Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Επιδιώκεται συμβιβασμός για το «μέλλον της ΕΕ»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη στενότερη συνεργασία τους, μέσα από παζάρια και αντιθέσεις, για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και για μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική επιβεβαίωσαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη τη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης».

Η Αγκ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως «παρά τις διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα» θα καταλήξει μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο «σε συμβιβασμό σχετικά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ ως τα μέσα του έτους». Και οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις», είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε μόνο από κοινού να επιβάλει τα συμφέροντά της και ως βασικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν στις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε: Την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική, μια περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ή μιας τραπεζικής ένωσης.

«Ζούμε σε μια στιγμή ευρωπαϊκής περιπέτειας που είναι πραγματικά μοναδική», όπου η κοινή κυριαρχία της Ευρώπης θα δοκιμαστεί από την παγκόσμια τάξη, σημείωσε ο Εμ. Μακρόν, και αναφέρθηκε στις εμπορικές προκλήσεις καθώς και στις μεγάλες τεχνολογικές και κλιματικές αλλαγές. «Ακόμα και μέσα στα κράτη μας, δημιουργούνται αμφιβολίες και προκύπτουν ισχυρά εθνικιστικά οράματα», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ζήτησε και πάλι περισσότερες επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή το θέμα δεν είναι «να μιλάμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι για το τι θέλαμε να επιτύχουμε».

Εκτός από τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Και οι δύο θα επισκεφτούν τον Αμερικανικό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον την επόμενη βδομάδα. Κατά την επίσκεψή της, η Αγκ. Μέρκελ επιδιώκει να συζητηθούν ανοιχτά και τα «δύσκολα θέματα», καθώς οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν οξυνθεί σε διάφορα μέτωπα (σ.σ. εμπόριο, αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2», πυρηνική συμφωνία για το Ιράν κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ