ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Α. ΓΚΟΥΡΙΑ
Αλληλοεπαινέθηκαν για τις «μεταρρυθμίσεις» που τσακίζουν το λαό

Copyright 2018 The Associated

«Αβροφροσύνες» αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, στο πλαίσιο της συνάντησής τους τη Δευτέρα, για την «επιτυχημένη συνεργασία» τους στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» που τσάκισαν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα τα προηγούμενα χρόνια για να συμβάλουν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου, αλλά και ανανεώνοντας τις δεσμεύσεις για συνέχιση στην ίδια αντιλαϊκή πορεία, με βάση την «εργαλειοθήκη» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού πρώτα καυχήθηκε για το ότι «η Ελλάδα, πέρα από αυτή την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή (...) έγινε πρωταθλήτρια χώρα, όχι μόνο στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, αλλά πρωταθλήτρια χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε μεταρρυθμίσεις», επιβεβαίωσε ότι οι αντεργατικές ανατροπές που επεκτείνονται στο διηνεκές αποτελούν το «λίπασμα» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου λέγοντας πως χάρη σε αυτές ανοίγεται «μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας (...) για μια πιο βαθιά και μόνιμη προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Αναφέρθηκε, πιο συγκεκριμένα, στις αλλαγές που αφορούσαν στον «εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος», στη φοροληστεία δηλαδή στο λαό και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, στη «βελτίωση του ανταγωνισμού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην «αύξηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα» στο έδαφος του «τσεκουριού» στις κοινωνικές δαπάνες, τονίζοντας ότι «αυτή η εξαιρετικά εργώδης μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δίνει τη δυνατότητα σήμερα στην Ελλάδα να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης». Πρόσθεσε, παράλληλα, σχετικά με τις «διευκολύνσεις» που αναζητεί το αστικό κράτος για να θωρακίσει παραπέρα την καπιταλιστική κερδοφορία πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές «είναι και το βασικό επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη πια από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης (...) Εχει ανάγκη από ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ελάφρυνση της οικονομίας από περιττά βάρη, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μεγαλύτερη ανάπτυξη», καλώντας τον γγ του ΟΟΣΑ σε «ανανέωση της συνεργασίας στην αναζήτηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, αυτή τη φορά όχι - επαναλαμβάνω - για την Ελλάδα της κρίσης, αλλά για την Ελλάδα της ανάπτυξης».

Πιάνοντας την «πάσα» ο Α. Γκουρία υπερθεμάτισε λέγοντας «μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις (...) Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν»!

Επιδίδοντας στον πρωθυπουργό την έκθεση του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι σε αυτήν αποτυπώνονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το «πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων, από τα πιο φιλόδοξα που είχαμε δει στον ΟΟΣΑ».

Επιβεβαιώνοντας τη σημασία των αντιλαϊκών ανατροπών για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας πρόσθεσε ότι «αυτό το πακέτο άρχισε να καρποφορεί, οι προσπάθειες της Ελλάδας πλέον δικαιώνονται, παρουσιάζει και πάλι ανάπτυξη (...) Και όλα αυτά, ενώ πράγματι διαπιστώνουμε μία προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο (...) Οι αγορές πλέον συνειδητοποιούν αυτήν την προσπάθεια, αυτές τις εργώδεις προσπάθειες, τα καταγράφουν όλα αυτά».

Ο Α. Γκουρία συνέστησε στους πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους καθώς «είναι υψηλό και παραμένει πηγή ανασφάλειας».

Με ανιστόρητες δηλώσεις η συντήρηση της τουρκικής επιθετικότητας

Με νέες προκλητικές δηλώσεις και παραχάραξη της Ιστορίας από τα χείλη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, στο φόντο και των γενικότερων παζαριών ανάμεσα στην Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, ο Ερντογάν έδωσε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της πολιτικής υπεράσπισης του τουρκικού κεφαλαίου, τονίζοντας: «Δουλεύουμε για την Τουρκία. Η άνοδος της εμπορικής ζωής της Σμύρνης είναι μια ένδειξη για την εμπορική δύναμη της Τουρκίας». Ενώ, προσπαθώντας να αναδείξει την ειδική σημασία που έχει το συγκεκριμένο λιμάνι για την τουρκική οικονομία, δεν δίστασε να παραχαράξει ακόμα και ιστορικά γεγονότα, ισχυριζόμενος ότι «η Σμύρνη κάηκε από Ελληνες στρατιώτες την ώρα που υποχωρούσαν... Μην κοιτάτε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι». Προσπαθώντας να «εξαφανίσει» τις φρικαλεότητες που έκαναν τα τουρκικά στρατεύματα το Σεπτέμβρη του 1922, ενώ κορυφωνόταν η αντιπαράθεση τουρκικής - ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο βέβαια ανταγωνισμών και μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων, ο Τούρκος ηγέτης είπε ακόμα πως «τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή».

Την ίδια ώρα, η έναρξη της μεγάλης άσκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EΦΕΣ 2018», που περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια, συνδυάζεται και με εγκλωβισμό νησιωτικών συμπλεγμάτων και θαλάσσιων χώρων, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Παραπέρα, η Αγκυρα ανακοίνωσε για αύριο Πέμπτη ναυτική άσκηση Ερευνας και Διάσωσης, δεσμεύοντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποκόπτουν στην ουσία το Καστελόριζο από την Ελλάδα. Επίσης, με Navtex που εκδόθηκε παράνομα από τον αναρμόδιο για τον εν λόγω χώρο σταθμό Σμύρνης της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, σήμερα δεσμεύουν για γυμνάσια περιοχή μεταξύ των νοτιανατολικών ακτών της Λήμνου, ανατολικά του Αη Στράτη και των βορειοδυτικών ακτών της Μυτιλήνης.

«Αλλαγή αντίληψης» βλέπει ο Ν. Κοτζιάς

Στο μεταξύ, μιλώντας αργά χτες το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο να είχε προσχεδιαστεί από τους Τούρκους. Είπε: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν έπεσαν σε παγίδα ή αν ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης. Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε - εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου - τους φαντάρους που έμπαιναν και συλλαμβάνονταν».

Ο Ν. Κοτζιάς, κρύβοντας βέβαια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και το γεγονός ότι οι «2» γίνονται «πιόνια» στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια της τουρκικής αστικής τάξης με την ελληνική, όσο και με ΕΕ και ΗΠΑ, πρόσθεσε πως η Τουρκία «τους χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα, διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση».

Για άλλη μια φορά, άλλωστε, τόνισε ότι η Αγκυρα έφτασε πολύ κοντά στις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» που είχε ορίσει η ελληνική κυβέρνηση για αποφυγή θερμού επεισοδίου: «Σε μία - δύο περιπτώσεις έφτασαν οι Τούρκοι πιο κοντά (σ.σ. στην "κόκκινη γραμμή"). Δεν την παραβίασαν. Οπως π.χ. η πρόκληση που έγινε στα Ιμια με τον εμβολισμό του ελληνικού λιμενικού σκάφους. Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, ουδείς ξέρει πού θα οδηγούσε».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική φιέστα

Αγωνιστικά «υποδέχεται» το Εργατικό Κέντρο Λέσβου τη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης (το 14ο «αναπτυξιακό» συνέδριο), που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στη Μυτιλήνη.

Το αγωνιστικό ραντεβού για το συλλαλητήριο έχει δοθεί για αύριο, Πέμπτη 3 Μάη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται ουσιαστικά να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή μας, στο Βόρειο Αιγαίο (...) Απαντάμε και οργανώνουμε την αντίστασή μας, την πάλη μας ενάντια στους σχεδιασμούς τους», σημειώνει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού.

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Μαξίμου - Μαρινάκη

Στις δικαστικές αίθουσες θα δοθεί, όπως φαίνεται, συνέχεια στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - Β. Μαρινάκη, καθώς οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί την υπόθεση για να φιλοτεχνήσει το προφίλ της τάχα «άτεγκτης» απέναντι στη «συμμορίτικη ασυδοσία» και για να υποδαυλίσει την κοκορομαχία με τη ΝΔ, στην οποία χρεώνει προνομιακές σχέσεις με το «σύστημα οικονομικής εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη Δευτέρα τον επιχειρηματία ότι «ενορχηστρώνει με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη».

Είχε προηγηθεί non paper του Μεγάρου Μαξίμου για δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», όπου αποκαλούνταν ο Β. Μαρινάκης «ναρκέμπορος»! Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας τηλεφώνησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ζητώντας του - «σε απειλητικό τόνο», κατά τον Δ. Τζανακόπουλο - να πληροφορηθεί τους συντάκτες της ανακοίνωσης με τον επίμαχο χαρακτηρισμό. Το περιβάλλον του Β. Μαρινάκη επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα, κάνει λόγο όμως για μια «τυπική συνδιάλεξη», προκειμένου να λάβει πληροφορίες καθώς προτίθεται να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, έλεγαν πως «είναι αδιανόητο και πρωτοφανές το γραφείο του πρωθυπουργού σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζει "ναρκέμπορο" οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη». Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε ότι «αδιανόητο είναι να λειτουργεί το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ως Γραφείο Τύπου του κ. Μαρινάκη».

Τούρκοι χάκερς «χτύπησαν» τη σελίδα του ΑΠΕ

Τούρκοι χάκερς φέρεται να «χτύπησαν» την κεντρική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το βράδυ της Δευτέρας. Στην αρχική σελίδα αναρτήθηκε μήνυμα στα Τουρκικά με αναφορές στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία και απειλές προς την Ελλάδα, την οποία καλούσαν «να μην ξεχνάει το παρελθόν της» και «να μην υποθάλπει τρομοκράτες». «Ελλάδα ξεχνάς γρήγορα, ρίξαμε στη θάλασσα τους προγόνους σας, θα το ξανακάνουμε», ήταν το «μήνυμά» τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτομάστορας των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνάντηση Τσίπρα με τον γγ του ΟΟΣΑ: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας καμαρώνει για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής του μπροστά σε έναν εκπρόσωπο του διεθνούς κεφαλαίου, όπως είναι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, αφού ο κ. Τσίπρας από δήθεν επικριτής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την οποία χαρακτήριζε "επιτομή του νεοφιλελευθερισμού", έχει μεταλλαχθεί σε πρωτομάστορα των "μεταρρυθμίσεων" που τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ