ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα χτες

Από τη μαζική εργατική κινητοποίηση στη Μασσαλία

Copyright 2018 The Associated

Από τη μαζική εργατική κινητοποίηση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πάνω από 130 κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία έγιναν χτες, στο πλαίσιο απεργιών και διαδηλώσεων που οργάνωσαν συνδικάτα από πολλούς κλάδους, αντιδρώντας σε νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ, υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου και υλοποιώντας αντιλαϊκές ντιρεκτίβες της ΕΕ, στη διαμόρφωση των οποίων φυσικά πρωτοστατεί και η γαλλική κυβέρνηση.

Οι πορείες έγιναν με τη συμμετοχή και πολλών εργαζομένων που συμμετείχαν σε απεργίες σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικοί (που έχουν συμπληρώσει πάνω από οκτώ μέρες απεργία από τις αρχές του μήνα), που καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο «προσαρμογής» του σιδηροδρομικού δικτύου (της SNCF) της χώρας στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ακόμα, στις κινητοποιήσεις πήραν μέρος εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που μιλώντας στα ΜΜΕ κατήγγειλαν τους «παγωμένους» εδώ και μια δεκαετία μισθούς τους, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αφού θέσεις που αδειάζουν μετά από συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. Ακόμα, στο δρόμο βγήκαν εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, αλλά και χώρους της βιομηχανίας. Τη δική τους μάχη έδωσαν και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ, όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, με σύνθημα «Ας δράσουμε όλοι μαζί!», προσπαθώντας να αναδείξουν τη σημασία ενίσχυσης του κοινού αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, Μασσαλία, Τουλούζη, Λιόν, Ρεν, Μπορντό, Στρασβούργο, Περπινιάν, Νίκαια.

Στο Παρίσι, η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι από την περιοχή Μονπαρνάς με πανό όπως «Δημόσιος + Ιδιωτικός (τομέας) + φοιτητές, μαζί, να σταματήσουμε την κοινωνική οπισθοδρόμηση». Αξιοποιώντας και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών αλλά και αντλιών νερού, συμβάλλοντας και έτσι στην επιχείρηση εκφοβισμού του λαού.

ΣΥΡΙΑ
Καταγγελίες για «σκηνοθεσία» επιθέσεων με χημικά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο συριακός στρατός εντείνει τις πιέσεις σε όσες οργανώσεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών έχουν απομείνει σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, καταφέροντας είτε με συμφωνίες, είτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον περαιτέρω εκτοπισμό και τη μαζική έξοδό τους κυρίως σε περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν χτες η μαζική έξοδος πάνω από 1.500 ενόπλων του «Στρατού του Ισλάμ» και 3.500 συγγενών τους από την πόλη Ντουμαΐρ, βορειανατολικά της Δαμασκού, καθώς και οι βομβαρδισμοί περιοχών του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιαρμούκ, που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, χτες, δυνάμεις της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεννόηση και σε συντονισμό με το συριακό στρατό, πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε συριακό έδαφος, κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε αργότερα χτες το βράδυ η συνάντηση που είχαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, μετά από πολύ καιρό, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, και ο Αμερικανός στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι δύο στρατηγοί «αντάλλαξαν απόψεις» μεταξύ άλλων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ρωσικές καταγγελίες για «σκηνοθεσία» επιθέσεων

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απρίλη στην πόλη Ντούμα «100% ψεύτικη», επισημαίνοντας ότι διάφορα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» τις τελευταίες βδομάδες επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τη «διεθνή κοινή γνώμη», προβάλλοντας «φωτογραφίες και βίντεο σκηνοθετημένα» ώστε να δικαιολογηθεί η πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία. Η ίδια σημείωσε ότι στην Ντούμα ο ρωσικός στρατός ανακάλυψε γερμανικής προέλευσης δοχεία με αέριο χλωρίνης και βρετανικά χημικά όπλα από το Σάλσμπερι, όπου στις 4 Μάρτη φέρεται πως δηλητηριάστηκε με χημικά ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σ. Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια.

Το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossia 24» μετέδωσε συνέντευξη ενός 11χρονου αγοριού που υποστήριξε πως συμμετείχε, με αντάλλαγμα μερικούς χουρμάδες και γλυκά, στη σκηνοθεσία «χημικής επίθεσης» στην Ντούμα. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η σκηνοθεσία του πολέμου», το δίκτυο υποστηρίζει πως ο 11χρονος Χασάν Ντιάμπ υποδύθηκε το θύμα χημικής επίθεσης σε βίντεο που γυρίστηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Λευκά Κράνη», που συνδέεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και τζιχαντιστές. Ο πατέρας του αγοριού επιβεβαίωσε επίσης ότι ο γιος του δεν έπεσε θύμα επίθεσης με χημικά και ότι μπορεί να το βεβαιώσει σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Ακολούθως, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε ότι μπορεί να παρουσιάσει το βίντεο σε επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως απόδειξη «χειραγωγήσεων» που συνδέονται με τη φερόμενη επίθεση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Επιδιώκεται συμβιβασμός για το «μέλλον της ΕΕ»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη στενότερη συνεργασία τους, μέσα από παζάρια και αντιθέσεις, για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και για μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική επιβεβαίωσαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη τη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης».

Η Αγκ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως «παρά τις διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα» θα καταλήξει μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο «σε συμβιβασμό σχετικά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ ως τα μέσα του έτους». Και οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις», είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε μόνο από κοινού να επιβάλει τα συμφέροντά της και ως βασικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν στις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε: Την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική, μια περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ή μιας τραπεζικής ένωσης.

«Ζούμε σε μια στιγμή ευρωπαϊκής περιπέτειας που είναι πραγματικά μοναδική», όπου η κοινή κυριαρχία της Ευρώπης θα δοκιμαστεί από την παγκόσμια τάξη, σημείωσε ο Εμ. Μακρόν, και αναφέρθηκε στις εμπορικές προκλήσεις καθώς και στις μεγάλες τεχνολογικές και κλιματικές αλλαγές. «Ακόμα και μέσα στα κράτη μας, δημιουργούνται αμφιβολίες και προκύπτουν ισχυρά εθνικιστικά οράματα», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ζήτησε και πάλι περισσότερες επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή το θέμα δεν είναι «να μιλάμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι για το τι θέλαμε να επιτύχουμε».

Εκτός από τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Και οι δύο θα επισκεφτούν τον Αμερικανικό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον την επόμενη βδομάδα. Κατά την επίσκεψή της, η Αγκ. Μέρκελ επιδιώκει να συζητηθούν ανοιχτά και τα «δύσκολα θέματα», καθώς οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν οξυνθεί σε διάφορα μέτωπα (σ.σ. εμπόριο, αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2», πυρηνική συμφωνία για το Ιράν κ.ά.).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ συνέστησε χτες στην αμερικανική αεροπορική εταιρεία «Southwest Airlines» να ξεκινήσει ελέγχους στους κινητήρες των αεροσκαφών της, μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη σε αεροσκάφος της εταιρείας, με αποτέλεσμα να σπάσει, από θραύσματα του κινητήρα, παράθυρο σε ύψος 32.000 ποδιών και να βρει οικτρό θάνατο μία επιβάτιδα. Πηγές στην αρμόδια υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών ανέφεραν ότι είναι πιθανό οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε άλλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Αγνωστος ένοπλος πυροβόλησε χτες το πρωί σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο τουλάχιστον εννιά φορές, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, τραυματίζοντας σοβαρά τον 21χρονο οδηγό και τον 18μηνο γιο του. Δεν έγινε καμία σύλληψη και η αστυνομία ερευνά την υπόθεση.

ΙΡΑΝ
Προβληματίζει η επικείμενη απόφαση Τραμπ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε χτες στη Ρώμη ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, επιβεβαιώνοντας τις εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες με χώρες της ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, με φόντο την απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 12 Μάη.

Ο Αρακτσί χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Βιντσέντζο Αμέντολα, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με ομολόγους του και τις επόμενες μέρες, μεταβαίνοντας σε Βρυξέλλες, Οσλο και Ν. Υόρκη, όπου θα βρίσκεται ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Επιστολή 500 Ευρωπαίων βουλευτών

Στο μεταξύ, 500 Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί βουλευτές απέστειλαν επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας να καταψηφίσει την πιθανή ακύρωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, που υπεγράφη το 2015 από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία. Οι βουλευτές τονίζουν στην επιστολή πως «η εγκατάλειψη της Συμφωνίας θα μειώσει την αξιοπιστία όλων των υποσχέσεων και απειλών των χωρών μας» και επίσης «θα τερμάτιζε τον έλεγχο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι νέα πηγή καταστροφικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

Το ίδιο 24ωρο, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα οι δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δεν θα γίνονται με δολάρια των ΗΠΑ αλλά με ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές στην ιρανική οικονομία που προκαλούν αφενός οι συνεχιζόμενες αμερικανικές και άλλες κυρώσεις και αφετέρου οι συνεχείς υποτιμήσεις του ιρανικού νομίσματος, ριάλ, από το αμερικανικό νόμισμα. Η αξία του ριάλ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης, είναι 42.000 ριάλ προς 1 δολάριο.

Σεισμός και συγκρούσεις στα σύνορα με το Πακιστάν

Στο μεταξύ, χτες σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στη νότια επαρχία Μπουσέρ του Ιράν, όπου βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός στη χώρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, αρχικά υπήρξε ανησυχία εξαιτίας της ύπαρξης του πυρηνικού σταθμού στη σεισμογενή περιοχή.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε επίθεση αγνώστων σε φυλάκιο Ιρανών μεθοριακών φρουρών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων, μεταξύ τους και δύο συνοριοφυλάκων. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν έγιναν στην περιοχή Μιρτζαβέχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ