι άνθρωποί της μέσα στο κίνημα θέλουν να τις κάνουν στα κρυφά, με γενικευμένη νοθεία...

Στοιχισμένη πλήρως με τις επιδιώξεις των αφεντικών, η εργοδοτική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, με επιστολή που έστειλε στις 28/3, απειλεί εκλεγμένο της «Ταξικής Ενότητας» ότι θα τον «απολύσει» από τη διοίκηση εάν συνεχίσει να πηγαίνει σε χώρους δουλειάς και εκλογές σωματείων, ισχυριζόμενη ότι δεν εκπροσωπεί το ΕΥΚΚ.

Η εργοδοτική πλειοψηφία του ΕΥΚΚ επικαλείται απόφαση που, όπως ισχυρίζεται, αναφέρει ότι «η εκπροσώπηση του ΕΥΚΚ σε Γενικές Συνελεύσεις Σωματείων, αρχαιρεσίες σωματείων και τόπους εργασίας θα γίνεται μόνο κατόπιν εξουσιοδότησης του ΔΣ, διαφορετικά θα επιβάλλεται ποινή απόλυσης σε οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου» (!). Και συνεχίζει απειλώντας: «Διαπιστώσαμε ότι δύο φορές μέχρι σήμερα παραβιάσατε τις παραπάνω αποφάσεις (εκλογές Σωματείου περιοχής Νέστου τον Δεκέμβριο του 2017 και προχτές στις εκλογές στις εκλογές των καπνεργατριών, 22/3/2018). Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΔΣ και της Γενικής Συνέλευσης αν υπάρξει άλλη παραβίαση»...

Η νέα εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας εργοδοτών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην περιοχή να εμποδίσουν τη δράση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ: Για το σκοπό αυτόν έχουν επιστρατεύσει μπράβους και απειλές των αφεντικών, νόθες εκλογές σωματείων, δικαστικές αποφάσεις για κατάργηση σωματείων που έστησαν εργαζόμενοι κόντρα στην εργοδοσία, security και μπράβους στην πόρτα του Εργατικού Κέντρου...

Ανακοίνωση της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ουδέποτε και πουθενά οι εκλεγμένοι μας στο ΔΣ του ΕΥΚ με το ψηφοδέλτιο της "Ταξικής Ενότητας" δήλωσαν ότι εκπροσωπούν το ΕΥΚ, η παρουσία τους σε χώρους δουλειάς, σε αρχαιρεσίες τους, γίνεται με βάσει την ιδιότητά τους ως μέλη της διοίκησης του ΕΥΚ, όπως προβλέπεται από το συνδικαλιστικό νόμο 1264. Ιδιότητα που τους την έδωσαν οι αντιπρόσωποι που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της "Ταξικής Ενότητας" στις αρχαιρεσίες του ΕΥΚ και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπούν από τα σωματεία τους. Ιδιότητα που δεν μπορεί καμιά απόφαση να τους την αφαιρέσει, παρά μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που τους εμπιστεύτηκαν.

Εξάλλου θα ήταν ντροπή για κάθε τίμιο συνδικαλιστή να εκπροσωπεί ένα ΕΥΚ που η πλειοψηφία του τα έχει κάνει "πλακάκια" με τους εργοδότες. Οχι μόνο δεν τους εκπροσωπούμε, αλλά και καμία σχέση δεν έχουμε με τους ανθρώπους της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Και υπογραμμίζει: «Ξέρουμε πολύ καλά γιατί ενοχλούνται η μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια της στην ΠΑΣΚΕ με την παρουσία μας σε εκλογές σωματείων. Θέλουν να κάνουνε εκλογές στα κρυφά για να συνεχίσουν να καταστρατηγούν κάθε νομοθεσία και διαδικασία αρχαιρεσιών στο εργατικό κίνημα. Η διενέργεια εκλογών χωρίς Γενικές Συνελεύσεις, ψηφοφορίες κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της εργοδοσίας, χωρίς ταυτότητες ή κάποιο επίσημο έγγραφο, έχει γίνει πλέον σχεδόν κανόνας. Μητρώα μελών που βγαίνουν απευθείας από τα γραφεία της εργοδοσίας και φυσικά εκατοντάδες διπλοψηφίσαντες. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΥΚ έχει ψηφίσει παράνομα 2 φορές για εκπροσώπους στο ΕΥΚ για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της παράταξής του (ΠΑΣΚΕ). Μία στο σωματείο των ΕΛΤΑ και μία στο κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νέστου.

Η σαπίλα τους δεν έχει τελειωμό. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην καταλαβαίνει το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι εργατοπατέρες της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου. Αυτό που απομένει είναι να τους ξεφορτωθεί η εργατική τάξη από το σβέρκο της.

Με τρομοκρατία, μπράβους, επιστολές και απειλές για κυρώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν το ταξικό κίνημα. Ο θυμός και η οργή για την κατάσταση που μας έφεραν αφεντικά και κυβερνήσεις θα γίνει αγώνας για δουλειά με δικαιώματα. Τα ταξικά σωματεία και κάθε τίμιος συνδικαλιστής οφείλει να είναι μέσα στους χώρους δουλειάς στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου, για την οργάνωση της πάλης τους, σε σύγκρουση με τον "συνδικαλισμό" των εργοδοτών».

«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» VODAFONE
Καταγγέλλει εκφυλιστικές διαδικασίες με ευθύνη της πλειοψηφίας

Την πλειοψηφία στο ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) «Vodafone», που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατά τους εργαζόμενους διαιρεμένους και προχωρά σε ενέργειες που οδηγούν στον εκφυλισμό του Σωματείου, καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα». Αφορμή για την καταγγελία στάθηκαν τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας, όταν με ευθύνη της πλειοψηφίας οι εργαζόμενοι βρέθηκαν θεατές μιας παρωδίας εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.

Η πλειοψηφία απορρίπτει σθεναρά την πρόταση που έχει καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect» (θυγατρική της «Vodafone») από τις αρχές του 2017, για τη δημιουργία ενός ενιαίου επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο «Vodafone», ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Αρνείται επίμονα να εγγράψει μέλη της εργαζόμενους στον Ομιλο, γιατί φοβάται ότι μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί!

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕ συνεδρίασε εν κρυπτώ, αφού δεν κλήθηκαν τα τέσσερα από τα εννέα μέλη του, δηλαδή οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας»...

Υστερα από όλα αυτά, τα όσα έγιναν στην παρωδία της εκλογαπολογιστικής συνέλευσης ήρθαν περίπου ως φυσική συνέπεια. Συγκεκριμένα, η «Ταξική Ενότητα» καταγγέλλει ότι δεν τηρήθηκαν μια σειρά διαδικασίες όπως καταγραφή παρόντων, συγκρότηση σε σώμα, εκλογή προεδρείου, δεν έγινε οικονομικός απολογισμός και απολογισμός δράσης, «δεν συγκροτήθηκε ποτέ ψηφοδέλτιο για την εφορευτική επιτροπή, παρά κυκλοφορούσαν κάποια χαρτάκια μεταξύ κάποιων μελών μέσα σε κάτι χαρτόκουτα» κ.ά.

Ακόμα η «Ταξική Ενότητα» αναφέρει ότι στις έντονες καταγγελίες για την κατάσταση αυτή δόθηκε η εξής απάντηση: «Με εντολή του "προεδρείου" του Σωματείου μπούκαραν καμιά δεκαριά τύποι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιον μηχανισμό ανήκουν, επιτέθηκαν στα μέλη του Σωματείου και κατά κύριο λόγο στους εκλεγμένους με την "Ταξική Ενότητα"». Καθώς η «συνέλευση» γινόταν σε κτίριο του Ομίλου, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία και τελικά αυτή «η εκφυλιστική διαδικασία διαλύθηκε».

Η πλειοψηφία του Σωματείου θεωρεί ωστόσο ότι αυτή η παρωδία συνέλευσης... ολοκληρώθηκε, με την εποπτεία της αστυνομίας και της εργοδοσίας! «Προφανώς», σημειώνει η «Ταξική Ενότητα», αναφερόμενη στην πλειοψηφία, «με τον όρο σωματείο εννοούν ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο έχουν δικαίωμα εγγραφής μόνο όσοι συμφωνούν μαζί τους και το οποίο θα κάνει Γενικές Συνελεύσεις με την παρουσία διαφόρων μηχανισμών, μεταξύ των οποίων η εργοδοσία και η αστυνομία».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα, της υπεράσπισης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας στα χέρια τους», για ένα σωματείο ταξικό, που θα δίνει τη μάχη της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
  • Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ προχωρά το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, την Πέμπτη 12/4. Οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., με αστυνομική ταυτότητα ή βιβλιάριο υγείας. Η Εφορευτική Επιτροπή που εξελέγη στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, την περασμένη Παρασκευή, θα δέχεται τις υποψηφιότητες τη Δευτέρα 9/4, από τις 7 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην έδρα του Εργατικού Κέντρου.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β).
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16/4, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Κινητοποίηση συνταξιούχων στη Ζάκυνθο

Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρήθηκαν χτες οι συνταξιούχοι της Ζακύνθου ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική.

Μετά από κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, επιδίδοντας το ψήφισμα που υιοθέτησε η συγκέντρωσή τους στο γραφείο του βουλευτή και υπουργού της κυβέρνησης, Στ. Κοντονή, και στην αντιπεριφέρεια Ζακύνθου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη, οι συνταξιούχοι ζήτησαν να τεθεί το ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων», τονίζουν οι συνταξιούχοι και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν θέση στον αγώνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την ανανέωση του αγωνιστικού ραντεβού των συνταξιούχων για τη συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ